Weltenbrandt – Transzendenz Schatten Romantik

Schöpfung bleek in 2018 de eerste kennismaking met dit Oostenrijkse Weltenbrandt, een blackmetalband die zijn muziek infuseert en overgiet met post-rock- en ambientinvloeden. Transzendenz Schatten Romantik is de nieuwste boreling en ziet er op vlak van artwork erg puik uit. De band rond Berni heeft voor deze nieuwe plaat samengewerkt met onder andere niemand minder dan JJ (Karg/Harakiri For The Sky), L.G. (Ellende) en P.G. (Groza) voor gastbijdrages op de vocalen. Tja, die heren kunnen adelbrieven voorleggen natuurlijk.

Verder valt me op dat in het boekje van dit laatste album wel met een erg bijzondere boodschap wordt afgesloten. Ik deel hem even. “Contacteer iemand en zeg hem of haar dat je hem of haar dankbaar bent dat je hem/haar kent” vervolgens stuur je naar Berni zelf via de geijkte kanalen dat je dit gedaan hebt. Alzo blijft de vlam branden althans volgens bovenstaande. Een bijzonder doch ook aangrijpende boodschap. Het lijkt wel of dit Weltenbrandt wil dat de mensen die dicht tegen je aan staan nog dichter komen. Tja, is een keuze natuurlijk. Ikzelf houd wel van wat eigen ruimte, te dichtbij komen vind ik altijd behoorlijk eng, naar en beklijvend.

Met een immens tranendal, hoe kan het ook anders, start Melancholia Urgewalt en de weeklank net als hopen verdriet zitten al verpakt in de eerste maten van dit nummer. Het is meteen ook te begrijpen waarom bovenstaande vocalisten hun bijdrage verleend hebben aan het post-blackmetalwerkstuk, dat zoveel ellende en miserie uitademt dat het ook niet gek is dat je na het beluisteren ervan al je buren eventjes omarmt. Dat laatste is misschien toch overdreven maar ik zou je aanraden oude vetes toch bij te leggen. Je weet immers nooit wanneer jij of je naaste het laatste loodje legt. Productioneel is de zaak wat te koud en ontbreekt het toch wat aan medemenselijke warmte. De heer Berni en vrienden zullen er wel hun bedoeling mee hebben natuurlijk. Apotropaion kwam al eerder uit als single maar misstaat zeker niet op deze plaat. De riffs in het begin rijt de hemel open en een mistroostige regenbui ondersteunt alzo de scherpe vocalen en goed doordachte gitaarpartijen. Op dit nummer hoor je immers P.G. van het machtige Groza dat één van de komende maanden ook weer met nieuw werk komt.

Resilienz, dat volgens mij ook een titel is van eerder werk (een EP van Karg uit 2020), sluit mooi en naadloos aan bij de post-blackmetalmuziek van inderdaad Karg, Harakiri For The Sky, Heretoir en andere vrienden. Meanderend, licht golvend gitaar- en cellowerk wordt je deel en doet je hart alleen al door de pure melodie wat extra bloeden in Ornament. Het maakt dit instrumentaaltje tot één van de meest breekbare nummers op deze plaat. Serenade, een ander instrumentaal nummer, haalt dit niveau evenwel niet. Heb je nog wat levenslucht nodig luister dan naar Prana met een gastbijdrage van JJ. De meest magistrale melodie met blastpartij krijg je pas helemaal op het laatste te horen, ook hier weer gastvocalen, ditmaal van L.G..

Naar mijn mening staat de wereld nog niet in brand maar de Oostenrijkers van Weltenbrandt trachten toch om één ieder van ons van het tegenovergestelde te overtuigen. Dit Transzendenz Schatten Romantik is een sterke plaat die verdriet, eenzaamheid maar ook warmte en medemenselijkheid capteert en misschien is dat wel hetgeen we nu en dan missen. Ik ga mijn moeder bellen…

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2024

Tracklisting:

  1. Melancholia Urgewalt
  2. Apotropaion
  3. Resilienz
  4. Ornament
  5. Prana
  6. Vergängnisdenkmal
  7. Serenade
  8. Broken Crosses
  9. Tiefste Rast

Line-up:

  • Dorian – Bas
  • Heidnir – Drums
  • Berni – Zang, gitaar

Links: