Keiser – Likfunn

Vier Noorse matrozen voeren op een boot de ijskoude zee op… Nee hoor, alle gekheid op een stokje, ik ga toch geen verhaal vertellen. Of toch? Want een review maken over de nieuwste EP van het Noorse Keiser dat een eeuwenoud Noors gedicht heeft bewerkt, Likfunn, kan je natuurlijk ook gewoon een verhaal noemen. Het Nederlandse Non Serviam Records brengt na platen The Succubus (2017) en Our Wretched Demise (2020) dit Likfunn enkel digitaal uit. Wat ik toch persoonlijk een jammerlijke situatie vind. Elk streepje muziek verdient toch, zo het als kwaliteitsvol kan bestempeld worden, een propere en nette fysiek release. Althans dat is mijn mening, misschien ben ik van de oude stempel en is het daarom dat mijn platen, cd en tapekast helemaal uitpuilt. Maar als muzikanten, zo dus ook dit Noorse viertal, hun stinkende best gedaan hebben om muziek, ook al zijn het maar twee nummers, uit te brengen dan moet je toch in de mogelijkheid zijn een cd’tje of een vinyl aan te kopen.

Zo ik ga stoppen met zeuren en zagen en duw maar gelijk het eerste nummer van deze EP aan. Likfunn is een nummer dat je wat tijd moet geven, er gebeurt immers behoorlijk veel. Niet zo zeer in de eerste maten. Dan is het enkel wat akoestisch gitaarspel dat je aandacht vangt. Het is wat verderop in het nummer dat er een veelheid aan zaken gebeurt. Je krijgt opzwepende thrashy thema’s, rasperige vocalen en dit allemaal overgoten met een paganeske, folky saus. Sleurend en scheurend Noorse blackmetalriffjes kunnen evenmin ontbreken in dit epos van bijna negen minuten. Evenmin is flitsend soleerwerk afwezig.

The Final Dissolve start ook net als het eerste nummer met indrukwekkend akoestisch gitaarspel. Magistraal hoe vervolgens dit viertal dezelfde thematiek gebruikt om er een blastpartij van jewelste achter te plakken. Je hoort direct waar dit viertal is opgegroeid. Ook in dit afsluitende nummer maken de heren vervolgens wat hoeken en bochten om niet te moeten schrijven dat hun experimentelere kant naar boven komt.

Zoals reeds gesteld, deze EP Likfunn van het Noorse Keiser zou niet misstaan op een fysieke drager. De blackmetalmuziek heeft zijn thrashy kantjes maar klinkt net zo goed bij momenten wat paganesk of folky.

Label:

Non Serviam Records, 2024

Tracklisting:

  1. Likfunn
  2. The Final Dissolve

Line-up:

  • Geir Marvin Johanssen – Drum, zang
  • Mikael Torseth – Gitaar, zang
  • William Aamodt – Gitaar
  • Magnus Erlien Riise – Bas

Links: