Oddland – The Treachery Of Senses

Oddland – The Treachery Of Senses

Century Media Records, 2012

Euh, is dat Mikael Åkerfeldt die besloten heeft een progressieve metalplaat te maken? Nee, het is de eerste van Oddland. Uit Finland. En toch twijfel ik wanneer ik naar de rustigere nummers op The Treachery Of Senses luister. Ik zou zweren dat Past The Gates, In Endless Endeavour of afsluiter Ire leftovers zijn van het Opeth-tweeluik Damnation/Deliverance.

Niet in de laatste plaats door de heldere mix van Dan Swanö is The Treachery Of Senses een prima debuut geworden. Century Media verkoopt Oddland als progressieve metal, en op zich klopt dat wel, maar we hebben hier zeker geen Dream Theater-kloon nummer zoveel te pakken. De composities zitten ingenieus in elkaar, maar barsten niet uit hun voegen van technische hoogstandjes. Het zijn met name tegendraads ritmes, gedoseerd gitaarwerk en sporadische inzet van toetsen die The Treachery Of Senses kenmerkt.

De nummers hebben wel meerdere luisterbeurten nodig om te landen. Oddland speelt met dynamiek. Dan weer hard, dan weer zacht. Ontspannen luisteren is er niet bij. Het doet mij een beetje denken aan The Next Room van het Amerikaanse Mordred, maar dan zonder de overdaad aan jazz-invloeden. In eerste instantie komt het fragmentarisch over, maar na meerdere beluisteringen valt het kwartje. Niet in de laatste plaats door de zang van Sakari Ojanen die over de gehele linie een hoofdrol vervult.

Oddland doet bij tijd en wijle ook denken aan Pain Of Salvation van een jaar of tien geleden. The Treachery Of Senses intrigeert mij. Niet in de laatste plaats door de Opeth-referenties die er soms wat te dicht bovenop liggen. Maar aan de andere kant heb ik deze plaat al vaker gedraaid dan Heritage en kan ik na afsluiter Ire maar moeilijk de verleiding weerstaan dit album nogmaals te beluisteren. Fascinerend wat soms de aantrekkingskracht van muziek kan zijn.

Tracklisting:
0200

  1. Above And Beyond
  2. Flooding Light
  3. In The Eyes Of The Mourning
  4. Aisle Of Array
  5. Past The Gates
  6. Still The Spirit Stays
  7. In Endless Endeavour
  8. Sewers
  9. Lines Of Silver Blood
  10. Ire

Line-up:

  • Sakari Ojanen – zang, gitaar
  • Joni Palmroth – bas
  • Ville Viitanen – drums
  • Jussi Poikonen – gitaar

Links: