Häxär – Ich Bin Die Schwärze

Häxär is een Zwitserse eenmansband rond V Noir die we kennen van bijvoorbeeld Ernte. Ich Bin Die Schwärze is album nummer twee en komt via het voor mij volledig onbekende Duitse obscure label Sturmglanz Black Metal Manufaktur. En dan ben ik al bijna uitgepraat en kan je de inleiding tot dit schrijven als behoorlijk dunnetjes omschrijven. Ik hoop dat de black metal die op deze plaat verzameld staat me wat kan opwarmen of verwarmen… Niet dat dat de bedoeling is natuurlijk. Eigenlijk moet black metal de inwendige zwarte vlam in stand houden iets wat vermoedelijk ook de achterliggende gedachte tot dit Häxär is.

De plaat eindigt met twee covers. eentje van Nargaroth en eentje van Burzum. Ik stel me altijd de vraag waarom bands dat doen: covers op één van hun platen zetten. In mijn oren is dat gewoon vulling want de meeste mensen luisteren er toch niet naar en zetten liever de oorspronkelijke uitvoering op. Althans dat is dan toch mijn bescheiden mening.

V Noir is dus verantwoordelijk voor alles op deze plaat, gaande van de conceptie tot de geboorte. Dit individu staat in voor zowel zang als de andere instrumenten iets wat bij een band als Ernte deels werd overgedragen aan Askahex. Goed, nu naar die band zijn we natuurlijk niet aan het luisteren. Als er sprake is van een eenmansformatie luister ik in eerste instantie altijd naar de ritmesectie: de drum en bas. Die eerste mag in mijn oren nooit te geknutseld klinken en moet iets organisch hebben terwijl die tweede overal tussendoor mag gorgelen en knotteren. Dat eerste is hier in orde. Je hoort direct in het openingsnummer Ave-Satanas dat de heer V Noir de drumkit goed onder controle heeft. Dat tweede, die gorgelende en knotterende baspartijen, die zijn toch niet al te opvallend aanwezig. Komt misschien omdat het gitaartapijt dat wordt geweven op bepaalde momenten redelijk dik staat en wat prikkelend aanvoelt. Luister maar eens naar de middenbeuk van een nummer als Herr Der Fliegen. 

Heb je liever slepende smerigheid dan kan het begin van het in het Frans gezongen Je Suis La Noirceur je misschien wat prikkelen alhoewel de dissonante leadlijn me wat irriteert. Weisser Schnee doet me bij aanvang wat aan de nieuwste Servant denken alhoewel het sleurende tempo daar niet echt bij past. Beuken en raggen is weggelegd voor het nummer Blut Und Krieg, hoe kan het ook anders.

Dit Zwitserse Häxär was me tot op vandaag nog niet bekend. Ich Bin Die Schwärze is een redelijk introvert licht melancholisch, eerder monotoon blackmetalwerkstuk dat aangenaam weghapt.

Score:

75/100

Label:

Sturmglanz Black Metal Manufaktur, 2024

Tracklisting:

  1. Ave-Satanas
  2. Herr Der Fliegen
  3. Je Suis La Noirceur
  4. Weisser Schnee
  5. Aus Der Asche Wir Steigen
  6. Blut Und Krieg
  7. Waldgeist (Dark Aeon)
  8. Black Metal Ist Krieg (Nargaroth cover)
  9. Spell Of Destruction (Burzum cover)

Line-up:

  • V Noir – Zang, alle instrumenten

Links: