Interview met Heimat

Interview met Heimat

Heimat, een nieuwe donkere ster aan het metalfirnament aan de donkere Vlaamse hemel. Het debuut Sibbevader is alvast niet te onderschatten. Geen nationalisme hier, atavisme is de vlag die men zwaait. Bassist en zanger Strop stond ons te woord om het epos te verwoorden.

Heimat

Hallo daar. Proficiat met de gesmaakte cd. Mooie cover trouwens. Toevallig jouw kroost in de kar?

Vooreerst bedankt voor de interesse in Heimat!
Neen, mijn kroost verplaatst zich niet per hondenkar; het is echter wel een authentieke foto van mijn vader met zijn broer.

Muzikaal is jullie sound af. Hoe is die tot stand gekomen?

We zijn al een tijd met de band bezig en hebben reeds samen met andere bands diverse opnames achter de rug (Gotmoor, Bunker,…).
We wisten vooraf heel duidelijk welke sound we wilden, zowel van het geheel als van elk instrument apart.
De sfeer blijft een grimmige undergroundsfeer uitwasemen maar elk detail is duidelijk hoorbaar. Tony van Studio Dice heeft zichzelf werkelijk overtroffen, maar het heeft hem ook bloed, zweet en tranen gekost. Die kerel heeft er enorm veel tijd en energie in gestoken. Weet ook dat Storm en ikzelf niet de makkelijkste zijn om mee samen te werken…

cover

Er staat een grote heidense stempel op dit album. Een evolutie die bijna maatschappelijk zijn intrede doet. Is dit door het wegvallen door de grote ideologieën dat men meer en meer teruggrijpt naar het heidendom?

Het heidens concept van Heimat is fundamenteel verbonden met de teksten de muziek en de bandnaam.
Of die evolutie maatschappelijk zijn intrede doet? Daar ben ik nog zo zeker niet van.
Als heiden ben je in de eerste plaats een vrijdenker; je laat je geen voorgeschreven dogma’s opleggen.
Eerlijk gezegd zie ik meer en meer een evolutie in de tegenovergestelde richting: openbaringsreligies zoals de islam en het christendom die meer en meer fundamentalistische trekken krijgen, het afzweren van de evolutietheorie ten gunste van het scheppingsverhaal, …
Voor mij zijn dat evoluties die de verkeerde richting uitgaan en waar niet duidelijk genoeg tegen geageerd kan worden indien we onze vrijheid van denken willen behouden.

Heidendom en trots, eer voor je afkomst, wordt makkelijk en op simplistische wijze door bepaalde mensen op dezelfde hoop gegooid als nationalisme, separatisme of zelfs erger. Wat is de oorzaak daarvan? Heeft de heidense metal het te danken aan uitzonderingen binnen het genre?

Ik merk dat de holle vaten dikwijls het hardst klinken; ook binnen ons subgenre…
Voor mij zijn religie en politiek twee verschillende zaken.
Daarnaast vind ik echter ook dat nationalisme op zich niks met politiek te maken moet hebben: In vele landen identificeert men zich als lid van een bepaalde gemeenschap alvorens men zich liberaal, socialist,… voelt.
Bij ons is zoiets spijtig genoeg bijna ondenkbaar, maar daar zit onze geschiedenis natuurlijk voor iets tussen.

Op jullie cd is plots een nogal Arabische riedel te horen. Kun je toch even meegeven waarom dat de revue passeert?

Deze sample hebben we bewust in Pletwals gestoken, net omwille van dezelfde reden als waarom bij Walging een Gregoriaans koor te horen is.

zegel

Mijn favoriete nummer is dus Pletwals, een toepasselijke titel. En een sterke tekst. Wat is het stuk tekst op deze cd die jou het meest bijblijft, of waar je zelf het meest tevreden over bent?

De tekst in de outro vat voor mij toch heel goed samen waarvoor Heimat (niet) staat.

Jij was een motor achter Gotmoor (R.I.P.?). De verzamel-cd met jullie demo’s, Vlaemsche Primitieven, scoorde veel bijval, terwijl het uitgewerktere album Pain Provider niet zo goed scoorde (in mijn ogen). Wat is je idee daarvan?

Ik denk dat je niet volledig juist geïnformeerd bent. Storm is de bezieler van Gotmoor. Ikzelf heb enkel bas ingespeeld op de tweede cd.
Ik weet wel dat Storm Gotmoor nog niet begraven heeft, maar voor verdere info zal je hem zelf toch moeten contacteren.

Hoe is de relatie tussen jullie en andere bands in de Benelux?

Eigenlijk hebben we weinig contact met andere bands buiten de bands waar we zelf in spelen
Er zijn wel enkele individuen uit de scene waar we wel contact mee onderhouden.

Gluur je soms wel eens op het internet naar websites als ZwareMetalen?

Natuurlijk!

Nog iemand die je de groeten wil doen?

De mensen met het hart op de juiste plaats maar met een slecht karakter!

Bedankt!

Links: