Gin Lady – Gin Lady

Gin Lady – Gin Lady
Transubstans Records, 2012

Gin Lady is het vervolg op de succesformule van het Zweedse Black Bonzo. De band gaat verder onder een nieuwe naam, maar brengt nog steeds gelijkaardige heavy prog rock. Misschien met iets meer de klemtoon op klassieke rock om dit debuut nog toegankelijker te maken.

En toegankelijk is het zeker. Gin Lady weet een dikke veertig minuten aan interessante rock voor te schotelen die zowel de rustigere als hardere rockkant van dit gezelschap toont. Met een stevige insteek rockt de band door, zonder al te luidruchtig te worden. Misschien kan je denken aan een afgestofte versie van Uriah Heep, maar ook andere hardrock-iconen duiken op. Zo doet het middenstuk op Deja Vu denken aan Led Zeppelin en is de band niet vies van wat rock ’n roll in de stijl van Status Quo op Bloodsuckin’ Babies, maar dan met een moderne rockversie en heel wat afwisseling gebracht.

Heel wat klemtoon op klassieke rockpatronen dus, maar toch verdwijnt die psychedelische waas van de band niet volledig. Instrumentaal tript dit vijftal gewaagd door op de achtergrond, terwijl de hoofdnoot eigenlijk erg verteerbare rock naar voren schuift. Een erg geslaagd mix en zelfs het rustigere The Rest hoeft niet onder te doen. Het breekt ideaal met de hardere sfeer die de band brengt, maar zonder al de ingrediënten van de band los te laten. Niet enkel instrumentaal experimenteert de band, ook in de stem schuilt heel wat variatie. Gaande van een stevige en heldere rockstem gaat Gin Lady over tot de iets flauwere vocalen en gemikte krijsen. Het schept zeker een aparte, maar geslaagde sfeer.

Dit alles maakt Gin Lady tot de ideale mix van oudere rockklassiekers en psychedelische sferen. Neem de krachtige insteek van pakweg een Uriah Heep of Deep Purple en koppel er de vocale diversiteit van Muse aan en je ziet welke kant het opgaat. Een aanrader binnen het heavy prog-genre!

Tracklisting:

Gin Lady - Gin Lady

  1. Rebirth
  2. Get It On
  3. Lend Me A Hand
  4. Deja Vu
  5. The Rest
  6. Bloodsuckin’ Babies
  7. Bottom of The Sea
  8. Confrontation Shakedown
  9. Hold On

Line-up:

  • Magnus Kärnebro – Vocals
  • Joakim Karlsson – Electric Guitar, Vocals
  • Anthon Johansson – Bass, Vocals
  • Fredrik Normark – Drums
  • Klas Holmgren – Hammond B3, Piano, Mellotron, Vocals

Links: