Baroeg gaat vreemd: Baroness in Maassilo

Hoe knus de eigen zaal ook is: ook Baroeg heeft wel eens behoefte aan iets anders. Het progressieve sludge rock/metalgezelschap Baroness wordt 24 oktober dan ook niet ontvangen aan de Spinozaweg in Lombardijen, maar vijf kilometer verderop, in de Maassilo.

Het Amerikaanse kwartet staat als sinds 2003 vijf platen garant voor kwalitatieve sludge rock/metal met een progressief randje. En dat is opmerkelijk, want in augustus 2012 had het verhaal van Baroness zomaar gesloten kunnen worden als de tourbus van de band in Engeland van een viaduct schiet. Vanwege de slechte weersomstandigheden duurde het ook nog eens lang voordat er hulp aanwezig is. Drummer Alan Blickle en bassist Matt Maggioni moeten de band uiteindelijk verlaten wegen een gebroken wervelkolom. Voorman John Baizley, naast zanger/gitarist ook nog eens verantwoordelijk voor al het artwork van de band, breekt zijn arm en been. Hij herstelt, maar niet volledig. Het zit hem echter zijn werk als kunstenaar én artiest niet in de weg. Dit jaar leverde hij met zijn band ‘het meest gewaagde album dat Baroness ooit maakte’ af. Dit Gold & Grey is ‘een puzzel wiens stukjes op plekken perfect in elkaar vallen en elders met een moker in elkaar zijn geramd. Daarnaast is de diepgang die het kent soms moeilijk te bevatten. Zelfs na tien luisterbeurten is het nog niet volledig binnengesijpeld in de hersenpan en daarom dient het onderworpen te worden aan de test des tijd’. Live is Baroness een beleving, zo zagen we nog vorig jaar.

Het Nederlandse supertrio Demon Eyes (vorig jaar opgericht!) mag het-avondje-Baroeg-in-de-Maassilo openen. Achter deze Amsterdams/Haagse band gaat er bij het noemen van de leden Marc, Janneke en Barry geen lampje branden. Totdat duidelijk wordt dat Mark staat voor Marc Emmerik (Vitamin X), Janneke voor Janneke Nijhuijs (The Deaf, The Indien, Smutfish) en Barry voor Barry van Esbroek (Vanderbuyst, Splinter, The Lord of Altamont). Muzikanten die het klappen van de zweep kennen dus. Hun ‘high energy rock’ is een lekkere combinatie tussen Roky Erickson en Black Sabbath en tussen Motörhead en Killing Joke.

Kaarten voor Baroness en Demon Eyes zijn nog te koop en kosten 27 euro.

Links: