Het coronavirus en de gevolgen voor muzikanten (deel 9 met Grafjammer, The Curse of Millhaven, Beyond the Labyrinth en meer)

COVID-19, beter bekend als het coronavirus, legt het openbare leven in Nederland nog tot 1 juni en België nog tot 20 april lam. In beide landen werden poppodia en concertlocaties plotseling gedwongen de deuren te sluiten en zagen bands geplande optredens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zware Metalen stuurde een e-mail met een aantal vragen rond om te vragen wat het plotselinge annuleren van concerten voor gevolgen heeft voor muzikanten.

Jorre (Grafjammer):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

‘Beetje kut’, dacht ik. We zijn niet bepaald een band van het kaliber dat we meteen wereldtournees of de Ziggo Dome moeten afbellen, maar het is natuurlijk jammer. Daar staat dan weer tegenover dat in verhouding tot het mondiale leed we niet zoveel te mekkeren hebben met onze goddelijke jonge lichamen, snelle wifi en een gevulde koelkast.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Met name dat we momenteel niet kunnen oefenen. We zijn bezig met het staartje van het schrijven van onze nieuwe plaat De Zoute Kwel en dat ligt nu grotendeels stil. We kunnen thuis uiteraard teksten en riffs verzinnen, maar het bouwen van ‘echte’ nummers doen we ouderwets gezamelijk in een hok. En dat hok is nu gesloten.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Nou, ons eerstvolgende optreden staat gepland in Duitsland op 6 juni. Vooralsnog is dit feestje nog niet geschrapt, maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat het waarschijnlijk niet doorgaat. Dat is natuurlijk kak, maar ik verwacht niet dat mensen zich van pure smart meteen van kant zullen maken omdat Grafjammer niet speelt. Er komt vast wel weer een volgende keer.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Mits de maatschappij niet vervalt in Mad Max-achtige taferelen, verwacht ik dat iedereen uiteindelijk gewoon weer verder gaat waar men gebleven was. Hoewel ik ook denk dat we voorlopig nog niet van dit gedoe af zijn de komende maanden. Als we weer naar buiten mogen zullen voor opnamestudios in ieder geval flinke rijen staan, want elke muzikant zit momenteel thuis te pingelen op nieuwe liedjes.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ach, ik vind de pauze persoonlijk ook wel even lekker op een bepaalde manier. Het is natuurlijk een akelige crisis, maar van dingen zoals schone lucht, lege straten en de verstilde stad kan ik ook wel genieten op het moment. Ik heb normaal al moeite om alles bij te houden en met het bestaande aanbod albums, films en boeken dat ik nog moet luisteren, zien of lezen, vermaak ik me nog wel een paar honderd jaar.

Wil je nog iets kwijt?

Ik denk dat het goed is om zo mogelijk dingen te blijven steunen en betalen, ook al kun je er momenteel geen gebruik van maken. Op die manier voorkom je hopelijk dat er zaken op de fles gaan en heb je er naderhand ook weer lol van. Zo hebben wij als band besloten om dB’s in Utrecht voor onze oefensessies te blijven betalen ook al zijn ze gesloten. Met andere woorden: ondersteun je lokalen.

Jonas of Steel (Turbowarrior of Steel):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Voor Turbowarrior of Steel is het vooral een probleem dat de cafés dicht moeten. Zo kunnen wij niet deftig functioneren!

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Een ware catastrofe is het… alle optredens dit voorjaar afgelast, waaronder een zeer mooi festival in Tsjechië. Ook repeteren lukt nu voorlopig even niet. We kunnen achteraf immers niet op café om terug bij te tanken. Gelukkig hoeven we wel niet helemaal stil te zitten: we hebben extra energie gestoken in ons nieuwe album No Sleep ’til 1st Train, waarvan het eerste nummer zéér binnenkort losgelaten wordt. De titel houden we nog even geheim. Maar we hebben alvast een videoclip in elkaar gebokst.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Verdriet, woede, onzekerheid, onvervulde verlangens, …de mensen weten geen blijf meer met zichzelf! Zelfs Marc van Ranst (hoogleraar virologie, epidemiologie en bio-informatica -RF.) liet me weten dat hij heel veel vragen binnenkrijgt van fans die willen weten wanneer Turbowarrior of Steel terug mag optreden…We vragen iedereen om er samen met ons de moed in te houden! Oost best, thuis west!

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Al die grindcore-kapoentjes zullen nu wel begrepen hebben dat ze beter geen teksten meer schrijven over al die vuile ziektes zeker?

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik denk dat dit een periode die een grote impact heeft op alle mensen: zowel voor liefhebbers als voor mensen zonder lief. We moeten allemaal de optredens en de pintjes op cafés even uitstellen, maar uitstel is geen opstel!

Wil je nog iets kwijt?

Serveersuggestie voor dit weekend: Paashaas met appelmoes en kroketjes!

Jasper Lobelle (The Curse of Millhaven):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

We hebben of hadden enkele mooie shows in het vooruitzicht. Om te beginnen vrees je natuurlijk onmiddelijk een afgelasting, wat nadien ook werkelijkheid werd. Gelukkig zijn enkele van die shows al onmiddelijk herboekt en hebben we opnieuw mooie doelstellingen. Verder is het afwachten welke gevolgen het met zich mee zal brengen naar de zomer toe, enkele festivals stonden op het programma die tijdens onze tour werden aangedaan, dus voorlopig is het koffiedik kijken of deze effectief kunnen doorgaan.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Om te beginnen lopen we toch wel wat inkomsten mis: shows spelen levert wel wat op, maar vooral de merchverkoop nadien is van groot belang. We hadden voor het voorjaar opnieuw een mooie basis stock besteld en deze factuur zal uiteraard moeten betaald worden, zonder dat de merch reeds verkocht is. Los van het financiële is er uiteraard ook de repetities die momenteel ‘on-hold’ staan. In principe kunnen we de set blindelings, maar om voeling te blijven houden met de riffs, solo’s en het betere drumwerk, dient alles goed onderhouden te worden. Normaal repeteren we wekelijks maar dit is uiteraard niet mogelijk momenteel. Thuisstudie is de norm!

Hoe was de reactie van fans op geannuleerde optredens?

Vooral voor de mensen die al tickets gekocht hadden om ons binnenkort aan het werk te zien was het een aderlating. Maar zoals ik reeds aangaf gaan alle shows gewoon door en zijn ze herboekt. Hou vooral onze Facebookpagina in de gaten zou ik zeggen!

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Vanzelfsprekend zal de ganse viruscrisis grote globale gevolgen hebben, niet enkel financieel maar er zal ook anders geleefd worden. Momenteel zit iedereen in quarantaine, opgehokt, nihil sociaal contact: heel wat mensen kunnen hier mentaal moeilijk mee om. Ook zullen er heel wat mensen smetvrees aan overhouden denk ik, haha. Voor de muziekwereld zal dit natuurlijk ook een grote impact hebben, maar er zijn momenteel zoveel vraagtekens. Denk maar aan de grote festivals komende zomer, indien deze niet kunnen of mogen doorgaan, zal dit voor heel wat bands de druppel zijn, de meeste bands die leven van de muziek – en dan vooral underground – leven financieel dan ook op de limiet. Geen idee hoe alles zal uitdraaien, het is te vroeg om daar een antwoord te kunnen op geven, maar zoals ik zei zijn er op alle vlak heel wat vraagtekens.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Het is voor iedereen een nieuwe situatie. Er is oorlog, honger, klimaatveranderingen, enzovoort. Maar een pandemie is iets waar niemand al mee werd geconfronteerd. Op een of andere manier is het een schok, maar persoonlijk ben ik ook niet verrast, het moest er ooit opnieuw van komen. Onze plaat Plagues is een kleine referentie naar wat er al reeds werd doorstaan, door de vele research voor die plaat had ik mij ook wat verdiept in de epidemieën waarmee de wereld werd geconfronteerd. We leven op een planeet die stilaan overbevolkt geraakt, dan moeten we niet opkijken als zoiets opeens opnieuw gebeurt. Gelukkig staan we met de wetenschap al een stuk verder zodat we dergelijke omstandigheden hopelijk kunnen proberen te beperken tot een minimum.

Wil je nog iets kwijt?

Koop tijdens en na de gehele crisis volop bandmerch, het zijn moeilijke periodes voor iedereen, maar als we de undergroundscene volop in leven willen houden is dit van cruciaal belang voor vele bands! We hopen dat deze donkere periode snel voorbij is zodat we samen met de fans deze zomer opnieuw een stevige pint kunnen drinken op onze vertrouwde festivals!

Spankraght:

Wat was jullie eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jullie muzikale activiteiten duidelijk werden?

Zelf hebben we niet veel last van de maatregelen omdat we geen shows hebben gepland, maar we waren onze live set wel aan het voorbereiden en repteren wordt nu wel iets moeilijker. Ook is het onduidelijk wat bookers en organisatoren nu gaan doen en net nu we op zoek waren naar shows om te spelen. Ze zullen hun handen vol heb met alles te verzetten of zelfs te cancellen dat er nu niet veel aandacht naar nieuwe shows zal gaan. Ook is er onduidelijkheid over wanneer deze maatregelen zullen eindigen. Er zijn wel richtdata, maar dat wordt nog afwachten. We waren niet meteen aan het panikeren maar nu vragen we ons wel af of we snel nog eens een show zullen spelen.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor jullie muzikale activiteiten?

We zetten de repetities nu even on hold. Omdat we afstand moeten houden maar ook omdat de Rhythm Cage in Kruibeke, waar we repeteren, gesloten is. Voor de eigenaar, Marc, is dit natuurlijk ook een streep door de rekening want hij heeft elke week wel een aantal groepen die komen repeteren of opnemen, want er is ook een studio. Deze mensen, die echt van de muziek leven, zullen deze maatregelen harder voelen en we hopen daar vooral voor hen dat dit allemaal snel voorbij is.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Aangezien er geen shows gepland waren, viel dit nog mee. We kunnen natuurlijk ook geen shows boeken dus wie ons live wilde zien, zal op z’n honger blijven zitten. Op deze manier kunnen we moeilijk onze nieuwe plaat gaan promoten. We zouden ook binnenkort een bezoekje brengen aan Alex Agnew en Andries Beckers om in hun podcast ‘Calling From The Underground’ te praten over ons nieuw album, maar voorlopig zal dat er ook niet in zitten. Ik heb wel al gezien dat ze al enkele andere episodes met andere bands hebben opgenomen, dus ze zitten safe. Misschien dat ze verder kunnen tot dit alles een beetje minder is en we dan mooi kunnen aansluiten. Ze zijn trouwens zelf aan het experimenteren met Skype om het andere luik van hun podcast met allerlei gasten verder te zetten. Iedereen zoekt naar nieuwe methodes en oplossingen om toch te kunnen blijven doen wat ze doen.

Wat denken jullie dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Veel geldverlies. Dit zou voor velen wel eens de doodsteek kunnen zijn. We zien ook dat veel al proberen nieuwe data te boeken voor hun festival verder dit jaar, maar of dat een goed idee is… Beter uitstellen tot volgend jaar, want er zijn nog andere organisatoren die ook van alles hebben gepland later op dit jaar en als iedereen alles in die periode gaat proppen, komt dat niet goed. Er zal sowieso schade zijn, alleen blijft die hopelijk beperkt.

Hoe kijken jullie zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Met lede ogen want je kan niets doen. Je kan bands steunen door merch te kopen of te streamen maar zelf begin je financieel ook de gevolgen van dit alles te voelen. Een van ons werkt als videomonteur in de corporate / reclamewereld en iedereen sluit de deuren of annuleert opdrachten dus die geldstroom valt ook stil en dan worden de prioriteiten op financieel gebied verlegd.

Willen jullie nog iets kwijt?

Dit is niet onze schuld! Toen dit allemaal in gang schoot, kregen we wel eens de opmerking dat we dit hadden voorspeld met het concept van ons album. Daarin wordt de wereld aangevallen door een onbekende kracht die niet door de mens gestopt kan worden en hier is om eens grote kuis te houden. Ons album is uitgekomen op 21 februari en wat gebeurde er kort daarop?  Inderdaad… Maar er is nog… Kort nadat we de eerste schetsen van onze hoes hadden gekregen, stond de Notre Dame in Parijs in lichterlaaie. Voor wie het niet weet, op onze hoes staat de kathedraal van Antwerpen in brand met gans de stad die hetzelfde lot ondergaat. Rust er een vloek op ons full album Thou Shalt Drown In The Blood Of Thy Children?

Geert Fieuw (Beyond the Labyrinth):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Ons leven gaat veranderen, overleven is belangrijker dan entertainment.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Annulering van repetities, concerten. Het wordt ook afwachten welke concerten er kunnen doorgaan – totnog toe is het volgende concert in juni: de aprilconcerten werden afgezegd en mei naar september verschoven. Er wordt voor nieuwe songs wel op een virtuele manier gewerkt, met Dropbox en WeTransfer-gedoe, maar je mist toch de interactie.

Hoe was de reactie van fans op de geannuleerde optredens?

Begripvol. Gelukkig maar.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Party like it’s 1999 is voorbij. Dit verandert alles. Dit is de grote ontnuchtering. Mensen die van hun muziek moeten leven hebben geen inkomsten meer. We mogen een recessie verwachten waarin het hard werken wordt en waarin mensen die muziek maken als hobby daar minder tijd voor hebben: een periode waarin concerten een stuk zeldzamer worden. We mogen een overaanbod verwachten van bands die naar hun fans toestappen met nieuw werk, we mogen een overaanbod verwachten van bands die concerten zoeken. Maar er zal slechts een beperkte vraag zijn: veel organisatoren hebben geld verloren door annulaties, only the strong will survive.

Festivals zijn in de huidige context een no-go en als we helder denken, dan beseffen we ook wel dat de maatschappelijke impact van het massaal samenbrengen van heel veel mensen – vervuiling, impact op mobiliteit – voor grote evenementen misschien anders gaat moeten aangepakt worden.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Als muzikant heb je je trots en wil je toch dat er genoeg mensen enthousiast worden over je muziek. Als muziekliefhebber zal het accepteren worden dat je sommige bands niet meer gaat kunnen zien.

Wil je nog iets kwijt?

Ik maak muziek uit passie en wilde in 2021 het vijfentwintigjarig bestaan van Beyond The Labyrinth vieren met een nieuw album. Hopelijk lukt dat nog. Wat nu gebeurt doet nadenken over de eindigheid van het leven, over hoe tastbaar ons nalatenschap al dan niet is en hoe kostbaar onze bronnen wel zijn. Deze crisis kan de fundamenten leggen voor een nieuwe manier van samenleven.

Lees ook de vorige aflevering van deze serie, met Carnation, Putrefied Corpse, Grindpad, Sin Savage en Royal Jake.