Act Of Creation – Moments To Remain

Sinds 2010 timmert, hamert en bouwt Act Of Creation, een Duitse melodische death/thrash metal band aan hun klok. Er zijn nog maar luttele ogenblikken over volgens dit vijftal want Moments To Remain, plaat nummer vijf, handelt grotendeels over de tijd. Meer nog, reflecteren over de dag die net grotendeels gepasseerd is. Iets wat de jongedame, die reeds verscheen op eerder hoesontwerpwerp van de band, The Uncertain Light, nu op een volwassen wijze blijkt te doen naast een meertje.

Dit Duitse vijftal met als brulboei Jessica Nicole Kork heeft hun gelederen na de opname van deze plaat wat door elkaar gehusseld. Op drum werd voor de plaat nog beroep gedaan op Dirk Meyer-Berhorn maar het echte werk wordt verder aangevat met Sebastian Nienaber. Die plek op de drumkruk lijkt wel de positie binnen de band te zijn die het vaakst wisselde de afgelopen jaren, alhoewel. Nu, maakt niet zo veel uit. Het grote Massacre Records ziet iets in de band, tijd om eens te gaan luisteren dan.

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het natuurlijk nergens. Iets wat we natuurlijk al langer weten, tenminste zij die een huis hebben natuurlijk. Met een bijzonder agressief geluid en een meesterlijk getriggerde dubbele basdrum knallen deze Duitsers het zand uit de zandloper. Mevrouw Kork heeft een stevig stel schurende stembanden die eerder screamend dan gruntend van aard zijn. Deze dame is goed verstaanbaar en alzo word je vrij eenvoudig met brutale doch ook viriele en speelse melodieën om de oren geslagen. Maar liefst twaalf nummers, hoe spreekwoordelijk als je het over de tijd en een klok hebt, dien je te verwerken. Awake is het eerste waarover ik al schreef. Come With Me dendert als een sneltrein je huiskamer door. Verrassend wel, de feeërieke cleane zangpartijen die mevrouw Kork aanheft. Sterk! Under Friendly Fire doet me in aanhef wat aan labelgenoten Illdisposed denken. Deze Denen hebben trouwens ook net nieuw materiaal uit. Het is wel in mijn oren het beste nummer op de plaat. Dromerig soleerwerk, bijtende leadpartijen, rollende drumthema’s het is allemaal aanwezig. Het titelnummer huilt zich met een twinlead op gang, iets wat we goed kennen van de Scandinavische meesters in het genre. Cry Of A Peacecrow is een meer dan genietbaar instrumentaaltje waarin de akoestische gitaar de aandacht opeist.

Nu, na drie à vier nummers heb je eigenlijk al gehoord waarvoor deze band staat en dan zijn nog eens acht nummers toch een relatief zwaardere noot om kraken. Ik moet er wel even bij vermelden dat in het pakketje nummers dat ik in de promo toegestuurd kreeg bij drie nummers staat vermeld dat het gaat om bonus tracks. Het is me alzo dan ook niet duidelijk of er op het eindproduct twaalf dan wel negen nummers te horen zullen zijn. Nu los hiervan doen deze heren en dame hun stinkende best om je te overtuigen van hun muzikale kwaliteiten.

Hoeveel tellen resten er ons nog? Ik zou het niet weten. Misschien vraag je dat best aan de Duitsers van Act Of Creation. Op hun vijfde langspeler Moments To Remain staan vermoedelijk wel wat antwoorden verstopt. Het is een degelijke melodische deathmetalplaat maar ook niet meer dan dat. Te veel nummers die dan ook nog eens met hun gemiddelde speelduur net iets te lang duren.

Score:

65/100

Label:

Massacre Records, 2024

Tracklisting:

  1. Awake
  2. Come With Me
  3. Under Friendly Fire
  4. Egoist
  5. Moments To Remain
  6. Cry Of A Peacecrow
  7. Dying Inside
  8. Confront The Truth
  9. Lost Little Soul
  10. Beyond Reality
  11. Agonizing Slumber
  12. Into Dreams

Line-up:

  • Jessica Nicole Kork – Zang
  • Carsten Schluch – Gitaar
  • Göksel Hamali – Gitaar
  • Holger Fischer – Bas
  • Dirk Meyer-Berhorn – Drum (op dit album)
  • Sebastian Nienaber – Drum

Links: