Blackmetalfilm Lords Of Chaos te zien tijdens Imagine Film Festival in Amsterdam

 

De veelbesproken film Lords Of Chaos, over de enerverende geschiedenis van Mayhem en de begindagen van de Noorse blackmetalscene, lijkt geen volwaardige bioscooprelease te krijgen in Nederland en België. Gelukkig is er een schrale troost: Imagine Film Festival (in het Eye te Amsterdam) heeft de film van regisseur Jonas Åkerlund namelijk ingekocht als ‘feature film’. Er zullen twee voorstellingen zijn tijdens hét filmfestival voor de fantastische cinema. De eerste is op vrijdag 12 april om 22:00 uur, de tweede op woensdag 17 april 19:35 uur. De kaartverkoop gaat van start op maandag 25 maart via de website van het festival. Zware Metalen zal uiteraard aanwezig zijn en een recensie schrijven. Ook mogen we in samenwerking met de organisatie vier kaartjes voor de voorstelling van woensdag 17 april verloten. Deze prijsvraag verschijnt op onze website op 25 maart, houd die dus in de gaten!

 

 

Daarbuiten zijn er nog een hoop andere films tijdens het festival te zien die metalheads kunnen waarderen. Synchroon met synthwavebands als Carpenter Brut zijn de extreem slechte slasherfilms uit de jaren ’80 toe aan een herwaardering. In het subprogramma Slash-O-Rama! worden Friday The 13th (Sean Cunningham, 1980), Eyes Of A Stranger (Ken Wiederhorn, 1981), Just Before Dawn (Jeff Lieberman, 1981), Maniac (William Lustig, 1980) en Maniac Cop (William Lustig, 1988) vertoond. En waar zou de metalscene zijn zonder samples van Charles Manson? Op zijn bloederige pad treffen we een lezing van Charles Manson-specialist Ian Cooper over ‘killer cults’ en een vertoning van de cultfilm The Manson Family. Als laatste tippen we Perfect Skin, een mysterieuze film over een doorgedraaide tatoeëerder met een obsessie die onder de huid kruipt – inclusief soundtrack van Liam Howlett (The Prodigy).

[16-01-2019]

Op de virtuele vijftigste verjaardag van Mayhem-zanger Dead is de volgende teaser van de blackmetalfilm Lords Of Chaos vrijgegeven, samen met de tagline “Know his story. It ends badly. Euronymous comes to theaters 2/8”. Het gaat hier om Amerikaanse bioscopen, de film heeft in Nederland en België namelijk nog geen distributeur gekregen. Op basis van de korte clip wordt bevestigd dat de historie gebruikt wordt om een eigenaardige pseudo-parodie neer te zetten in plaats van een serieuze vertelling.

 

[03-01-2019]

Zojuist is de eerste trailer geplaatst voor de aankomende film Lords Of Chaos, dat gebaseerd is op het gelijknamige boek dat geschreven is door Didrik Søderlind en Michael Moynihan. Het verhaal gaat over de aangrijpende gebeurtenissen tijdens de vroege dagen van de Noorse blackmetalscene en kent personages als Euronymous (gespeeld door Rory Culkin), Varg (gespeeld door Emory Cohen, gezien de omstandigheden een nogal hilarische achternaam), Hellhammer (gespeeld door Anthony De La Torre), Dead (gespeeld door Jack Kilmer), Faust (gespeeld door Valter Skarsgard), Necrobutcher (gespeeld door Jonathan Barnwell), Occultus (gespeeld door Lucian Charles Collier) en Fenriz (gespeeld door Andrew Lavelle).

 

De film wordt geclassificeerd als een horror/thriller en is geregisseerd door Jonas Åkerlund (bekend van de films Spun en Horsemen, maar vooral videoclips van Rammstein, The Rolling Stones, Ozzy Osbourne, Metallica, Pussy Riot, Iggy Pop, Satyricon en popmuzikanten als Beyonce, Kesha, Lady Gaga, Taylor Swift, David Guetta, Coldplay, Madonna, Maroon 5 en Britney Spears). In Amerika heeft hij reeds gedebuteerd op het Sundance Filmfestival en is hij te zien vanaf februari, maar het is nog niet duidelijk of de film ook in de Nederlandse of Belgische bioscopen te zien zal zijn. De Britse distributeur Arrow Films heeft hem wel opgepakt, en dus kan het zo maar zijn dat wij hem ook te zien gaan krijgen. De poster ziet er in ieder geval als volgt uit:

 

Varg had ongeveer twee jaar geleden al het een en ander te zeggen over de ‘karaktermoord’-film, waarin hij uitlegt dat Mayhem, Darkthrone en Burzum geen toestemming hebben gegeven om hun muziek te laten gebruiken: