Pyramido – Vatten

Pyramido – Vatten
Halo Of Flies, 2016

Uit Zweden komt de nodige muziek als het om atmosferische post-metal gaat. We kunnen het ook sludge noemen, mij maakt het niet uit, maar de hoeveelheid bands die in de voetsporen van Cult Of Luna treedt, is aanzienlijk. Zo ook Pyramido, dat toch al weer tien jaar meedraait. De band is nu uitgekomen bij album nummer vier, getiteld Vatten (dat betekent water), wat helemaal geen verkeerde score is, zeker als rekening wordt gehouden met het aantal uitgebrachte splits.

Vatten geeft ons een kleine veertig minuten aan post-metal die het voornamelijk aan de doomy kant houdt en waar het ‘post’-aspect in een pure vorm wordt uitgelicht door middel van typische post-rockmelodieën. Een behoorlijk contrast met de vocalen, die juist weer typisch zijn voor het hele post-metalgebeuren en een behoorlijke gelijkenis vertonen met bands als Isis en Cult Of Luna. Muzikaal is sowieso geleend van die laatste band, waar een nummer als Tempus het levende bewijs van is. Toch is het leuk hoe Pyramido net wat meer doom in het totaalplaatje verweeft dan de standaard is en dat leidt uiteindelijk tot een aantal momenten op Vatten die erbovenuit steken.

Het gros van het album bestaat echter uit bekende structuren en riffs en hoewel die goed zijn uitgevoerd, maakt het wel dat Vatten op den duur het vermogen om de aandacht vast te houden verliest. De productie, die enerzijds behoorlijk rauw is, maar anderzijds veel te dun op bepaalde momenten, is ook niet alles wat het zou kunnen zijn. Gelukkig maakt het slepende karakter van de muziek veel goed en wordt de atmosfeer vastgehouden. Af en toe lopen de melodieën wat stroef en komt het wat geforceerd over, maar dit zijn geen enorme ergernissen.

Pyramido heeft dus een prima vierde album uitgebracht, maar zoden aan de dijk zetten, doet het niet. Daarvoor blijft het geheel net wat te braaf (mede door tamme productie) en wordt er net niet genoeg naar een eigen geluid gezocht. Toch zijn de doom-invloeden een leuke toevoeging aan een al vaak gehoorde formule en is Vatten echt wel een luisterbeurt waard. Voor liefhebbers van post-metal, sludge en (uiteindelijk misschien ook) doom.

Tracklisting:
 Pyramido - Vatten

  1. En linje i sanden
  2. Att bida sin tid
  3. Tempus
  4. Aktion
  5. En rak linje

Line-up:

  • Viktor Forss – Drums
  • Dan Hedlund – Gitaar
  • Henrik Wendel – Gitaar
  • Ronnie Källbäck – Vocalen
  • Dan Widing – Bas

Links: