Het coronavirus en de gevolgen voor muzikanten (deel 8 met Carnation, Grindpad, Putrefied Corpse en meer)

COVID-19, beter bekend als het coronavirus, legt het openbare leven in Nederland nog tot 1 juni en België nog tot 20 april lam. In beide landen werden poppodia en concertlocaties plotseling gedwongen de deuren te sluiten en zagen bands geplande optredens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zware Metalen stuurde een e-mail met een aantal vragen rond om te vragen wat het plotselinge annuleren van concerten voor gevolgen heeft voor muzikanten.

Simon Duson (Carnation):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Aanvankelijk maakten we ons nog niet zo veel zorgen. We zijn met Carnation namelijk al enkele weken bezig met de opnames voor het tweede full-length album. In principe zaten we dus al in “quarantaine” in de opnamestudio. We hebben ook zonder problemen de opnames kunnen afwerken, gezien we in verschillende kamers werkten tijdens dit proces. De regels van social distancing werden voldoende gerespecteerd. Na enkele dagen werd het wel duidelijk dat de impact veel groter zou worden dan verwacht. Onze boekingsagent contacteerde ons met het nieuws dat de concerten van april en mei 2020 zouden worden geannuleerd of verplaatst worden naar een nieuwe datum.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Optreden is niet meer mogelijk: onze concerten zijn dus geannuleerd of verplaatst. In mei zouden we op het Dreamer Fest in Frankrijk en ook op Vienna Metal Meeting in Oostenrijk spelen. Twee belangrijke shows voor Carnation. We keken er enorm naar uit, maar helaas valt er niets te veranderen aan deze situatie. Naast het feit dat we daar op persoonlijk vlak nu niet meer van kunnen genieten, krijgen we door deze coronacrisis het ook zwaar te verduren op financieel vlak. Het opnemen van een album kost veel geld en we zien ondertussen de inkomsten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Voordien zouden we twee keer nadenken vooraleer we een aankoop zouden uitvoeren: ondertussen toch al wel vijf keer. Ook het plannen van toekomstige activiteiten is moeilijker geworden. We weten niet wanneer de maatregelen zullen worden opgeheven. We moeten aan de slag gaan met allerlei andere zaken ter voorbereiding van het nieuwe album, maar we mogen ons niet verplaatsen. Het maken van promotioneel materiaal blijkt nu dus behoorlijk moeilijk.

Hoe was de reactie van fans op de geannuleerde optredens?

Er is naar mijn gevoel veel begrip gezien de onvoorziene situatie. Het exacte verloop van deze coronacrisis had niemand kunnen voorspellen. Het lijkt dat er voornamelijk een gevoel van gemis heerst bij de fans maar ook wel het geloof dat er een einde komt aan deze moeilijke periode. Wat vervolgens ook het heropleven van de live-scene zal betekenen. Misschien komt alles sterker terug dan ooit tevoren?

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Onze industrie wordt zwaar getroffen op elk niveau; concertzalen, boekingsagenten, platenlabels, muziekgroepen, festivals… Ze gaan allemaal veel inkomsten verliezen. We kunnen enkel hopen dat de meerderheid van deze bedrijven voldoende reserves beschikken om deze moeilijke periode te doorstaan. Ik vermoed dat er geen enkel zomerfestival gaat kunnen plaatsvinden in 2020. Zelfs al wordt er beslist dat het toch toegelaten is om terug met 50.000 personen op een weide te gaan staan: zonder de bands, die van over de hele wereld komen, kan je het festival niet laten doorgaan.

Compartimentering, of in dit geval het sluiten van de landsgrenzen, is essentieel om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. In principe kan je dus pas terug gaan reizen wanneer het probleem op globaal vlak is opgelost anders kunnen landen die het probleem onder controle hebben, plots terug te maken krijgen met een nieuwe uitbraak door reizigers uit landen die nog te kampen hebben met het virus. Voor ons zou dat betekenen; geen performance op Party San Open Air in augustus. We hopen er nog steeds op, maar we beginnen er toch voor te vrezen.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Het is frustrerend om niet meer te kunnen genieten van concerten en festivals. Normaal gezien gingen we elk toch wel verschillende keren per maand naar een liveshow kijken. Het was eigenlijk vanzelfsprekend om dit te kunnen doen. Ik vermoed dat daarom de waarde van een concert voor veel fans en muzikanten nu nog significanter gaat worden. Als reactie op die moeilijke periode waarin niets nog mogelijk was.

Wil je nog iets kwijt?

Coronacrisis of niet: het tweede album van Carnation komt er aan. En dit virus gaat daar niets aan veranderen.

Björn van Toorn (Putrefied Corpse):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Dat het een lange zomer gaat worden. Ik was al een beetje huiverig toen ik zag dat er landen “op slot” gingen.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Alle optredens die stonden zijn afgezegd en repetities gaan niet door. We werken nog wel aan nieuwe nummers voor de komende plaat, maar op een lager pitje.

Hoe was de reactie van fans op geannuleerde optredens?

We waren in eerste instantie opgelucht, want bijeenkomsten met minder dan honderd personen mochten aanvankelijk gewoon doorgaan en dat was voor ons tot op heden een makkie, haha. We hebben op de dag van de eerste maatregel zelfs nog een persbericht uitgedaan dat onze optredens gewoon door gingen!

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Ik denk voor een aantal zalen en festivals rampzalig. Wij kunnen als Putrefied Corpse redelijk nuchter met dit alles omgaan want er spelen geen grote belangen mee. Mocht je echter een klein festival of tour organiseren en hier een groot deel aan voorbereiding en geld in hebben gestoken, dan kan zoiets als dit een financiële nekslag zijn.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Het is jammer om een aantal zaken te moeten missen. Ik zou dit jaar voor het eerst met mijn zoontje naar een meerdaags festival gaan: PitFest. Het is erg jammer dat dit nu geen doorgang kan vinden. Aan de andere kant weet ik ook hoe belangrijk gezondheid is en dat alles hier voor moet wijken.

Wil je nog iets kwijt?

Blijf opletten, houd de mensen in je omgeving in de gaten en poets je tanden.

Olivier van der Kruijf (Grindpad, Bloodphemy):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

In eerste instantie dachten we dat het allemaal wel mee zou vallen. We waren naar de release van het nieuwe album toe aan het werken en natuurlijk een leuk feest aan het plannen. Langzaam werd het toch wel duidelijk dat het impact zou gaan hebben, maar dit had denk ik niemand verwacht. Het bleek al snel dat we alle optredens af zouden gaan zeggen en ook geen release party zouden hebben voor het nieuwe album. Dat was wel stevig balen natuurlijk.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

We hadden echt zin om live ons album te gaan supporten en promoten. Ook was ons label van plan om naar veel festivals wereldwijd te gaan en ons daar te promoten. Dat is nu ook allemaal van de baan. Ook oefenen is momenteel niet mogelijk. We spelen natuurlijk wel allemaal thuis dus wie weet dat er creatief allemaal gebeurt. Maar ideaal is het zeker niet.

Hoe was de reactie van fans op geannuleerde optredens?

Ik denk dat iedereen heel goed snapt dat dit een uitzonderlijke situatie is en het gewoon even niet anders kan. We zien dat iedereen heel positief reageert en er het beste van probeert te maken. In plaats van live spelen promoten we onszelf nu heel erg online. Helaas zijn we niet in staat om op dit moment een livestream optreden te doen, dat zou helemaal te gek zijn natuurlijk. We zien wel dat de views op YouTube en Spotify het erg goed doen, dus kennelijk zitten er veel mensen thuis te headbangen. Dat is super cool natuurlijk.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Tja, dat is nu lastig te zeggen maar ik denk dat het voor veel (semi-)professionele bands en muzikanten een enorme klap is. Je inkomen op deze manier verliezen is enorm klote. Gelukkig zie je veel initiatieven om bands te steunen en ik zou iedereen ook oproepen om dat te doen. Koop die merch, neem die online muzieklessen en help muzikanten door deze tijd heen. Voor zalen, labels, promotors, enzovoort is het ook een ramp. Laten we er als metalheads voor zorgen dat we alles doen wat we kunnen en als het weer kan met zijn allen naar zo veel mogelijk shows gaan.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Het is triest om te zien dat zo veel mensen, die met zo veel passie muziek maken, nu zo in de shit zitten. Voor onszelf is enorm shit dat we niet kunnen spelen om ons nieuwe album te promoten. Ook mis ik het oefenen en live spelen enorm. Maar als je een klein beetje om je heen kijkt zie je overal situaties die nog veel erger zijn en dit is iets dat iedereen raakt, metal of niet. We moeten nu gewoon doen wat nodig is.

Wil je nog iets kwijt?

We willen graag iedereen bedanken die ons support tijdens de release van het nieuwe album. De online support die we krijgen is fantastisch. Jullie zijn fucking awesome! Voor nu: blijf binnen, zet die stereo op 11 en draai zoveel mogelijk ons nieuwe album Violence! Stay healthy! Stay metal! En binnenkort zien we jullie weer live!

Sin Savage:

Wat was jullie eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jullie muzikale activiteiten duidelijk werden?

Eerst een vooral was iedereen bezig met de impact op zijn job en zijn persoonlijk leven alsook de impact op de gezondheid van onze naasten. Dit zijn toch de ‘belangrijkste’ zaken. Al snel werden ook de komende optredens gecancelled wat we uiteraard heel jammer vonden. We zaten namelijk in de running voor een plek op Alcatraz Metal Festival. We zouden 14 maart strijden voor een plaats in de finale. Een maand later zouden we dan eventueel die finale gespeeld hebben om dan in de zomer op het festival te staan. Een serieuze gemiste kans voor ons, al hopen we dat dit op een later tijdstip kan worden hervat, al is het pas volgend jaar.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor jullie muzikale activiteiten?

Een tijdje geleden zaten we in de studio voor een drietal nummers op te nemen. We zaten in het eindstadium van het mixen maar moesten nog één zanglijn opnemen. Door het coronavirus is dit allemaal stilgevallen.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

De fans begrijpen het, iedereen begrijpt het, er is geen andere juiste weg. Iedereen keek natuurlijk uit naar die optredens. Eind maart zouden we een show spelen met Off The Cross en Fatal Move. Daar keek iedereen waanzinnig naar uit. Net zoals bij de show voor Alcatraz hopen we dat deze optredens opnieuw ingepland worden.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

We hopen uit de grond van ons hart dat de muziekwereld hier financieel niet aan ten onder gaat! Muziek zal nooit verdwijnen, iedereen heeft muziek nodig, maar de financiële impact is enorm groot. Ikzelf (Jasper Vanderheyden, gitaar, -RF.) heb bijvoorbeeld allang mijn tickets voor Graspop Metal Meeting en ben niet bezig met het terugkrijgen van mijn geld indien dit ook afgelast wordt – wat ik jammer genoeg wel zie aankomen. Als Graspop Metal Meeting deze centen nodig heeft om te kunnen blijven bestaan, heb ik liever dat ze ze houden. Dit geldt ook voor de andere, kleinere, festivals. Ik hoop dat andere muziekliefhebbers er ook zo over denken en dat de mensen toch iets verder kijken dan hun persoonlijk geluk.

Hoe kijken jullie als liefhebbers tegen dit alles aan?

Ikzelf probeer alles wat te relativeren: “het is voor iedereen zo”. Dat helpt me toch om niet te gaan ‘doomdenken’. Nu iedereen thuis zit wordt er misschien een hele hoop nieuwe muziek geschreven, wat ook leuk is voor de bands en de fans! Je kan het altijd langs twee kanten bekijken. We stay strong!

Wil je nog iets kwijt?

Het is en blijft een heel moeilijke situatie voor iedereen, maar muziek zal er altijd zijn, zolang de muzikanten de weg kunnen blijven vinden naar het publiek! Help ons hierbij, blijf in ons geloven, blijf ons steunen, koop bandshirts, cd’s, deel je favoriete muziek met de wereld, enzovoort. Music keeps us together!

Pete RJ (Royal Jake):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Voor ons werd het al snel duidelijk dat de release van de nieuwe plaat een aanzienlijke vertraging zal oplopen. Maar we blijven hopen dat het nog voor het einde van 2020 lukt.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

We zitten nu in het stadium van de pre-productie en komen hiervoor regelmatig samen om dingen aan te passen en uit te proberen. Doordat we in een cultureel centrum repeteren kan dit al geruime tijd niet meer.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Om ons maximaal te kunnen focussen op de nieuwe nummers, hadden we besloten om geen nieuwe shows meer aan te nemen. Er stond momenteel dus maar één show op het programma, in Geel. Deze werd dan net voor de coronamaatregelen geannuleerd wegens stemproblemen. De fans en de zaal, die ondertussen toch wel de gevolgen van corona voelden aankomen, hadden hier zeker begrip voor.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Er zullen nog wel een aantal bands in het zelfde schuitje zitten zoals wij, die aanzienlijke vertraging zullen oplopen bij het uitbrengen van nieuw materiaal. Het annuleren van shows zal ook zijn weerslag kennen op vele bands. Al vermoed ik dat het dan eerder bij grotere bands en tourende bands zijn gevolgen zal hebben. En om eerlijk te zijn vrees ik voor de grote zomerfestivals…

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Muziek zal niet stoppen met corona. Shows liggen nu wel even stil maar we zullen dit moeten uitzitten. Niemand ontkomt hieraan. Maar dit gaat ook weer voorbij. Hopelijk leert de mensheid hier op het einde van de rit iets uit. Al betwijfel ik dat…

Wil je nog iets kwijt?

Graag nog even een woord vol bewondering voor alle zorgverleners (zoals Tijs, een van onze gitaristen) die elke dag in de frontlinie staan tijdens deze grimmige tijden. Jullie zijn helden!

Lees ook de vorige aflevering van deze serie, met Teethgrinder, Kurb Saatus, King Hiss, Infant Meat Shield en The Spirit Cabinet.