Varg Vikernes is zijn YouTube-kanaal kwijt

Lees hier ons interview met Varg Vikernes van 2012 over het album Umskiptar, het oude werk van Burzum en de angst voor de dood.

Het zal veel metalheads niet ontgaan zijn dat de legendarische blackmetalmuzikant Varg Vikernes een YouTube-kanaal, Thulean Perspective genaamd, beheerde waarop hij allerhande video’s plaatste. Op deze manier heeft hij zijn kijk gedeeld op de omstreden gebeurtenissen in de vroege blackmetalscene van Noorwegen. Recentelijk gebruikte hij zijn platform meermaals om de film hierover, Lords Of Chaos, af te kraken. Naast het vertellen over zijn verleden publiceerde hij ook video’s waarin hij controversiële uitspraken deed over politiek, religie en het menselijk ras.

Vandaag is het YouTube-kanaal van Varg Vikernes door de beheerders van de website verwijderd nadat in een blogpost nieuw beleid omtrent haatdragende content was aangekondigd. De videowebsite lag al langere tijd onder een vergrootglas omdat het vrije platform door sommigen misbruikt werd. Zo berichtte The Verge dat pedofielen in het reactiegedeelte van de website elkaar wezen op lustopwekkende beelden van kinderen in video’s. Bij zulke schandalen trekken belangrijke adverteerders zich steeds terug, hetgeen er voor zorgt dat YouTube weer nieuw, veelal restrictiever, beleid in moet stellen om het vertrouwen van diezelfde adverteerders weer terug te winnen.

Het nieuwe beleid van YouTube betreft een aanpassing van de ‘community guidelines‘, kortom: de spelregels van wat wel en niet is toegestaan op het platform. Deze update gaat specifiek over het bestrijden van videomakers die haatvolle en supremacistische boodschappen verspreiden. Het lijkt er op dat Varg Vikernes één van de volgende, specifieke regels overtreden heeft:

“Today, we’re taking another step in our hate speech policy by specifically prohibiting videos alleging that a group is superior in order to justify discrimination, segregation or exclusion based on qualities like age, gender, race, caste, religion, sexual orientation or veteran status. This would include, for example, videos that promote or glorify Nazi ideology, which is inherently discriminatory. Finally, we will remove content denying that well-documented violent events, like the Holocaust or the shooting at Sandy Hook Elementary, took place.”

De blogpost eindigt met de boodschap dat het nieuwe beleid van cruciaal belang is voor het genereren van inkomsten voor ‘vertrouwde videomakers die waarde toevoegen aan YouTube’. Effectief komt de wijziging dus neer op de afweging tussen stromend advertentiegeld en een vrij platform zonder censuur die in het voordeel van het eerste valt. Het is niet lastig in te beelden hoe Varg Vikernes, die meermaals gezegd heeft dat geld geen betekenis voor hem heeft, hier over denkt. Of de omstreden Noor zijn heil gaat zoeken bij een ander videoplatform is nog onbekend.

UPDATE: Inmiddels heeft Varg Vikernes een nieuw kanaal geopend, genaamd Thulean Perspective #2, met een video waarin hij op het verwijderen van zijn oorspronkelijke account reageert. (We verwachten dat het niet lang zal duren voordat ook dit account verwijderd wordt.)

 

Lees hier ons interview met Varg Vikernes van 2012 over het album Umskiptar, het oude werk van Burzum en de angst voor de dood.