Nefandus – Reality Cleaver

Nefandus – Reality Cleaver
Daemon Worship Productions, 2014

Death Holy Death van het Zweedse Nefandus deed het een vijftal jaar geleden zo goed dat ze in menig jaarlijst verscheen. Twee jaar terug bleek de band het stadium van de metamorfose ingedoken te zijn en dit jaar is er dan uiteindelijk de nieuwe plaat Reality Cleaver. Wellicht gaan we deze plaat niet meer in de jaarlijsten vinden.

De furie, het venijn en de kracht lijken wel weggezogen uit deze Zweedse band. Nefandus brengt het anno 2014 met traag uitgesmeerde black waar vocaal wel wat gorte vatsigheid in doorklinkt. Harder dan op de track Reborn As Wolf hoef je het dus niet te verwachten, met een behoorlijk orthodoxe inslag. Melodisch hier en daar wel even een verfijning, zoals onder andere ook halverwege laatstgenoemde track, maar eigenlijk klinkt deze blackmetal met death-invloeden te repetitief en ééntonig om nog mee te kunnen met de hedendaagse scene, vooral in Zweden.

Dof en smerig met afgemeten agressie en diepgang. Venijn en kracht die ingeruild zijn voor herkenbare Scandinavische melodieën (Satyricon, …), maar met de gebruikelijke oldschool death-zang gebracht. Minder mijn ding, al interesseren de experimentele fases me wel. Check in dat verband zeker de afsluiter op de plaat eens met daarop de vrouwelijke gastzang.

Tracklisting:

Nefandus - Reality Cleaver

  1. Verses From The Chaoverse
  2. A Single Second of Clarity
  3. Qayin’s Hunt
  4. Redeemer of Fire
  5. Reality Cleaver
  6. Reborn As Wolf
  7. From The Great Deep
  8. Scorn of The All-Mind

Line-up:

  • Kristoffere Andersson – Gitaar, Bas
  • Michayah Belfagor – Zang, Gitaar, Bas, Drum
  • Slob – Bas
  • Stefan Vrash Kronqvist – Drum

Links: