20 jaar Zware Metalen, aflevering 1: de eerste review

Twintig jaar. Twintig jaar bestaat uw favoriete webzine gericht op de betere muziek. De grootste in het Nederlands taalgebied. Begonnen als hobbyproject van een ICT’er, uitgegroeid tot een multimediaal merk met twee miljoen paginaweergaven per jaar, 25.000 likes op Facebook, 3.000 volgers op Instagram en een succesvolle podcast. De ruim vijftig koppen tellende redactie zorgt elke dag weer voor nieuwsberichten, reviews, concertverslagen en interviews en geeft kaartjes weg voor concerten in de kleinste zalen tot de grootste velden. In deze rubriek blikken we elke week in 2020 terug op onze geschiedenis.

Aflevering 1: de eerste review

De eerste bewaard gebleven review op Zware Metalen verscheen op 26 oktober 2000 en werd geschreven door oprichter en bouwer van de website, Paul Hildebrand. Review is wellicht een te groot woord, want hoewel Midian van Cradle of Filth (dat pas op 30 oktober van dat jaar in de winkel lag, hetgeen gelijk aangeeft dat Zware Metalen al direct zijn meerwaarde bewees) het onderwerp was, ging het in het artikel ook over de film Cradle of Fear en wordt het toch een uur aantikkende album nauwelijks echt besproken. Ook ontbreekt een eindcijfer, zodat u als lezer nog niet weer waar u aan toe bent. Behalve dan dat ‘de lijn van From the Cradle to Enslave wel meer wordt doorgetrokken. Dus ietsje minder gothic-achtig en bombastisch dan op de vorige albums, maar meer terug naar de metalroots. Het authentieke en onovertroffen ‘Cradle-geluid’ blijft zonder twijfel helemaal overeind’.

De originele review is nog steeds te vinden op de oude website, die wordt gehost bij de oude webmaster… Paul Hildebrand. Een opgepoetste versie treft u hier. De tekst is niet bewerkt: aan eindredactie werd duidelijk niet gedaan in 2000. Er staan dus ook nog gewoon emoticons in (!). Helaas zijn alle reacties die op de orignele review verschenen verdwenen, toen Zware Metalen in 2016 overschakelde op een nieuwe site.

De ‘review’ van Midian is waarschijnlijk niet de eerste review ooit die op Zware Metalen verscheen. Het oudste bericht op de oude site dateert van 31 mei van dat jaar en heeft de volgende tekst:

Tjsa, het valt niet mee om een site er een beetje fatsoenlijk uit te laten zien. Dus ik ben voorlopig nog wel zoet met het opmaken en programmeren van de scripts. Alle shit die je nu ziet zal van de site verdwijnen (inclusief dit bericht) als ik klaar ben.

Dan hoop ik geregeld leuke heavy metal nieuwtjes en grappige sites voor je te hebben.

De mazzel,

Paul Hildebrand

‘Dit bericht’ is dus nooit verdwenen, evenals de twee reviews die later in 2000 nog verschenen: Mother Earth van Within Temptation en Musique van Theatre of Tragedy. Wat overigens al twintig jaar hetzelfde is: eerlijkheid staat hoog in het vaandel bij Zware Metalen. Dit lezen we in de review van Mother Earth: ‘Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, Within Temptation is niet meer wat het was. De stijl is niet veranderd maar compleet nieuw. Het was wel even schrikken toen ik hem voor het eerst beluisterde, het is geen echte metal, maar heeft er toch wel wat van weg.’