Mastodon met louter voldoendes naar 013

Het beste Mastodonalbum sinds tijden. Zo zette Zware Metalen vorig jaar Hushed and Grim weg, het achtste album van de progressieve stonerband uit Atlanta. En dat wil wat zeggen, want sinds de oprichting in 2000 gaan de carrière van de mannen in een rechte lijn naar de top. 9 juni zullen ze dat laten zien in 013 in Tilburg.

Zware Metalen en Mastodon zijn precies even oud en dus volgen we de carrière van de band op de voet. De eerste kennismaking was al in 2003, toen de band in het kleine Willemeen in Arnhem stond en niet eens als headliner, maar toen hadden we het al over een originele en creatieve band. Een jaar later spraken we vocalist/bassist Troy Sanders toen hij nog steeds maar een Mastodonnetje was: in 2004, in aanloop naar het tweede album, doorbraakplaat Leviathan. We vroegen Sanders hoe we de muziek van zijn band toch eigenlijk weg moeten zetten. Het antwoord:

Als je het in een zin wilt hebben dan kom je uit op: harde eclectische ritmische echte muziek recht vanuit het hart.

Leviathan werd uiteindelijk laaiend enthousiast ontvangen, mét ware voorspellende woorden: ‘Deze band is al behoorlijk groot, maar zal door dit Leviathan nog veel groter worden.’ In 2004 deelde Zware Metalen nog geen punten uit aan albums. Dat was twee jaar later al anders. Blood Mountain ging er met de bijna perfecte score van 97 uit 100 punten vandoor. Bij Crack the Skye in 2009 was het enthousiasme nauwelijks minder: 95 uit 100 punten.

Na het verschijnen van The Hunter zagen we Mastodon optreden in Melkweg in Amsterdam, met een zaal die zichtbaar aan het luisteren en genieten was. In 2014 verscheen Once More ‘Round the Sun en dat bracht toch wat lichte teleurstelling op de Zware Metalen-burelen. Een iets rustiger spelend Mastodon moest het plots met ‘slechts’ 83 punten doen. Emperor of Sand haalde in 2017 dezelfde score, maar op het podium blijft de band de top halen. Zoals in 2017 in TivoliVredenburg in Utrecht en twee jaar later ook al in 013 in Tilburg. Met het ijzersterke Hushed and Grim (vierde in de ZM Jaarlijst over 2021!) staat niets een nieuw sludgy metalfeest in de weg.

Er zijn nog kaartjes voor het concert in 013, met Planet of Zeus in het voorprogramma. Maar je vrienden van Zware Metalen geven ze ook weg!

Links: