Äera – Phantast

Het blijken de heren Sikorski, Wiedenhöft en Strefel te zijn die samen met de heer Hahn op drums, hun creativiteit de vrije loop lieten om zo tot Phantast te komen. Een album dat geïnspireerd blijkt door onder andere Christian Morgenstern’s “In Phantas Schloss”.  Het tracht dit werk muzikaal te omlijsten en zo meer duiding te geven aan een wereld buiten de gekende sociale context. Niet alleen het literaire werk van bovenstaande wordt hiertoe bij de hand genomen maar ook werk van Jean-Jacques Rousseau. Äera, want zo heet de band waarvan sprake, probeert op muzikale wijze de mens los te koppelen van de natuur, breder te kijken, existentiële vragen te stellen en nog een hele hoop andere dingen te doen.

Het spreekt dan ook bijna voor zich dat een label als Vendetta Records dit werk in verschillende formats uitbrengt. Er is twee jaar gewerkt aan dit opus, mede met hulp van Markus Stock van de Klangschmiede E studio dus dan verdient dat ook die aandacht. Met bovenstaande informatie is het ook duidelijk waarom er maar vier nummers neergepend staan op deze opvolger van de EP Schattenfall (2021) en de debuutplaat uit 2019 Schein.

De vier Duitse heren uit de regio Gronau leggen er meteen de pees op en openen met Kosmos dus niet al te braafjes. Moet natuurlijk ook niet, want als je vragen stelt bij het bestaan trek je beter het blik met moeilijke kwesties meteen open. Of er antwoorden op al je vragen komen valt dan nog te betwijfelen. Zoals zo vaak bij dit type van atmosferische blackmetalbands komt er na minuten van korzelige abrasiviteit ruimte vrij om wat te spelen met klanken en geluiden en dus andere lagen aan te boren. Ook Äera bezit de kennis en kunde om geluidslandschappen te schilderen, maar doet dit op een wat pitsenderen, nijperendere wijze. Luister je naar de laatste maten van dit eerste nummer, dan begrijp je wat ik bedoel, zeker wanneer de schuurpapieren vocalen de iele leadpartij aan de kant trachten te duwen, wat trouwens niet lukt. De rollende basdrumklanken op Empor geven je het gevoel dat er buiten de aarde nog heel wat zaken gebeuren. Best indrukwekkend zeker als je hoort hoe deze heren een stevige blastpartij met een melancholische leadpartij de ruimte insturen.

Impressionant is de lang uitgesponnen verhalende akoestische gitaarpartij in het begin van het het bijna vijftien minuten durende Schattenkreuz. Het is pas rond de derde minuut dat een gorgelende baspartij wat smerigheid doet omhoog pruttelen vanuit de korst van Moeder Aarde. Vervolgens trekken de heren het atmosferische blik waarvan eerder sprake helemaal open en laten ze zich verleiden tot rollende toms, brute blastpartijen en heel wat ander lekkers. En dan moeten het vlees en de knoken nog komen.

Het Duitse Äera zorgt ervoor op Phantast dat we de essentie van een atmosferische blackmetalplaat niet uit het oog verliezen. Veel nieuws brengt deze band niet, maar de uitvoering is meer dan degelijk te noemen en bij momenten merk je toch op dat je met de heren de kosmos in zweeft en dat je jezelf ook de nodige vragen begint te stellen over het geheel.

Score:

80/100

Label:

Vendetta Records, 2024

Tracklisting:

  1. Kosmos
  2. Empor
  3. Schattenkreuz
  4. Fleish Und Knochen

Line-up:

  • Simon Wiedenhöft – Gitaar, samples
  • Milan Sikorski – Zang, bas, akoestische gitaar
  • Sven Strefel – Gitaar
  • Farin Hahn – Drum

Links: