Enthroned rekt de donkere dagen in Amstelveen

Met deze temperaturen is het lastig voor te stellen, maar ooit komt er weer winter. Met lage temperaturen en donkere dagen. Die duren de komende winter in Amstelveen in ieder geval tot en met 5 januari, als de Brusselse doempredikers van Enthroned P60 aandoen.

Enthroned kent een geschiedenis die teruggaat tot midden jaren ’90 en heeft genoeg ex-leden om een voetbalclub mee op te zetten, maar de kern van de muziek is altijd hetzelfde gebleven: alles verwoestende black metal. De band leverde onlangs met Cold Black Suns het elfde (!) album af en dat kreeg van Zware Metalen een ruime voldoende. Live is de band een ongekende belevenis. Zware Metalen schreef over het concert in Willemeen in Arnhem op 16 februari: ‘Enthroned vindt vandaag de overtreffende trap van godverdomde bruut uit‘. En vorig jaar, bij het optreden van de mannen op Hard Rock Fest Avelgem, hadden we het over ‘de beste band van België binnen het genre‘.

Uit Zwitserland sluit 5 januari de avantgardistische blackmetalband Schammasch aan. Zware Metalen was dankzij het optreden van de band op 10 januari vorig jaar in de Tilburgse 013 even een ‘uurtje van de wereld‘.  In 2016 waren we op de Eindhoven Metal Meeting getuige van ‘een doomachtige, broeierige atmosfeer die plotseling kan omslaan in nietsontziend zwartgeblakerd geweld‘. Datzelfde jaar kon de release van het laatste album van de Zwitsers, Triangle, op veel goedkeuring rekenen op de redactie.

Het Italiaanse Caronte zal de opening van deze zwartgeblakerde avond verzorgen en dat lijkt wat muziekstijl betreft wat vreemd: het kwartet is gespecialiseerd in stoner/doom, maar haalt inspiriratie uit onder meer het occultisme en de werken van Aleister Crowley. Dus dat zit wel snor. ‘Aanschaf is verplicht‘, zei Zware Metalen over het laatste album Yoni. Ook het voorlaatste album, Church of Shamanic Goetia, scoorde hogen ogen.

Alle ingredriënten voor een fijn avondje kwaliteitsmetal zijn dus aanwezig. De voorverkoop voor deze donkere dag na kerst, is begonnen. Kaartjes kosten 19,50 euro.

Links: