Root – Heritage of Satan

Root – Heritage of Satan
Agonia Records, 2011

Root is samen met Master’s Hammer zowat de vaandeldrager van de Tsjechische black metal. Beiden pioniers, beiden vrij excentriek. Root bracht in zijn beginjaren traditionele Noorse black met verwijzingen naar Celtic Frost, maar het ging er ook wel harder aan toe. Hun beste werk (in mijn ogen dan) brachten ze veertien jaar na hun ontstaan uit, in 2001, onder te titel Black Seal. Een extreem episch album met vrij progressieve vindingrijkheid. Apart, maar mooi. Ondertussen zijn we tien jaar en drie albums later.

Wat Root in gedachten had met dit album is me niet helemaal duidelijk. Het is bijzonder basic en catchy, met veredelde punkrocknummers in een Bathory-stijl ten tijden van Under The Sign Of The Black Mark. Revenge of Hell is zelfs een groovy rocknummer dat zeer weinig om het lijf heeft. De teksten gaan over demonen en Satan (ze zijn dan ook nog steeds overtuigde Satanisten) en het accent is zwaar over het randje … charmant wellicht voor sommigen. Darksome Prophet laat gelukkig wel wat black metal horen en ook al hoeft dat niet per se het geval te zijn is het toch een opluchting omwille van de gebrachte kwaliteit. Relatieve kwaliteit dan, want zowel productioneel als inhoudelijk als instrumentaal is het een mager beestje. Met Fiery Message probeert men wat sfeer te scheppen met een wat doomish nummer en sfeerelementen, maar het is zo uit de toon van de rest van het album dat het totaal niet aanslaat. His Coming is ook al zo’n nummer dat helemaal naast de kwestie van het album valt. Een soort Mercyfil Fate-creatie met theatrale vocalen en een spookachtige waas om zich heen. Ik zou bijna beginnen zweren dat dit Heritage of Satan een soort tribute album is aan onbekende bands waar niemand ooit van gehoord heeft.

Ik ben dan wel een fan van het oudere werk van deze band, dit boeit niet enorm. Het zal wel cult zijn, volgens mij is er tijdens het schrijven en opnemen van Heritage of Satan heel simplistisch te werk gegaan en/of heeft men zwaar in de zuip gezeten. Agonia Records heeft al veel beter werk uitgebracht dit jaar dan de nieuwe Root, geloof me vrij.

Tracklisting:

    Root

  1. Introprincipio

  2. In Nomine Sathanas
  3. Legacy of Ancestors

  4. Revenge of Hell

  5. Darksome Prophet

  6. Fiery Message

  7. Son of Satan
  8. His Coming

  9. Greetings from the Abyss

  10. The Apocalypse

Line-up:

  • Big Boss – Drums
  • Ashok – Guitars

  • Igor Hubík – Bass

  • Pavel Kubát – Drums

  • Jan Kone?ný – Guitars

Links: