Theodore Ziras – Monster 5

Theodore Ziras – Monster 5
Sleaszy Rider Records, 2011

Dat Theodore Ziras gitaar kan spelen heeft hij al lang en breed bewezen bij een keur van andere bands. Momenteel plukt hij snaren bij Hand of God en Hybrid, en alsof dat nog niet genoeg is vond de Griekse gitarist het tussen de bedrijven ook nog eens nodig met Monster 5 een instrumentaal album op te nemen waarbij zijn spel uiteraard het middelpunt vormt.

Bijgestaan door een keur aan muzikanten waaronder toetsenist Derek Sherinian (onder andere Black Country Communion en ex-Dream Theater) en drummer Brian Tichy, die we nog kennen van Pride & Glory en de begeleidingsband van Vinnie Moore levert de man zevenendertig vermoeiende minuten aan krachtpatserij af die grenst aan muzikale zelfbevlekking. Tichy rammelt er met een noodtempo op los, de rest van de begeleidingsband doet wat ze moet doen en verder voert het gitaarspel van Ziras logischerwijs de boventoon, waarbij het wonder boven wonder de volledige speelduur interessant blijft, wat een unicum is aangezien ik normaliter een broertje dood heb aan instrumentale gitaarplaten. Dat gezegd hebbende is het na de elf nummers die dit schijfje rijk is ook wel gewoon mooi geweest.

Monster 5 is een plaat die Ziras hoogstwaarschijnlijk voornamelijk voor zichzelf maakt, en wellicht een beetje voor mede-gitaristen. Een album voor de massa is het in ieder geval niet geworden; daarvoor is de markt voor dit soort gitaarplaten, hoe goed dan ook, gewoon teveel een nichemarkt.

Tracklisting:

    Theodore Ziras - Monster 5

  1. Tearing Apart
  2. Chaos I.M.F
  3. Liquid Fire
  4. Alex left the Building
  5. Future Waves
  6. 1923
  7. Into the Rush
  8. Paradigma
  9. Transition Game
  10. Mess
  11. Monster 5

Line-up:

  • Theodore Ziras – gitaar
  • Mathew Petropoulos – gitaar
  • Manos Markopoulos – bas
  • Derek Sherinian – keyboards
  • Brian Tichy – drums

Links: