Schattenmann – Licht An

Schattenmann is een nieuwe band dat aan de wieg wil staan van de Neue Deutsche Härte 2.0. Opgericht aan het einde van 2016, brengt de band nu zijn debuut ten gehore, getiteld Licht An. Frontman Frank Herzig kunnen we hierin herkennen als leadgitarist van genregenoten Stahlmann. Dit keer neemt hij echter slechts de vocalen voor zijn rekening.

Met het openende titelnummer Licht An hoort de luisteraar dat Schattenmann het type NDH maakt dat vooral bestaat uit het maken van catchy nummers met een kenmerkend industrial gitaargeluid en de softere techno-invloeden op het elektronische gebied. Het nummer heeft wel een lekkere punch, maar klinkt als een kloon van het moderne OOMPH! (en in mindere mate Megaherz), zij het op zowel vocaal als muzikaal gebied. Hetzelfde geldt voor Brennende Eis, dat wederom best wel een leuk nummer is. Maar wanneer het derde nummer – Gekentert – start is het duidelijk dat we hier gewoon te maken hebben met een OOMPH! kloon, want nu krijgen we het typische emotionele nummer voorgeschoteld. Zij het nog net iets afgezaagder.

Zahn Der Zeit is een traag stuk dat wordt gedragen door het toetsenspel en is eigenlijk wel het saaiste nummer van deze schijf. Opmerkelijk is dan ook dat direct daarna AMOK volgt, waarin een stoere-jongen-attitude wordt neergezet, terwijl we vijf minuten daarvoor nog gejammer hoorden over hoe alleen een kus de redding van de zanger kan zijn. Het maakt het dan ook een beetje lachwekkend. Maar die lach verdwijnt snel wanneer het volgende nummer start, het ronduit vreselijke Generation Sex. Het is leuk bedoeld, zo’n kritisch, provocerende tekst over de seksualisering van vandaag de dag, maar dit nummer is gewoon gruwelijk irritant, met vervormde meisjesvocalen en lelijke melodieën.

9MM heeft gelukkig weer iets meer dat gevoel van de eerste twee nummers, maar met Krieger Des Lichts zakt het toch weer in, ondanks dat het een live anthem zal moeten voorstellen. Ook Trümmer Und Staub is eigenlijk ook gewoon een behoorlijk saai nummer en ik moet concluderen dat Schattenmann niet de nieuwe vaandeldrager gaat worden, dat het zo graag beoogt om te zijn. Gelukkig wordt de reguliere versie van Licht An nog op een toffe manier afgesloten met het zelfgetitelde nummer Schattenmann. De digipack telt echter nog drie bonustracks, met Böser Mann, Rot en een unplugged versie van Gekentert. Dat laatste zal ongetwijfeld puur voor de vrouwelijke fans relevant zijn.

Ik verwacht dat Schattenmann het wel goed gaat doen bij veel fans van het genre, maar persoonlijk vind ik het allemaal te soft en vooral niet uniek genoeg. Alles is al veel eerder en vooral veel beter gedaan door de pioniers. Dus voor mij is wat nog komen gaat van deze band helaas een skip. Mocht je wel geïnteresseerd zijn, de heren zullen dit jaar gaan touren in Duitsland met Megaherz en Unzucht.

Score:

68/100

Label:

Drakkar, 2018

Tracklisting:

  1. Licht An
  2. Brennendes Eis
  3. Gekentert
  4. Zahn Der Zeit
  5. AMOK
  6. Generation Sex
  7. 9mm
  8. Krieger Des Lichts
  9. Trümmer Und Staub
  10. Schattenmann
  11. Böser Mann
  12. Rot
  13. Gekentert (Unplugged)

Line-up:

  • Frank Herzig – Vocalen
  • Jan Suk – Gitaar
  • Luke Shook – Bas
  • Nils Kinzig – Drums

Links: