dB’s voorlopig nog op huidige locatie

Concertzaal/oefenruimte/opnamestudio/muziekcafé/restaurant dB’s blijft nog tot 1 november op de huidige locatie. De geplande verbouwing op de Vlampijpstraat 63 is nog niet uit de startblokken, waardoor de streefdatum van de verhuizing per 1 mei niet realistisch is.

De gebruikelijke bezigheden in dB’s gaan ook door tot 1 november maar er is wel een beperking voor de muzikanten, de concerten, opnamestudio Moskou en het restaurant Roots Rock Kitchen in de vorm van aangepaste openingstijden. In verband met de grootschalige bouwwerkzaamheden in de Cartesiusdriehoek en veiligheid van publiek, is dB’s per 1 mei geopend vanaf 16:30 uur en in de weekenden vanaf 12:00 uur.

[9-1-2023]:

Muziekminnend Utrecht en omstreken kan opgelucht adem halen: het huurcontract voor de de nieuwe locatie van concertzaal/oefenruimte/opnamestudio/muziekcafé/restaurant dB’s in Utrecht is bekend. De creatieve broedplaats gaat definitief naar Vlampijpstraat 63, op een steenworp afstand van de huidige locatie. 

De huurovereenkomst is mede dankzij de steun van de gemeente Utrecht tot stand gekomen. De partijen die op de huidige locatie een woonwijk gaan ontwikkelen, leveren een financiële bijdrage voor de verhuizing. Deze verhuizing staat gepland voor later dit jaar, maar pas na een grote interne verbouwing die gekoppeld wordt aan nog te realiseren nieuwbouw.

Op de nieuwe locatie komt nieuwbouw boven een parkeerterrein, plus een verbindend tussengebouw. Tegelijkertijd zal dB’s alle oefenstudio’s en de opnamestudio gaan bouwen in een deel van een bestaande loods. Daarna zal zo snel mogelijk ook de nieuwbouw moeten worden voorzien van de nieuwe concertzaal met een groot café. En dat in een wereld waar bouwen duur is geworden en inflatie welig tiert…

Tot 1 mei kan dB’s in ieder geval op de huidige locatie blijven. Wat daarna precies gaat gebeuren is onzeker. Een soepele overgang kost tijd, evenals het (ver)bouwen van het pand aan de Vlampijpstraat. De hoop is daarom dat dB’s nog een paar maanden langer op de huidige locatie kan blijven. Het doel is wél om ergens in 2023 het nieuwe dB’s te kunnen openen, met de persoonlijke sfeer die voor dB’s zo kenmerkend is en met faciliteiten van de hoogste kwaliteit voor muzikanten en concertgangers.

[28-11-2021]:

Het is misschien wel Nederland’s best bewaarde metalgeheim: dB’s in Utrecht. Het complex herbergt zeventien oefenruimtes, een concertzaal, een opnamestudio en een muziekcafé met een eindeloze bierlijst en een prima keuken. Het 26 jaar oude dB’s is gevestigd in het CAB-gebouw; het Centraal Autoherstel Bedrijf: ooit de remise van de bussen die de Nederlandse Spoorwegen gebruikt. Toen de bussen verhuisden, trok dB’s er in 2003 in nadat het elders in Utrecht moest wijken voor woningbouw. En dat dreigt nu weer te gebeuren.

dB’s in het CAB-gebouw in Utrecht. Links station Utrecht-Zuilen (foto: Han Ernest)

De precieze locatie van dB’s is bekend: Vlampijpstraat 63 in Utrecht, op 700 meter van de huidige locatie, dus nog steeds op loopafstand van NS-station Utrecht-Zuilen. De verwachting is dat de creatieve broedplaats nog tot en met de zomer van 2022 op de huidige loctatie blijft.

[7-7-2021]:

dB’s gaat verhuizen! Voor de tweede keer in het bestaan van de creatieve broedplaats, moet er plek worden gemaakt voor woningbouw. Maar voor dB’s en de aan het complex gelieerde ondernemingen (Studio Moskou, Roots Rock Kitchen, Stichting Ruis (dat de concerten programmeert) is een nieuwe locatie gevonden: een paar honderd meter verderop in het Werkspoorkwartier.

De specifieke plek van dB’s 3.0 is wordt nog even geheim gehouden, maar de verwachting is dat de hele club naadloos kan verhuizen naar de nieuwe locatie nadat er afscheid is genomen van de oude.

Wethouder Klaas Verschuure van Utrecht is blij dat er een oplossing is gevonden voor dB’s. In De Utrechtse Internet Courant vertelt hij vrolijk over de nieuwe yuppenwijk woonwijk in zijn stad: ‘De wijk wordt ontworpen rond de thema’s beweging, gezonde voeding en ontspanning. Er komen een foodhal, een supermarkt met biologische en gezonde producten en culturele voorzieningen. De wijk wordt autoluw en er wordt gebouwd volgens de laatste inzichten op het gebied van duurzaamheid, ecologie en circulariteit. Nieuwe energie- en mobiliteitsconcepten worden ook gedeeld met omliggende wijken. Zo is het voor veel Utrechters een waardevolle toevoeging voor de stad. Ik ben blij dat we door kunnen naar de volgende fase en dat de realisatie van dit project steeds dichterbij komt.’

Voor biercafé Oproer is overigens geen plek in dit utopia: dat verhuist naar de wijk Overvecht.

[17-9-2020]:

De collega’s van 3voor12 Utrecht hebben een fraai overzicht geschreven van de situatie rondom dB’s tot nu toe.

[31-8-2020]:

De gemeente Utrecht laat weten dB’s graag te willen behouden op de huidige locatie, maar zegt geen partij te zijn. Volgens De Utrechtse Internet Courant heeft het college van Burgemeester en Wethouders laten weten dat ze ‘het belang van de oefenruimtes en muzikale broedplaatsfunctie van dB’s ziet’ en dat de afspraak is dat dB’s ook in de nieuwe wijk een plek moet krijgen. Of dat op de huidige plek in het CAB-gebouw of op een andere plek is, wordt nog onderzocht. Daarbij wordt onder meer gekeken of dB’s geluidstechnisch in het CAB-gebouw kan blijven als rondom het monumentale pand nieuwe woningen komen.

De gemeente is volgens DUIC geen partij in de ontwikkeling van de Cartesiusdriehoek en kan dus maar beperkt invloed uitoefenen op de toekomst van dB’s. Zo heeft de gemeente dB’s in het bestemmingsplan opgenomen en wordt dB’s geholpen bij het maken van een businessplan voor de nieuwe situatie.

Opmerkelijk genoeg heeft het eveneens in het CAB-gebouw gehuisveste en aan dB’s verbonden Studio Moskou vrijdag via Facebook een oproep gedaan bezwaar te maken tegen het ontwerpbestemmingsplan:

Bekijk ook het Gemeentebericht over dit onderwerp.

[20-7-2020]:

Ogenschijnlijk is er jarenlang niet omgekeken naar het enorme gebouw en de directe omgeving aan de Cartesiusweg in Utrecht. De Cartesiusdriehoek was grond van de Nederlande Spoorwegen en dat bedrijf houdt zich sinds de privatisering vooral weer bezig met het laten rijden van treinen. Pas in 2017 is er een herbestemmingsplan voor het gebied gemaakt en is het terrein rondom het CAB-gebouw met daarin dB’s, verkocht. Niet geheel verrassend is de nieuwe bestemming er een van woningen. Direct naast treinstation Utrecht-Zuilen moet er een ‘groene woonoase’ komen met 2.800 woningen en verder een foodhall, een biologische supermarkt en culturele voorzieningen. ‘Groen’ en ‘sociaal duurzaam’ zijn de steekwoorden, met de wijk als sociale ontmoetingsplaats. De woningen worden zo ontworpen dat niet te veel voordeuren uitkomen op een portiek. Ook komt er per woongebouw een gezamenlijke ruimte die de bewoners zelf inrichten en er zijn collectieve tuinen.

De Cartesiusdriehoek zoals het er in 2027 uit moet zien, met op het CAB-gebouw een woontoren

In 2027 moet het geheel gerealiseerd zijn en u hoeft geen raketgeleerde te zijn om te bedenken dat een concertzaal/oefenruimte/muziekcafé bepaald niet zeker is van een plekje in een stad waar nieuwe appartementen van 66 vierkante meter voor 371.000 euro in de verkoop gaan en rijtjeshuizen zomaar 985.000 euro kosten. Utrecht groeit uit zijn voegen en de nood naar woningen is hoog. Het CAB-gebouw blijft in ieder geval staan in de nieuwe woonwijk want dat is een gemeentelijk monument en mag dus niet gesloopt worden. Het plan is om op het gebouw een woontoren te bouwen.

Zo langzamerhand worden de plannen voor het terrein én het CAB-gebouw duidelijker. De projectontwikkelaar liet eerder deze maand weten dat het ook in CAB-gebouw gevestigde biercafé Oproer, bijna zeker kan blijven. Het café ‘past goed binnen de doelstellingen van het plan’. dB’s daarentegen is een stuk moeilijker in te passen in een straks drukbewoonde woonwijk.

Laster in dB’s

Inmiddels zijn een flink aantal plaatselijke politieke partijen geschrokken van de slechte berichten voor dB’s. “Voor de Utrechtse muzieksector is dB’s, als springplank voor Utrechts talent en verrassende bands, onmisbaar. Als het nog niet zou bestaan, zou het uitgevonden moeten worden”, zegt Pepijn Zwanenberg, raadslid voor GroenLinks tegen De Utrechtse Internet Internet Courant. De partijen willen van het college weten of de gemeente zich tot het uiterste in zal zetten om te zorgen dat dB’s kan blijven bestaan in de Cartesiusdriehoek. Ook willen ze dat er meer duidelijkheid komt over eventuele huisvesting elders. Zwanenberg: “We horen dat er met de beste bedoelingen gesprekken gevoerd worden om dB’s een plekje te geven in de nieuwe wijk. Maar ook dat de uitkomst nog erg onzeker is. Wat ons betreft moet er snel een concreet en haalbaar plan komen.”

Publiek bij een concert van Grafjammer in dB’s

Vanwege het enorme belang van dB’s voor de betere muziek op het gebied van oefenruimtes (de bloeiende Utrechtse blackmetalscene van Laster tot Terzij de Horde en van Wrang tot Verwoed en Grafjammer, trekt wereldwijd belangstelling, maar ook de thrashers van Grindpad hebben hun huis in dB’s en Nederland’s doomtrots Officium Triste is dan wel op-en-top Rotterdams maar oefent om logistieke redenen in Utrecht) het podium (dat natuurlijk Nederlandse bands trekt, maar ook internationale acts als Ultha, Pro-Pain, Crowbar, Incantation, Merauder, Aura Noir, Anaal Nathrakh, Winterfylleth, Vital Remains en Brujeria. Misery Index had de koffers al klaarstaan toen corona roet in het eten gooide) om over het café nog maar te zwijgen, zullen we de komende tijd de situatie rondom dB’s nauwlettend in de gaten houden.

Links: