Fear Factory – Mechanize

Fear Factory – Mechanize
Candlelight Records, 2010

Hoe zo’n daverende bak herrie zoveel nostalgische gevoelens kan oproepen zal ik nooit aan niet-metal heads kunnen uitleggen. Demanufacture was een van de eerste metal-albums die ik met mijn zuurverdiende krantenwijkgeld kocht. Geen slechte investering: niet alleen was Fear Factory een pionier die met dit album bands als Machine Head, Killswitch Engage en vele anderen beïnvloedde en inspireerde, zelfs nu klinkt het album nog even krachtig en overtuigend als vijftien jaar geleden. Zo’n band en album krijgen dan natuurlijk een bepaald plaatsje in je hoofd, hart en ziel. Logischerwijs heeft Fear Factory dan ook naar mijn mening Demanufacture niet kunnen evenaren al kwam Obsolete dicht in de buurt. De overige opvolgers kenden diepe dalen en hoge pieken maar geen enkel album had het constante hoge niveau. Tot Mechanize.

Ik ga geen enkel woord vuil maken aan de achterlijke soapserie rondom de band omdat er meer dan genoeg te bespreken valt over de muziek. Want dit album evenaart Demanufacture. Knallend hard, uiterst efficiënt en foutloos constant zijn de drie termen waar het hier om draait. Zo knallend hard als dit is Fear Factory namelijk niet meer geweest sinds het debuut. Opener Mechanize, die niet aflatende mechanische death metal kneedt tot de ultieme stress-ontlader, of moshpit-favoriet Christploitation laten dit zien. En daarnaast daalt geen enkel nummer af tot het zoetsappige niveau van de diverse ballads op de laatste releases.

Mechanize is uiterst efficiënt, omdat de individuele nummers en het album als geheel beperkt zijn tot alleen de riffs, zanglijnen, roffels en keyboards die er echt toe doen. Alles wat je van dit album aan geluiden weghaalt verandert het totaalgeluid significant. Zelfs het instrumentale Metallic Division dient als een noodzakelijke onheilspellende introductie voor de afsluiter. Minder is meer!

En tenslotte beschrijft de term ‘foutloos constant’ het album misschien wel het best. Er is geen zwak nummer te vinden op het album. Afsluiter Final Exit is de beste afsluiter van alle Fear Factory-albums, punt. In het midden van het album treffen we ook niets dan goeds aan. De heerlijke openingsriff van Controlled Demolition, de sterke dynamiek van Powershifter, het daverende drumwerk op Industrial Discipline, het klopt gewoon allemaal.

Mechanize vormt muzikaal gezien de brug tussen Demanufacture en Obsolete en daarin zit ook het enige nadeel van dit album. We hebben het hier over platen van midden jaren negentig: heel vernieuwend is het dus niet. Jammer dan! Dit is gewoon Fear Factory op zijn best: knallend hard, uiterst efficiënt en foutloos constant zoals eerder gezegd. Van harte aanbevolen voor de rit terug van werk of studie om de stress met wat knallend mechanisch geweld uit je oren te blazen!

Tracklisting:
Mechanize

  1. Mechanize
  2. Industrial Discipline
  3. Fear Campaign
  4. Powershifter
  5. Christploitation
  6. Oxidizer
  7. Controlled Demolition
  8. Designing the Enemy
  9. Metallic Division
  10. Final Exit

Line-up:

  • Burton C. Bell – Vocals
  • Dino Cazares – Guitar
  • Byron Stroud – Bass
  • Gene Hoglan – Drums

Links: