Ribspreader – The Kult of the Pneumatic Killrod

Ribspreader – The Kult of the Pneumatic Killrod (and a Collection of Ribs)
Vic Records, 2012

Altijd leuk om een nieuwe plaat van Ribspreader binnen te krijgen. Met Rogga Johansson in de gelederen weet je altijd wel wat je kunt verwachten, maar mijns inziens is het altijd weer genieten van pletwalsritmes en scheurriffs. Kortom, Zweedse death metal ten top. Het nieuwe album van dit productiemonster heet The Kult of the Pneumatic Killrod en het tussen haakjes bijgevoegde (and a Collection of Ribs) is een heel aardige bonus voor de liefhebbers van de band.

Om te beginnen krijg je de nieuwe schijf in de strot geschoven. De band vervolgt de koers die het bij The Van Murderers is ingeslagen. Nog steeds krijg je het aan de stok met loodzware riffs die in midtempo-modus als een degelijke trilplaat de stoeptegels voor de deur weer op hun plek forceren. Soms gaat het tempo wat omhoog (Mallet Seductor), maar voornamelijk is het lomp beuken geblazen. De moddergrunt van Rogga maakt de boel vertrouwd en net als op de voorganger is er ook op The Kult of the Pneumatic Killrod wat melodie te horen, voornamelijk in de eerste nummers.

Na een half uurtje is het nieuwe werk voorbij en vangt Salvation (Never Came) aan. Dit is de eerste track van een in 2005 opgenomen EP genaamd Serenity in Obscenity. Qua inhoud en productie nauwelijks verschillend van de nieuwe plaat (wellicht nog iets lomper, oké) maar wederom een lekkernij voor hen die geen genoeg kunnen krijgen van het death metal-gestamp. En er is meer, veel meer, want ook de EP’s Vicar Mortis (2006) en The Monolith (2007) zijn aan deze schijf toegevoegd. Van alle EP’s kent The Monolith helaas een iets te eentonig pallet van gelijkaardige riffs, maar het is mooi om te horen hoe Ribspreader binnen dit genre na een uur nog steeds weet te entertainen.

Op de tweede cd, want het is een dubbelaar geworden, word je ook nog eens getrakteerd op de debuutplaat Bolted to the Cross (2004) en het vervolg Congregating the Sick (2005), en zo heeft Vic Records een heel mooi totaalplaatje op de markt weten te brengen. Oké, je mist twee langspelers uit het volledige oeuvre van de Zweden, maar heb je de gelegenheid nog niet gehad om Ribspreader te checken, dan is dit meer dan een ideaal instapmodel. Het nieuwe album komt standaard op deze manier uit. Het blijft een heerlijke band die sinds het iets mindere Opus Ribcage MMVI (2009) voor constante kwaliteit zorgt. Meer dan geschikt voor uw death metal-feesten en -partijen!

Tracklisting:
Ribspreader - The Kult of the Pneumatic Killrod (and a Collection of Ribs)

Disc 1

  • The Kult of the Pneumatic Killrod
  1. Nocturnal Manslaughter
  2. Hunted by the Dead (Haunted by the Living)
  3. The Hegemony of the Hammer
  4. Mallet Seductor
  5. Flesh Psycho
  6. Into the Filth
  7. Macabre Kingdom
  8. Enter the Megaflesh
  9. Outro
  • Serenity in Obscenity EP
  1. Salvation (Never Came)
  2. Only the Dread
  3. Souldead
  4. The Dead and the Lifeless
  5. Still suffering
  6. Deathsong
  • Vicar Mortis EP
  1. Intro
  2. The Day it All Ended
  3. Knee-Deep In Death
  4. Torn to Pieces
  • The Monolith EP
  1. The Monolith
  2. Trapped In Unhuman Flesh
  3. Domes Of The Ancients

Disc 2

  • Bolted to the Cross

  1. Dead Forever
  2. Beneath the Cenotaph
  3. Heavenless
  4. Hollow Beliefs
  5. As You Bleed
  6. Sole Sufferer
  7. The Unblessed
  8. Morbidity Awoken
  • Congerating The Sick
  1. Autopsy Obsessed
  2. Morbid Reflections
  3. Bleeding You Dry
  4. Breeding Sickness
  5. Dead to the World
  6. Maggots (Fucking Maggots)
  7. Worms Inside Your Coffin
  8. Not Dead But Buried
  9. The Crawling

Line-up:

  • Brynjar Helgetun – Drums
  • Andreas Carlsson – Guitars
  • Roger “Rogga” Johansson – Guitars, Bass, Vocals

Links: