Odium Humani Generis – Międzyczas

In 2020 kreeg ik via het Britse label Cult Of Parthenope een hoop van hun releases toegestuurd. In dat pakketje zat ook het debuutalbum Przeddzień van dit Poolse mistroostige, melancholische blackmetalgezelschap Odium Humani Generis. Ik ben ze sindsdien altijd blijven volgen omdat hun bedroevende tekstuele boodschap maar ook hun beladen muziek me wel kan bekoren en beklijven. In 2022 kwam dan eerder onverwacht, via een ander label, ditmaal het Duitse Folter Records, een EP met de bijna onuitspreekbare titel Zarzewie. Niet verwonderlijk dan misschien dat de Polen opnieuw een labelsprong maken voor hun tweede volwaardige plaat, Międzyczas. En waar zijn ze terechtgekomen? Juist, op cultlabel Malignant Voices, u allen bekend voor zowat alle cultreleases op blackmetalvlak uit Polen de laatste jaren.

Het concept van het album is er een van een reis doorheen de emotionele stadia, fases van angst, teleurstelling, verdriet en eenzaamheid. Met andere woorden: geen vrolijke thematiek. Dit alles werd op band vastgelegd door Mariusz Konieczny in de Heavy Gear Studio terwijl de plaat werd gemixt en gemasterd door niemand minder dan The Fall (Owls Woods Graves, Over The Voids…, Hauntologist, Mgla (live), Ashes) in zijn Skrzyplocz Studio. Dit uit Lódz afkomstige kwartet mag me opnieuw overtuigen, ik zwengel de plaat even aan.

Helder, zuiver en proper: zo begint de opener, Lustro. Doch niet al te lang. Er wordt op de distortionpedaal getrapt en we zijn vertrokken voor een midtempo stamper van jewelste. In zijn eenvoud en monotonie neemt het geheel je direct bij de keel. Het is wel even wachten op de vocalen. Die zijn pas voor het tweede nummer, Idée Fixe, en daarmee heb ik direct geschreven dat Lustro gewoon een beklijvende instrumentale opener was. Het tweede nummer hervalt zonder negatief te willen klinken opnieuw in eenvoud en monotonie, althans dat zou je zo maar eventjes denken. Eens de schreeuwlijke vocalen vanuit de achtergrond opdoemen is er afdoende variatie in de gitaarriffs en besef je maar al te goed waarom deze Poolse vrienden thuishoren op het Malignant Voices label. Obligaat bijtend tokkelwerk en wat droge tompartijen doen het nummer gedurende een korte break wel goed. Rond minuut vijf neemt dit nummer een wat andere bocht en krijg je een opeenvolging van messcherpe riffs en blastbeats te verwerken.

Een oldschool dampend schuifriffje rookt het titelnummer uit terwijl een gortdroge blastbeat en een opzwepend thrashy thema eveneens werden geïntegreerd. Het voelt allemaal bijzonder kouwelijk, kil en ijzig aan. Popłoch is bijzonder interessant door de ritmische variatie op de cymbalen en de knotterende bas terwijl Jarzmo op voorzichtige, gladde wijze zoals het openingsnummer van start gaat en een licht jazzy ondertoon krijgt.

Ook album nummer twee, Międzyczas, van de Polen van Odium Humani Generis is een blackmetalplaat die de essentie van de muziek in zich draagt. Voeg daar nog wat mistroostige en melancholische klanken aan toe en je weet wat je in huis haalt.

Score:

85/100

Label:

Malignant Voices, 2024

Tracklisting:

  1. Lustro
  2. Idée Fixe
  3. Międzyczas
  4. Popłoch
  5. Drogowskaz
  6. Jarzmo
  7. Granice

Line-up:

  • Bialy – Zang, gitaar
  • Murukh – Drum
  • Bartos – Bas
  • Ominous – Gitaar

Links: