Heriot – Devoured by the Mouth of Hell

De EP Profound Morality van het Britse Heriot wist potten te breken, die boodschap was ook duidelijk voor het label Century Media Records. Na de tour als support van Rolo Tomassi brak de groep door met het nieuwe platencontract en dit jaar schitterde de band reeds op grote zomerfestivals zoals Download, Jera on Air en Hellfest. De band brengt ook gewoon een interessante melange aan brutaliteit met een enigmatisch kantje.

De brutaliteit van Profound Morality zet zich voort op deze nieuwkomer, maar het geluid klinkt nog een pak bruter. Het feit dat de heren en dame hun nieuwe plaat laten oppoetsen hebben door Josh Middelton (Sylosis) en Will Putney (Fit For An Autopsy) heeft duidelijk het gewenste resultaat nagelaten. Knallende drumpartijen, bikkelharde gitaren en de vunzige vocale mix van core en grunts maakt dat het geheel lekker naar binnen gaat. Daarnaast valt echter op dat de band experimenteler geworden is. Niet dat de EP op dat vlak saai was, maar er is over de gelaagdheid en diversiteit op deze plaat duidelijk harder nagedacht.

Heriot experimenteert hierbij met geladen stiltes die gevoed worden door atmosferische zweverigheid en waarbij de vrouwelijke zangbijdrages een heerlijk sfeertje creëren. Het is een nodige meerwaarde voor Heriot dat technisch sterk is, maar toch wel eens verzeild kan worden in een logger deathmetalstraatje of een metalcoremoment dat te lang durft aan te houden. Opaline vormt eigenlijk een rustpunt, maar het is een heerlijke wegdromer die de boel opfrist door het mysterieuze en wazige sfeertje dat erbij komt kijken. Hetzelfde gebeurt op Lashed. Op andere momenten is die vrouwelijke stem helemaal niet nodig om prima nummers te maken, zoals dat gebeurt op de experimentele ritmes van Siege Lord en het venijn dat schuilt op At The Fortress Gate. Gewoon prima nummers die in opbouw nergens vervelen.

Zo weten deze Britten weeral een verdraaid stevig product neer te poten en zitten ze perfect bij een label als Century Media Records. Devoured by the Mouth of Hell duurt maar een dik half uur, net voldoende dus om de speelduur van een EP te overschrijden, maar je zal voldoende geprikkeld worden en de repeatknop vlug vinden.

Score:

80/100

Label:

Century Media Records, 2024

Tracklisting:

  1. Foul Void
  2. Harm Sequence
  3. Opaline
  4. Siege Lord
  5. Sentenced to the Blade
  6. Solvent Gaze
  7. Lashed
  8. At the Fortress Gate
  9. Visage
  10. Mourn

Line-up:

  • Erhan Alman – Gitaar
  • Debbie Gough – Gitaar
  • Jake Packer – Bas, zang
  • Julian Gage – Drums

Links: