De vos in de schaduw: Eric Carr

Het is 24 november 1991 als er door de gehele muzikale wereld een golf van ongeloof trekt. Het is de dag dat Queen-zanger Freddie Mercury overlijdt nadat hij één dag eerder bekend had gemaakt dat hij aids heeft. Uiteraard overlijden er op zo’n dag nog veel meer mensen, maar er is er eentje wiens overlijden geheel overschaduwd wordt door het overlijden van Mercury. Op exact dezelfde dag overlijdt namelijk Paul Charles Caravello beter bekend als Eric Carr, drummer bij Kiss.

Geboren op 12 juli 1950 in New York groeit Paul Caravello op in Brownsville, een wijk in Brooklyn waar veel Afro-Amerikanen wonen. Na zijn studie aan de kunstacademie in 1967 breken er rellen los tussen blanke en zwarte bewoners van de wijk. Iets waar Paul weinig van mee krijgt. Hij doet gewoon zijn eigen ding en heeft vrienden van verschillende afkomst en ziet ze niet als zwart of wit. Op school speelt Paul al in verschillende bandjes die voornamelijk top-40 hits spelen variërend van rock tot country en van funk tot ballades. In 1965 wordt het wat serieuzer als hij samen met wat vrienden de band The Cellarmen begint. Met deze band spelen de vrienden veel in de lokale clubs in Queens en Brooklyn. Er worden zelfs enkele opnames gemaakt bij een lokaal platenlabel, Jody Records. Later verandert de band de naam nog naar Things That Go Bump in the Night en nog later naar Smack. Beide bands bestaan nagenoeg uit dezelfde vriendengroep.

Het is 1970 als Paul Caravello toetreed tot de band Salt & Pepper. De naam refereert aan de mengeling van blanke en zwarte leden. De band begint als een coverband maar in 1973 veranderd de naam naar Creation en richt de groep zich vooral op disco. Het is 1974 als de band een optreden heeft in Gulliver’s Nightclub in Port Chester, New York. Tijdens het optreden van de band breekt er een brand uit waarbij tientallen mensen omkomen waaronder leden van de band. Paul Caravello weet te ontsnappen aan de brand en weet bovendien een van de zangeressen te redden uit het brandende gebouw. Na deze tragedie gaat de band verder onder de naam Bionic Boogie. Caravello blijft bij de band tot 1979 gedurende welke tijd de band onder andere als openingsact mag aantreden voor grote namen als Stevie Wonder en Nina Simone. Paul treedt toe tot de band Flasher, waarmee succes uitblijft. Door de slechte inkomsten van zeven tot tien dollar per avond begint Caravello te twijfelen aan zijn carrièrekeuze. Per slot van rekening verdiende hij op zijn zestiende zo’n vijftien dollar per avond en nu, op zijn dertigste, moet hij het met veel minder doen. Terwijl Paul Caravello in mei 1980 serieus overweegt om het bijltje er bij neer te gooien overtuigt een oud Flasher-bandlid hem om auditie te doen bij een band die een drummer zoekt: Kiss!

Caravello stuurt een fel oranje envelop naar Kiss met daarin een bandje waarop hij het nummer Shandi zingt over de vocalen van Paul Stanley heen. Een slimme zet want de oranje envelop valt op en Caravello wordt uitgekozen om auditie te doen. Caravello is de laatste drummer die auditie mag doen. Bij binnenkomst vraagt hij eerst maar om een handtekening van de overige bandleden voor het geval hij ze nooit weer zou zien. Een totaal ongegronde angst bleek achteraf want Caravello speelt de Kiss nummers beter dan Kiss zelf. Na vele jaren van optreden waren er kleine dingetjes veranderd aan de nummers en Caravello moest de leden van Kiss keer op keer herinneren hoe de nummers ooit klonken toen ze waren opgenomen. Direct ontstaat er een samenwerking tussen de drummer en de rest van de band.

Eenmaal aangenomen begon de zoektocht naar een alter ego. Als eerst werd een naam gekozen. Bassist Gene Simmons oppert nog de naam Rusty Blade, maar die wordt gelukkig afgewezen. Aangezien alle namen van de overige leden uit drie lettergrepen bestonden, besloot Paul Caravello dat zijn naam ook drie lettergrepen moet hebben. Hij verkort zijn achternaam naar Carr en uit een lijst met namen die zijn vriendin hem geeft, kiest hij Eric. Een lid van Kiss kan natuurlijk niet zonder make-up. Als eerst wordt “The Hawk” geopperd. Dit blijkt echter niet zo makkelijk te realiseren en zag er in combinatie met de gekozen outfit schijnbaar uit als Big Bird (de Amerikaanse, gele, variant van Pino) aldus de woorden van Paul Stanley. Met nog slechts twee weken voordat de band weer moet gaan optreden bedenkt Eric Carr “The Fox”. De andere leden zijn akkoord en alles is klaar voor de nieuwe drummer om zijn opwachting te maken.

Nu alle bijzaken geregeld zijn is het tijd om muziek te maken. Na alle problemen met voormalige bandleden en alle eerdere successen is Kiss zoekende naar een nieuw geluid. Op Carr’s eerste Kiss album, Music From The Elder, horen we een heel andere band. Het album is een conceptalbum en op het nummer waar Carr aan mee werkt, Under The Rose, horen we zelfs een soort van koorzang in het refrein. Later zal Carr nog zijn bijdrage leveren aan nummers als All Hell’s Breakin’ Loose, Under the Gun en No, No, No. Zelf zou hij stellen dat het schrijven van teksten voor hem lastiger is dan het schrijven van muziek.

Mede door het beukende drumgeluid van Eric Carr weet Kiss zich aan te passen aan het veranderende muzikale landschap  van de jaren tachtig. Carr noemt drummers als Keith Moon, Ringo Starr en Lenny White als invloed op zijn eigen stijl. Via Ginger Baker en John Bonham raakt hij geïnteresseerd in double bassdrummen. Hierdoor weet Kiss een harder geluid te creëren dan het kon met de meer door jazz beïnvloede klanken van voormalig drummer Peter Criss. Niet alleen door zijn muziek weet Carr fans van de band aan zich te binden. Ook zijn vriendelijkheid buiten optredens om zorgt ervoor dat fans hem snel in hun harten sluiten. Zo beantwoordt hij meer brieven dan welk van zijn collega bandleden ook en schrijft hij meer dan eens een boodschap bij een uitgedeelde handtekening. Dit zorgt er al snel voor dat hij, ondanks een vervanger van een origineel bandlid te zijn, populairder bij de fans is dan zijn voorganger.

Carr ontwikkelt zich steeds meer als multi-instrumentalist en speelt, behalve de drums, ook gitaar, basgitaar en piano. Bovendien verzorgt hij vaak achtergrondzang op nummers. Leadzang doet hij alleen als het echt nodig is, zoals bij live uitvoeringen van nummers als Black Diamond of Young and Wasted. In 1988 verschijnt het verzamelalbum Smashes, Thrashes & Hits waarop Carr de zang van het nummer Beth voor zijn rekening heeft genomen. Om trouw te blijven aan het origineel neemt hij het nummer op in dezelfde studio als toen het nummer in 1976 werd opgenomen door Peter Criss. In 1989 maakt Carr samen met gitarist Bruce Kulick een demo waarbij Carr de muziek heeft geschreven en tevens de drums en bas voor zijn rekening neemt terwijl Kulick gitaar speelt. Omdat Carr niet zo goed was in het schrijven van teksten gebruikt hij de tekst van Ain’t That Peculiar, een liedje van Marvin Gaye. Gene Simmons voorziet het nummer van een andere tekst en onder de titel Little Ceasar verschijnt het uiteindelijk op het album Hot In The Shade ingezongen door Eric Carr zelf.

Het is 1991 als Kiss werkt aan een muzikale bijdrage aan de film Bill & Ted’s Bogus Journey door middel van het nummer God Gave Rock And Roll To You II, als Eric Carr zich ziek begint te voelen. Aanvankelijke tests in het ziekenhuis lijken op milde klachten. Toch blijkt naar verder testen de diagnose minder gunstig en blijkt Carr hartkanker te hebben. Terwijl Carr in het ziekenhuis ligt te vechten voor zijn leven besluit Kiss dat de band door moet. Ze huren drummer Eric Singer in om in ieder geval te helpen het album Revenge te kunnen schrijven. Wanneer Carr zich weer beter voelt na meerdere zware operaties, dringt hij er bij Gene Simmons en Paul Stanley op aan om weer tot de band toe te treden. Beide heren weigeren en willen dat Carr zich focust op zijn gevecht met kanker en vertellen hem dat hij, als hij volledig hersteld is weer tot de band kan toetreden. Wel staan ze Carr toe om te verschijnen in de video van het nummer God Gave Rock And Roll To You II, ondanks zijn slechte fysieke toestand op dat moment. Zo was Carr al zijn haar kwijt geraakt door chemotherapie en draagt hij een pruik in de video. Na de opnames vliegt Carr direct terug naar het ziekenhuis om nog meer chemotherapie te ondergaan. Hierdoor zal de drummer niet in staat zijn de opnames van het Revenge album bij te wonen, een taak die Eric Singer op zich zal nemen, de man die uiteindelijk de plek van Carr over zou nemen.

Op 24 november 1991 sterft Carr op 41-jarige leeftijd als gevolg van complicaties die optreden bij de kanker. De man die voor zijn gevoel altijd in de schaduw van zijn voorganger bij Kiss heeft gestaan wordt in zijn dood overschaduwd door de dood van een bekende zanger. De hoogste tijd om hem in de spotlight te zetten dus!

Link: