Phantom X – The Opera of the Phantom

Phantom X – The Opera of the Phantom
Pure Steel Records, 2012

Rollatorrockers aller landen verenigd U! De Amerikanen van Phantom X zijn weer terug met een power metal-album wars van trends en in de stijl van de grootheden van weleer. Met The Opera Of The Phantom zijn ze al aan de vierde langspeler toe, en voor het eerst een conceptalbum.

Nou ja, concept is misschien iets teveel. Ondanks dat de eerste dertien nummers worden gezien als één geheel is het een combinatie van ouder materiaal tezamen met enkele nieuwe nummers. Uiteraard wel geheel nieuw opgenomen. Wel is er één centraal thema dat de nummers bindt. Afgetrapt wordt er met Prelude/Storms Of Hell dat doet denken aan Iron Maiden in haar beste dagen, het opvolgende nummer The Rise Of The Phantom doet me zelfs denken aan Megadeth ten tijden van Countdown To Extinction. En zo blijkt dus al snel dat het niet enkel US power metal is dat de klok slaat maar dat er zo hier en daar wat stevigere riffs bij worden getrokken.

Uiteraard horen er bij een conceptplaat wat niemendalletjes die we krijgen in de vorm van Discovery met wat Spaans gitaarspel, het korte speed metal-achtige The Mask en het korte Playing God welke de nummers aaneenrijgen. Verder een dosis aan twinleads en een zanger die prima cleane, kenmerkende zang hanteert. Met Your Majesty wordt nog een ode aan Ronnie James Dio gebracht en met verve, want Kevin Goocher heeft, eerlijk is eerlijk, een geweldig bereik in zijn stem.

Zo is dit een prima album geworden dat ik kan aanraden aan elke zichzelf respecterend liefhebber van dit genre. Misschien dit jaar wel één van de betere hierin.

Phantom X

Tracklisting:

  1. Prelude/Storms of Hell
  2. The Rise of the Phantom
  3. Discovery
  4. The Mask
  5. Storm Riders
  6. Everspell
  7. 13th Hour
  8. A Strange World
  9. Discovery II
  10. Deep Six Down
  11. Cloning the Christ
  12. Playing God
  13. Holy Hell
  14. 1000 Quatrains
  15. Your Majesty
  16. All Hail the Heroes

Line-up:

  • Kevin Goocher – Vocals, Keyboards
  • Bill Engfer – Guitar
  • Reece Stanley – Drums
  • Glenn Malicki – Bass

Links: