Verzamelaars: De collectie van… Katatonia

Via Facebook deden we onlangs een oproep richting verzamelaars met een grote collectie van één specifieke band. De vraag was om de collectie te delen door middel van een foto. Uit al die inzenders koos de redactie enkele verzamelaars die vervolgens een apart, uitgewerkt artikel krijgen. Met andere woorden: de collectie komt in de spotlights te staan. Vandaag presenteren we met trots de derde verzameling! Verwacht de komende weken nog meer artikelen.

In deze derde aflevering voelen we Tamar Boers aan de spreekwoordelijke tand. De forensisch opgeleid ICT’er en Scandinavist mag in haar vrije tijd graag reizen, genieten van de natuur, biertjes drinken met vrienden maar vooral dagelijks met hart en ziel genieten van metal. De voorkeur gaat uit naar een goede pot old school death metal en de meeste progressieve rock of metal levert zenuwen op. Echter zijn er bands die een uitzondering vormen of het beste van beide genres combineren, zoals Katatonia. Laten we het nu deze ronde net gaan hebben over die Scandinavische metalband.

Favoriete Nederlandse bands: Hail Of Bullets (helaas bestaan ze niet meer) en Asphyx!

Hierboven kunnen de lezers jouw favoriete nummer van Katatonia beluisteren. Waarom heb je voor deze track gekozen?

Ashen is een B-side nummer van het album Night is the New Day. Het is een van de heftigere nummers en dan zit het bij mij sowieso wel goed, maar het nummer bevat ook weer van die heerlijke, typerend rustige Katatonia-stukken. De gehele sfeer van het nummer trekt mij erg aan. Persoonlijk heb ik nooit echt veel om lyrics gegeven, maar in Ashen zitten een aantal hele goede teksten die op meerdere situaties toepasbaar kunnen zijn. Mijn grootste Katatonia-wens is om dit nummer nog eens live te zien.

Je geeft aan dat jouw voorkeur eigenlijk uitgaat naar old school death metal. Nu zijn leden van Katatonia ook bekend met bands als Bloodbath, Diabolical Masquerade en October Tide. Waarom dan toch Katatonia?

Tja, in die zin is Katatonia in mijn muziekcollectie ook een vreemde eend in de bijt. Het is lastig om aan te geven waarom juist deze band zo speciaal voor mij is, maar misschien komt het wel het dichtst in de buurt van liefde op het eerste gezicht. Alleen kun je niet benoemen waar je nu eigenlijk op bent gevallen, haha! In welke stemming ik ook ben, ik kan altijd uit de voeten met de muziek van Katatonia. In het verleden heb ik veel steun gevonden in deze muziek en dat merk ik live ook. Alles is dan even prima en ik ben op dat moment het gelukkigst. Hoewel ik ook enorme fan ben van de drie andere bands die je noemt, raakt Katatonia mij het meest. October Tide zou overigens veel meer herkenning mogen verdienen.

Sinds de oprichting in 1993 is de band in muzikaal opzicht ook langzaam een koerswijziging ingeslagen. Geniet het oudere of het nieuwere werk jouw voorkeur?

Ik kan zowel het oude als nieuwe werk erg waarderen, maar de band komt het krachtigste over op het recentere werk waarbij duidelijk hoorbaar is dat Katatonia zijn eigen richting helder krijgt. Tegelijkertijd draai ik het nieuwere materiaal ook meer. Brave Murder Day vind ik bijvoorbeeld een onwijs vet en ondergewaardeerd album, hoewel ik ook wel blij ben dat ze die stijl achter zich hebben gelaten. Een keer een bonustrack in die stijl zou dan wel weer gaaf zijn.

Die stijlwijziging is goed te horen op Discougared Ones. Dat album viel dus goed in de smaak?

Dat is inderdaad het eerste album waar de stem van vocalist Jonas Renkse clean op te horen is en sindsdien is hij dat ook blijven doen. Discougared Ones was tevens mijn eerste album en meteen favoriet aangezien het zo lekker rauw en puur klinkt. Ik ben ervan overtuigd dat het succes van Katatonia niet zo groot was geweest als de cleane zang nooit was toegevoegd. De meerdere stijlwijzigingen zijn mij overigens allemaal in de smaak gevallen hoor. Ik heb dat album gekocht in 2007 of 2008 bij platenhuis ‘t Oor in Hilversum.

Mikael Åkerfeldt van Opeth heeft in het verleden ook enkele keren zijn steentje bijgedragen. Welke stem past beter bij Katatonia?

Tijdens Brave Murder Day heeft Mikael Åkerfeldt de microfoon van Jonas Renkse overgenomen omdat zijn stem het op dat moment niet toeliet. Persoonlijk vond ik dat een hele goede keuze. De grunts van Mikael zijn een stuk krachtiger dan die van Jonas en passen in dat opzicht perfect bij het album. Wat betreft cleane zang hoor ik wel liever Jonas.

Het was even spannend of er überhaupt nog een nieuw album zou komen, maar in april was daar dan toch City Burials. Was het lange wachten de moeite waard?

Ja! Ik vind het echt een geweldig album dat absoluut de moeite waard was om op te wachten. Door dat lange wachten kan ik de muziek alleen nog maar meer waarderen, zo lijkt het. City Burials is een sterke opvolger van The Fall Of Hearts en bezit veel goede nummers. Hopelijk levert het toegankelijkere geluid de band ook weer meer fans op. Ik vind het mooi om te horen dat Katatonia zijn geluid alleen maar verder ontwikkeld en zou graag meer van dit werk willen horen in de toekomst.

City Burials zien we in meerdere oplages terug in je collectie op LP. Welke plak vinyl is het meest speciaal in je collectie en zijn er nog items die je graag wilt hebben?

De gele persing van City Burials is toch wel een heel speciale. Het was een persfout vanuit de fabriek en de LP is een oplage van zestig stuks verschenen. Verder heb ik alle albums op CD en vinyl, maar de singles mis ik nog wel. Als ik die toevallig nog eens tegenkom zal ik ze zeker toevoegen aan mijn collectie, maar ik geef mijn geld blijkbaar liever uit aan vijf verschillende versies van City Burials.

Is City Burials daarmee ook je favoriete album van Katatonia?

Nee, mijn favoriete album is toch wel Night is the New Day. Vanaf dat album is het echt mijn favoriete band geworden en ik heb denk ik ook het meeste naar dit album geluisterd. Het biedt een afwisseling tussen wat hardere nummers zoals de opener Forsaker en hele intieme, gevoelige nummers zoals Departer. In 2019 heb ik ze drie keer het gehele album integraal zien spelen en daardoor is mijn liefde voor dit album alleen maar gegroeid.

We zien ook nog een heleboel shirts in je collectie. Eén t-shirt per optreden gekocht?

De meeste t-shirts heb ik bij officiële verkooppunten gekocht. Tijdens een optreden een shirt kopen is alleen maar onhandig aangezien je er daarna alleen maar mee rond ligt te slepen. Aangezien ik erg klein ben sta ik sowieso liever vooraan bij het podium dan dat ik bij de merchandise stand ga kijken. Mijn eerste t-shirt dat ik wel heb gekocht tijdens een show was van Night Is The New Day. Dat optreden was op 6 maart 2010 in P60 te Amstelveen.

Weet je eigenlijk hoeveel optredens je sowieso hebt bezocht van Katatonia?

Dat zijn er elf of twaalf geweest. Mijn favoriete optreden is toch wel de show in Stockholm van december vorig jaar. De avond stond in het teken van Night Is The New Day en alles klopte die avond.

Bij die mooie totaalfoto zie ik ook een backstage-pass en wat plectrums. Wat is daar het verhaal achter?

In 2011 kocht ik een VIP-ticket voor de show in De Kade, Zaandam. Bij dat ticket zaten een hoop extra’s zoals dat potje met plectrums, een LP en shirt en een meet & greet met de band zelf. Ik herinner met nog dat ik als achttien jarig meisje heel nerveus was, want ik ging mijn helden ontmoeten. Tijdens die ontmoeting is er heel veel tijd vrij gemaakt om spullen te laten signeren, op de foto te kunnen met de bandleden en een praatje te maken. De herinnering blijf ik altijd koesteren, hoewel ik dat nu niet meer zou overdoen. Een aantal plectra heb ik trouwens nog gekregen tijdens een show in de Bibelot en een andere show in de Kade. Wel mooi dat ik die echt heb gekregen en niet heb gevangen, dat maakt het net wat specialer.

En die gitaar dan?

Dat is weer een ander verhaal. In 2014 organiseerde P60 een prijsvraag waarbij je een gitaar kon winnen die was gesigneerd door Katatonia. Ik won die prijsvraag en moest vlak voor de toegift het podium op om de gitaar in ontvangst te nemen van Jonas Renkse. De band, inclusief twee sessiemuzikanten van die tour, had de gitaar een Zweedse twist meegegeven door trema’s te zetten op de o en a. Het is bij uitstek mijn favoriete item omdat het uniek is. Wie kan er nu zeggen dat ze een gitaar hebben waar op staat geschreven To: Tamar Boers, From: Katatonia en die is gegeven door Jonas en in ontvangst is genomen op het podium?

Dat is inderdaad vrij uniek. Ik wil je hartstikke bedanken voor je tijd en antwoorden en laten we hopen dat Katatonia zijn inspiratie en motivatie terug heeft gevonden om de motor draaiende te houden voor de komende jaren. 

Lees ook de vorige aflevering van deze rubriek: de collectie van… Nasum.