Stereochrist – III

Stereochrist – III
PsycheDOOMMelic Records, 2010

Het derde album van Stereochrist ligt al weer eventjes voor u klaar, maar niet ieder distributiekanaal is even snel en zodoende krijgt u nu pas een review van III. Mijns inziens niet zo’n probleem, want dit album zet je niet op als vervelende verplichting. Nee, Stereochrist zet z’n wil tot het combineren van traditionele stoner met lichte doom-invloeden en een rock-attitude gewoon voort. En dat is gewoon goed nieuws.

Mocht je niet beter weten, zou je denken dat dit viertal uit een van de zuidelijke staten van Amerika zou komen. Zo traditioneel, authentiek en groovend zit de muziek van deze Hongaren in elkaar. Qua riffs wordt er zoals gezegd veel uit het stonervaatje getapt en ook het geluid is hierop ingesteld. Toch hebben we hier niet te maken met rasechte stoner, daarvoor is deze muziek simpelweg te dynamisch en te “southern”. Zanger Péter Felföldi geeft het geheel nog een extra twist door een stemgeluid te presenteren dat klinkt als een mix van Keith Caputo (uiteraard in mannelijke vorm) en Chad Kroeger van Nickelback met de baard in z’n keel. Melodie en solo’s worden niet geschuwd, maar het wordt geen soepzooitje of geheel zonder identiteit.

Een verrassend leuk album van Stereochrist, dat met III bewijst bestaansrecht te hebben. Wellicht nog geen klassieker of briljante formule, maar zeker voer voor hen die stoner met stoere invloeden à la Black Label Society en aanverwanten wel kunnen waarderen. In de gaten houden dit.

Tracklisting:
Stereochrist - III

  1. Double Dealer
  2. The Long Hard Mile
  3. Deal With or Do Without
  4. When You Climb up the Ladder
  5. 941028
  6. A Shipload of Tricks to Forfeit
  7. Unified Theory
  8. Queen of the Octopi
  9. Shallowman
  10. Soul Squeezer

Line-up:

  • Balázs Megyesi – Bass
  • Kolos Hegyi – Lead, Rhythm Guitars
  • Péter Felföldi – Vocals
  • Gáspár Binder – Drums

Links: