Antagoniste – The Myth of Mankind

Antagoniste – The Myth of Mankind
I, Voidhanger Records, 2015

Ik sta altijd te popelen voor die nieuwe I, Voidhanger releases en weer hebben de Italianen het bij het rechte eind met dit Franse project Antagoniste. De man hierachter is sinds vorig jaar bezig en is nu toe aan The Myth of Mankind, een debuut waarop een mix van sludge, wazige avantgarde-black en doomerige sfeerschepperij te horen is.

Het is lang geleden dat ik een zwartgallig product op zo’n interessante en beklemmende wijze verpakt zag. Dit debuut rijgt de ene kolkende, atmosferische gitaarlaag (check The Nihilist) na de andere aan elkaar en gooit wat occulte sludge mee in de blender. Beluister in dat verband maar eens die kraker van een The Ritual, met halverwege wat atmosferische lijnen die door deze vette massa dringen. Om rillingen van te krijgen. Dat serveert deze man samen met hier en daar wat sfeervolle rustfases die gaan van shoegazepartijen (The Ubermensch of The Demiurge) tot doomy intermezzo’s (The Black Sun) en semi-akoestische wegdroomloops (The Wanderer). Tel bij dit alles wat gefluister en wazige screams en je weet dat je met een duister en diepzinnig plaatje zit.

Dit alles brengt meneer Antagoniste op een wijze dat het gewoon pakkend blijft. Een erg professioneel debuut waar je makkelijk in kan verdwalen maar waar de afwisseling toch bewaard blijft. Fijn ook dat I, Voidhanger Records deze plaat in zijn totaliteit op Youtube geplaatst heeft. Zeker eens wat tijd gunnen dit jaar, ik ga op die manier alvast kijken waar hij gaat eindigen in de lijst van december. Een sterke aanrader!

Tracklisting:

Antagoniste – The Myth of Mankind

  1. The Rise of The Lightbringer
  2. The Barren Lands
  3. The Demiurge
  4. The Fall of Man
  5. The Ritual
  6. The Nihilist
  7. The Black Sun
  8. The Ubermensch
  9. The Wanderer

Line-up:

  • Antagoniste – Alles

Links: