Odium Humani Generis – Przeddzień

Wat een heerlijke cover voor deze nieuwe, Przeddzień, van de Poolse vrienden van Odium Humani Generis. Hoe desolaat en donker kan het soms zijn in de achterbuurten van een grote stad als Lódz. Hoe kinderlijk eenvoudig kan je dat dan weergeven door gewoon een cover te maken van iets waar je vermoedelijk dagelijks voorbij stapt of zelfs de dag ervoor (Przeddzień) nog langs gelopen bent. De leegte van de mensheid en zijn omgeving ligt vaak gewoon voor je voeten voor het oprapen. Maar dat doen we niet, we passeren dit en proberen het alzo te negeren.

De vier heren van Odium Humani Generis toch duidelijk niet. Ondanks het feit dat ik het Cult Of Parthenope label niet ken, moet ik onmiddellijk meedelen dat de hele release er erg professioneel uitziet en de ontvangen promo ongelooflijk sterk en strak werd aangeleverd. Het album is in verschillende versies te verkrijgen, zeker eens te bekijken.

De sfeer die deze plaat in zijn geheel uitstraalt, heeft wat weg van de schitterende release van White Ward, Love Exchange Failure. De saxofoon mag je voor deze plaat wel wegdenken. Dit viertal weet er echter een eigen Poolse blackmetaldraai aan te geven, vergeet ook niet dat er een stevige jaren ’90 ondertoon in zit. Melodieuze mid-tempo riffs, wandelen hand in hand door de smerige, mistroostige steegjes van de vuile, slecht onderhouden grootstad. Je wordt soms ook behoorlijk opgejaagd met andere woorden, de snelheid gaat de hoogte in. Nooit wordt echter vergeten dat de groezeligheid moet bewaard blijven. Heerlijk hoe de band er in slaagt met erg trage, enkel door gitaar gedragen thema’s, je even tot rust te brengen om vervolgens je weer helemaal op te draaien. Net zoals het in een stad ook vaak gebeurt. Elk nummer is een stadsdeel op zich, het één nog mistroostiger als het andere, het ander nog desolater als het éne.

De nummers volgen elkaar perfect op en worden afgewisseld met instrumentale stukken die niet meer zijn dan simpele geluidsfragmenten. Je hoort een stoppende metro, wat bedrijvigheid in een treinstation of gewoon auto’s en een openende busdeur. Vermoedelijk werd dit alles gewoon opgenomen tijdens een wandeling tussen deze stadsdelen.

Heerlijke schijf of nog beter gezegd: meesterlijke top plaat! Misschien wordt het toch eens tijd om die bewuste stadsdelen in Lódz te gaan bezoeken en misschien is het dan ook meer dan de moeite waard door te reizen naar het Oekraïense Odessa, om deze metropool met de taxi te doorkruisen. De stad waar White Ward zijn inspiratie vond. Alzo kan ik dan ten persoonlijke titel aftoetsen of de ondergang van de mensheid niet gewoon ten berde wordt gebracht door het ordinaire, dagelijkse leven in deze Oost-Europese grootsteden. Ja! Voordat ik het nogmaals vergeet, wereldplaat! Hoe kan het ook anders.

Score:

90/100

Label:

Cult Of Parthenope, 2020

Tracklisting:

 1. Wdech
 2. Interludium I
 3. Samozatopienie
 4. Wracaj
 5. Interludium II
 6. Ulice
 7. Znów
 8. Interludium III
 9. Larwy
 10. Przeddzień

Line-up:

 • Murukh – Drum
 • Leid – Gitaar
 • Bialy – Zang, bas
 • Zlowieszczy – Gitaar

Links: