Atrium Carceri – Void

Atrium Carceri – Void
Cryo Chamber, 2012

Atrium Carceri is een vrij bekende naam in de wereld van dark ambient en IDM, ik bezit zelf bijvoorbeeld het album Phrenitis uit 2009. Het is een typische band die je doorgaans tegenkomt op het instituut Cold Meat Industry. De Zweed achter deze band, Simon Heath, richtte onlangs zijn eigen label op en brengt daar nu de releases van onder andere Atrium Carceri op uit. Dit is de eerste release op het bewuste Cryo Chamber-label.

Zoals altijd speelt Atrium Carceri met cinematografische beeldschepping. Claustrofobische creaties vol geluidseffecten die diepgaand bevreemdend of angstwekkend zijn. Op Void komt – niet verrassend – de leegte vele malen langs, zowel als innerlijk vacuüm en als limietloze buitenwereld zonder houvasten waar isolement en desoriëntatie schering en inslag zijn. Dikwijls krijg je het gevoel van als blinde doorheen een scène te dwalen, waar je enkel kunt vertrouwen op je gehoor en je analytisch vermogen. Diverse lagen met industriële geluiden, schrapend staal, machinale golven en menselijke activiteit zorgen voor onrust en een gevoel van ongemak en latente stress, het laat je allesbehalve onverschillig. Ideaal voor een old school horrorfilm.

Dit Void is een 24bit release, zo vertelt me de bio, hetgeen voor een buitengewone ervaring zou moeten zorgen als je gelijkaardige apparatuur hebt. Of dat waar is weet ik niet, ik heb niet de pretentie mijzelf een geluidstechnicus te noemen. Het enige wat ik kan zeggen is dat dit Void een meer dan degelijke dark ambient-plaat is geworden, genre Lustmord en Beyond Sensory Experience, voor mensen die dit genre niet afschrijven als arbitrair of banaal.

Tracklisting:

Atrium Carceri

  1. Dear Diary
  2. Humanity’s Cradle
  3. A Curved Blade
  4. Reselected
  5. Victorian Meltdown
  6. Passage
  7. Endless Deep
  8. Debt
  9. Trembling
  10. Slower
  11. Ancient Past
  12. Reap

Line-up:

  • Simon Heath

Links: