dB’s: eind goed, al goed

Het Dossier dB’s kan gesloten worden en het stempel dat erop kan is een fijne: eind goed, al goed. Een laatste update.

1 januari 2024 kreeg de creatieve broedplaats dan eindelijk de sleutel van de nieuwe locatie: Vlampijpstraat 63 in Utrecht. Dankzij financiële steun van de gemeente Utrecht en het consortium dat een nieuwe woonwijk bouwt rondom de huidige locatie kon het gebouw ook verbouwd worden om er de hele dB’s-familie in onder te brengen: oefenruimtes, café, restaurant, opnamestudio en wat nogal niet meer.

En er is nog meer goed nieuws. Vandaag startte er een crowdfundingsactie. Met het op te halen geld wil dB’s de oefenruimtes optimaal isoleren, extra werkplekken bouwen, de bar en zaal fraaier vormgeven, de parkeerplaats aanpakken, een terras aanleggen en een buitenruimte voor festivalachtige activiteiten creëren. Of de crowdfunding een beetje een succes is? Nogal: het beoogde op te halen bedrag van 150.000 euro is al binnen een dag gehaald. Sterker nog, op het moment van schrijven staat de teller al op ruim 180.000 euro.

Eind goed, al goed dus voor dB’s. Binnenkort te bewonderen op de nieuwe locatie:

[2-11-2023]:

dB’s is weer even uit de brand: het kan tot 1 mei 2024 op de huidige locatie blijven: het huurcontract is nog één keer verlengd. Het is nog steeds niet helemaal zeker dat aan het eind van de nieuwe periode een verhuizing wacht, maar de muzikale broedplaats heeft goede hoop dat dat gaat lukken.

Haast u dus naar:

[17-10-2023]:

Goed nieuws voor de concertliefhebber en de vele bands die er oefenen en opnemen: dB’s blijft nog een maand langer op de huidige locatie. En misschien nóg wel langer. Dat laatste is van belang omdat de nieuwe locatie nog lang niet gereed is.

Er wordt nu hard gewerkt om ook van november een fraaie concert- en evenementenmaand te maken.

[3-10-2023]:

dB’s heeft zelf maar weer eens een update gegeven over de toekomst van de creatieve broedplaats. Het blijkt dat de komende twee weken van belang zijn.

De afgelopen maanden is er intensief overleg geweest tussen de verschillende partijen.
De komende veertien dagen spant het erom. Over bijna alle zaken die bij een verhuizing en een nieuwe overeenkomst spelen is inmiddels overeenstemming. De laatste knelpunten worden komende week besproken en waarschijnlijk opgelost.

Als dat lukt resteert alleen nog de vraag of dB’s langer in het CAB-gebouw kan blijven.  31 oktober zou de laatste dag zijn maar dat past niet in de plannen voor de verbouwing en verhuizing. De gemeente is in overleg met de projectontwikkelaar om te kijken of, hoe en tot wanneer dB’s kan doorgaan in het huidige onderkomen.

[3-8-2023]:

Hoe moeilijk kan het zijn? Een concertzaal, oefenruimtes, een restaurant en een opnamestudio zevenhonderd meter verhuizen? Heel moeilijk. Voor de toekomst van dB’s worden nu drie scenario’s geschetst, één daarvan is stoppen.

Vastgoedbelegger PRE en dB’s moeten samenwerken om de verhuizing van de huidige loctatie naar Vlampijpstraat 63 te realiseren maar die samenwerking gaat heel stroef. Sterker nog: beide partijen willen eigenlijk helemaal meer met elkaar verder. In een adviesverslag aan wethouder Eerenberg zijn nu drie scenario’s geschetst:

Scenario 1 gaat uit van het voorzetten van de ontwikkeling van Vlampijpstraat 63, maar dan moeten PRE en dB’s elkaar wel weer vinden. Bij scenario 2 stopt de samenwerking tussen PRE en dB’s en moet de zoektocht naar een nieuwe locatie weer helemaal over. Dan is er nog scenario 3: dB’s stopt te bestaan.

Op initiatief van de gemeente proberen PRE en dB’s elkaar toch weer te vinden en gaan ze aan de slag met scenario 1. Daarbij stelt de gemeente een externe bouwcoördinator aan. Ondertussen heeft dB’s aangegeven ook zelfstandig werk te maken van scenario 2 omdat het voortbestaan van de muzikale broedplaats op het spel staat. Omdat dB’s op dit moment nog steeds 1 november moet sluiten op de huidige locatie, wordt er ook gekeken naar een tijdelijke locatie.

Er wordt dus ook rekening gehouden met scenario 3: stoppen dus. De adviescommissie hoopt dan wel dat de gemeente een partij zoekt die ‘vorm en invulling wil geven aan de functie van muzikale culturele broedplaats.

Het voorlaatste geplande concert in dB’s op de huidige locatie is met Bodyfarm, Slaughterday en Codex Mortis op 27 oktober.

[20-6-2023]:

De Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg gaat zich er maximaal voor inzetten dat dB’s niet in de problemen komt. Dat heeft hij laten weten in een commissievergadering van de gemeente Utrecht.

“dB’s is een voorziening die bij Utrecht hoort. Zo zit ik erin en heb ik erin gezeten. dB’s koester ik zeer en laten wij niet aan haar lot over”, aldus Eerenberg tijdens de vergadering. De wethouder liet weten dat hij voor het zomerreces, dat over vier weken begint, meer duidelijkheid wil. Hij gaat dan ook in gesprek met de verhuurder en de huurder. “We houden allemaal collectief van dB’s en we gaan er druk op zetten dat het plan zoals bedacht er komt.”

De wethouder gaat zich er dan ook maximaal voor inzetten dat dB’s niet in de problemen komt: “Ik ga me er maximaal voor inzetten. (…) We gaan iets fatsoenlijks verzinnen, waarbij alle partijen weer zeggen: ‘het komt weer goed’.”

[18-6-2023]:

Alles leek rond: creatieve broedplaats dB’s in Utrecht zou verhuizen en mocht tot 1 november op de huidige locatie blijven. Maar nu dreigt het toch fout te gaan: de nieuwe locatie zal niet op tijd af zijn. Sterker nog: de bouw moet nog beginnen.

dB’s trekt aan de noodrem; er moet nú actie ondernomen worden. 18 Maanden terug is er een pand gekocht en zijn er contracten getekend met de eigenaar PRE, de vastgoedtak van Popal fietsen. Na een jaar van overleg werd uiteindelijk begin december 2022 de huurovereenkomst getekend. De gemeente zegde toe met de grootste spoed de vergunning te verlenen, want 1 mei zou dB’s haar pand moeten verlaten. De bouw zou toen beginnen.  Het besluit over de vergunning duurde echter drie-en-een-halve maand, waarna ook nog de inspraakprocedure van zes weken doorlopen moest worden. Intussen werd geregeld dat dB’s tot 1 november met beperkte openingstijden op de oude plek kon blijven. Maar nu moet nog deel 2 van de vergunning worden doorlopen en hoelang dat duurt is totaal onduidelijk. Het water staat dB’s daarmee aan de lippen want er is nog geen steen gelegd op de nieuwe locatie.

Zomaar een komend concert in dB’s

Als alles doorgaat op de Vlampijpstraat 63, dan zijn daar twee delen: in een deel van de bestaande loods bouwt dB’s oefenstudio’s en op een nieuw te bouwen plateau boven het parkeerterrein komt de zaal, de horeca en de verbinding tussen beneden en boven. Zelfs als dB’s in de bestaande loods snel kan bouwen, dan nog is dB’s afhankelijk van de nieuwbouw voor de totale exploitatie en de toegang tot de bestaande loods. En de start van de nieuwbouw is onbekend, zoals ook de tijd die het kost om deze op te leveren.

Als dB’s niet tijdig kan verhuizen en de exploitatie deels stilvalt leidt dat tot onverantwoorde financiële risico’s. Moet dB’s hierdoor stoppen dan verdwijnen zeventien oefenstudio’s voor heel veel muzikanten, een drukbezochte concertzaal met meer dan 150 concerten per jaar waar ook altijd plaats is voor Utrechts talent, de professionele opnamestudio Moskou, muziekschool Backstage Utrecht en lessen van tal van zelfstandige docenten en het veganistisch restaurant Roots Rock Kitchen. dB’s zegt nu niets anders te kunnen doen dan de noodklok luiden: alleen al door alle verloren tijd is de toekomst onmogelijk aan het worden.

Sinds het begin van de ontwikkeling van de Cartesiusdriehoek in 2017 zit dB’s in een achtbaanr: niet alleen bleek na twee jaar het toch onmogelijk om te blijven in het CAB-gebouw, maar ook kwam tussendoor twee jaar Covid en een uitslaande brand voorbij. Nu, anderhalf jaar na de aankoop van een pand voor dB’s aan de Vlampijpstraat, is er nog geen zicht op het begin van (ver)bouw, laat staan levering van het gehuurde. En dus kan 1 november zomaar het einde van worden van dB’s, Studio Moskou, Stichting Ruis en Roots Rock Kitchen…

[7-3-2023]

Concertzaal/oefenruimte/opnamestudio/muziekcafé/restaurant dB’s blijft nog tot 1 november op de huidige locatie. De geplande verbouwing op de Vlampijpstraat 63 is nog niet uit de startblokken, waardoor de streefdatum van de verhuizing per 1 mei niet realistisch is.

De gebruikelijke bezigheden in dB’s gaan ook door tot 1 november maar er is wel een beperking voor de muzikanten, de concerten, opnamestudio Moskou en het restaurant Roots Rock Kitchen in de vorm van aangepaste openingstijden. In verband met de grootschalige bouwwerkzaamheden in de Cartesiusdriehoek en veiligheid van publiek, is dB’s per 1 mei geopend vanaf 16:30 uur en in de weekenden vanaf 12:00 uur.

[9-1-2023]:

Muziekminnend Utrecht en omstreken kan opgelucht adem halen: het huurcontract voor de de nieuwe locatie van concertzaal/oefenruimte/opnamestudio/muziekcafé/restaurant dB’s in Utrecht is bekend. De creatieve broedplaats gaat definitief naar Vlampijpstraat 63, op een steenworp afstand van de huidige locatie. 

De huurovereenkomst is mede dankzij de steun van de gemeente Utrecht tot stand gekomen. De partijen die op de huidige locatie een woonwijk gaan ontwikkelen, leveren een financiële bijdrage voor de verhuizing. Deze verhuizing staat gepland voor later dit jaar, maar pas na een grote interne verbouwing die gekoppeld wordt aan nog te realiseren nieuwbouw.

Op de nieuwe locatie komt nieuwbouw boven een parkeerterrein, plus een verbindend tussengebouw. Tegelijkertijd zal dB’s alle oefenstudio’s en de opnamestudio gaan bouwen in een deel van een bestaande loods. Daarna zal zo snel mogelijk ook de nieuwbouw moeten worden voorzien van de nieuwe concertzaal met een groot café. En dat in een wereld waar bouwen duur is geworden en inflatie welig tiert…

Tot 1 mei kan dB’s in ieder geval op de huidige locatie blijven. Wat daarna precies gaat gebeuren is onzeker. Een soepele overgang kost tijd, evenals het (ver)bouwen van het pand aan de Vlampijpstraat. De hoop is daarom dat dB’s nog een paar maanden langer op de huidige locatie kan blijven. Het doel is wél om ergens in 2023 het nieuwe dB’s te kunnen openen, met de persoonlijke sfeer die voor dB’s zo kenmerkend is en met faciliteiten van de hoogste kwaliteit voor muzikanten en concertgangers.

[28-11-2021]:

Het is misschien wel Nederland’s best bewaarde metalgeheim: dB’s in Utrecht. Het complex herbergt zeventien oefenruimtes, een concertzaal, een opnamestudio en een muziekcafé met een eindeloze bierlijst en een prima keuken. Het 26 jaar oude dB’s is gevestigd in het CAB-gebouw; het Centraal Autoherstel Bedrijf: ooit de remise van de bussen die de Nederlandse Spoorwegen gebruikt. Toen de bussen verhuisden, trok dB’s er in 2003 in nadat het elders in Utrecht moest wijken voor woningbouw. En dat dreigt nu weer te gebeuren.

dB’s in het CAB-gebouw in Utrecht. Links station Utrecht-Zuilen (foto: Han Ernest)

De precieze locatie van dB’s is bekend: Vlampijpstraat 63 in Utrecht, op 700 meter van de huidige locatie, dus nog steeds op loopafstand van NS-station Utrecht-Zuilen. De verwachting is dat de creatieve broedplaats nog tot en met de zomer van 2022 op de huidige loctatie blijft.

[7-7-2021]:

dB’s gaat verhuizen! Voor de tweede keer in het bestaan van de creatieve broedplaats, moet er plek worden gemaakt voor woningbouw. Maar voor dB’s en de aan het complex gelieerde ondernemingen (Studio Moskou, Roots Rock Kitchen, Stichting Ruis (dat de concerten programmeert) is een nieuwe locatie gevonden: een paar honderd meter verderop in het Werkspoorkwartier.

De specifieke plek van dB’s 3.0 is wordt nog even geheim gehouden, maar de verwachting is dat de hele club naadloos kan verhuizen naar de nieuwe locatie nadat er afscheid is genomen van de oude.

Wethouder Klaas Verschuure van Utrecht is blij dat er een oplossing is gevonden voor dB’s. In De Utrechtse Internet Courant vertelt hij vrolijk over de nieuwe yuppenwijk woonwijk in zijn stad: ‘De wijk wordt ontworpen rond de thema’s beweging, gezonde voeding en ontspanning. Er komen een foodhal, een supermarkt met biologische en gezonde producten en culturele voorzieningen. De wijk wordt autoluw en er wordt gebouwd volgens de laatste inzichten op het gebied van duurzaamheid, ecologie en circulariteit. Nieuwe energie- en mobiliteitsconcepten worden ook gedeeld met omliggende wijken. Zo is het voor veel Utrechters een waardevolle toevoeging voor de stad. Ik ben blij dat we door kunnen naar de volgende fase en dat de realisatie van dit project steeds dichterbij komt.’

Voor biercafé Oproer is overigens geen plek in dit utopia: dat verhuist naar de wijk Overvecht.

[17-9-2020]:

De collega’s van 3voor12 Utrecht hebben een fraai overzicht geschreven van de situatie rondom dB’s tot nu toe.

[31-8-2020]:

De gemeente Utrecht laat weten dB’s graag te willen behouden op de huidige locatie, maar zegt geen partij te zijn. Volgens De Utrechtse Internet Courant heeft het college van Burgemeester en Wethouders laten weten dat ze ‘het belang van de oefenruimtes en muzikale broedplaatsfunctie van dB’s ziet’ en dat de afspraak is dat dB’s ook in de nieuwe wijk een plek moet krijgen. Of dat op de huidige plek in het CAB-gebouw of op een andere plek is, wordt nog onderzocht. Daarbij wordt onder meer gekeken of dB’s geluidstechnisch in het CAB-gebouw kan blijven als rondom het monumentale pand nieuwe woningen komen.

De gemeente is volgens DUIC geen partij in de ontwikkeling van de Cartesiusdriehoek en kan dus maar beperkt invloed uitoefenen op de toekomst van dB’s. Zo heeft de gemeente dB’s in het bestemmingsplan opgenomen en wordt dB’s geholpen bij het maken van een businessplan voor de nieuwe situatie.

Opmerkelijk genoeg heeft het eveneens in het CAB-gebouw gehuisveste en aan dB’s verbonden Studio Moskou vrijdag via Facebook een oproep gedaan bezwaar te maken tegen het ontwerpbestemmingsplan:

Bekijk ook het Gemeentebericht over dit onderwerp.

[20-7-2020]:

Ogenschijnlijk is er jarenlang niet omgekeken naar het enorme gebouw en de directe omgeving aan de Cartesiusweg in Utrecht. De Cartesiusdriehoek was grond van de Nederlande Spoorwegen en dat bedrijf houdt zich sinds de privatisering vooral weer bezig met het laten rijden van treinen. Pas in 2017 is er een herbestemmingsplan voor het gebied gemaakt en is het terrein rondom het CAB-gebouw met daarin dB’s, verkocht. Niet geheel verrassend is de nieuwe bestemming er een van woningen. Direct naast treinstation Utrecht-Zuilen moet er een ‘groene woonoase’ komen met 2.800 woningen en verder een foodhall, een biologische supermarkt en culturele voorzieningen. ‘Groen’ en ‘sociaal duurzaam’ zijn de steekwoorden, met de wijk als sociale ontmoetingsplaats. De woningen worden zo ontworpen dat niet te veel voordeuren uitkomen op een portiek. Ook komt er per woongebouw een gezamenlijke ruimte die de bewoners zelf inrichten en er zijn collectieve tuinen.

De Cartesiusdriehoek zoals het er in 2027 uit moet zien, met op het CAB-gebouw een woontoren

In 2027 moet het geheel gerealiseerd zijn en u hoeft geen raketgeleerde te zijn om te bedenken dat een concertzaal/oefenruimte/muziekcafé bepaald niet zeker is van een plekje in een stad waar nieuwe appartementen van 66 vierkante meter voor 371.000 euro in de verkoop gaan en rijtjeshuizen zomaar 985.000 euro kosten. Utrecht groeit uit zijn voegen en de nood naar woningen is hoog. Het CAB-gebouw blijft in ieder geval staan in de nieuwe woonwijk want dat is een gemeentelijk monument en mag dus niet gesloopt worden. Het plan is om op het gebouw een woontoren te bouwen.

Zo langzamerhand worden de plannen voor het terrein én het CAB-gebouw duidelijker. De projectontwikkelaar liet eerder deze maand weten dat het ook in CAB-gebouw gevestigde biercafé Oproer, bijna zeker kan blijven. Het café ‘past goed binnen de doelstellingen van het plan’. dB’s daarentegen is een stuk moeilijker in te passen in een straks drukbewoonde woonwijk.

Laster in dB’s

Inmiddels zijn een flink aantal plaatselijke politieke partijen geschrokken van de slechte berichten voor dB’s. “Voor de Utrechtse muzieksector is dB’s, als springplank voor Utrechts talent en verrassende bands, onmisbaar. Als het nog niet zou bestaan, zou het uitgevonden moeten worden”, zegt Pepijn Zwanenberg, raadslid voor GroenLinks tegen De Utrechtse Internet Internet Courant. De partijen willen van het college weten of de gemeente zich tot het uiterste in zal zetten om te zorgen dat dB’s kan blijven bestaan in de Cartesiusdriehoek. Ook willen ze dat er meer duidelijkheid komt over eventuele huisvesting elders. Zwanenberg: “We horen dat er met de beste bedoelingen gesprekken gevoerd worden om dB’s een plekje te geven in de nieuwe wijk. Maar ook dat de uitkomst nog erg onzeker is. Wat ons betreft moet er snel een concreet en haalbaar plan komen.”

Publiek bij een concert van Grafjammer in dB’s

Vanwege het enorme belang van dB’s voor de betere muziek op het gebied van oefenruimtes (de bloeiende Utrechtse blackmetalscene van Laster tot Terzij de Horde en van Wrang tot Verwoed en Grafjammer, trekt wereldwijd belangstelling, maar ook de thrashers van Grindpad hebben hun huis in dB’s en Nederland’s doomtrots Officium Triste is dan wel op-en-top Rotterdams maar oefent om logistieke redenen in Utrecht) het podium (dat natuurlijk Nederlandse bands trekt, maar ook internationale acts als Ultha, Pro-Pain, Crowbar, Incantation, Merauder, Aura Noir, Anaal Nathrakh, Winterfylleth, Vital Remains en Brujeria. Misery Index had de koffers al klaarstaan toen corona roet in het eten gooide) om over het café nog maar te zwijgen, zullen we de komende tijd de situatie rondom dB’s nauwlettend in de gaten houden.

Links: