Bijzonder concert Wardruna in Bloemendaal

Folk/ambientband Wardruna geeft 1 juli een bijzonder concert. Poppodium Patronaat en openluchttheater Caprera ontvangen de band namelijk in het openluchttheater in Bloemendaal. 

Wardruna is het geesteskind van de Noor Einar Selvik: ooit nog drummer van blackmetalband Gorgoroth, maar nu uitgegroeid tot een gerenommeerd folkmuzikant. Naast het spelen in Wardruna met zangeres en fluittiste Lindy Fay Hella, schreef hij mee aan de soundtrack van de bekroonde tv-serie Vikings en droeg hij bij aan de muziek van de game Assassin’s Creed Valhalla. Daarnaast componeerde Selvik in 2014 in opdracht van de Noorse regering samen met Ivar Bjørnson (Enslaved) het muziekstuk Skuggsja en schreef hij drie jaar later ook Hugsja, in opdracht van het Bergen International Festival. Beide stukken zijn in het verleden ook uitgevoerd op Roadburn Festival in Tilburg.

Begin vorig jaar verscheen het laatste album van Wardruna, Kvitravn, dat verder borduurt op de ‘Runaljod’-trilogie van de eerste drie albums, maar ook een evolutie laat zien in het geluid van de groep. Op het album is een selectie van traditionele en historische instrumenten te horen, zoals de kravik-lier, de trossingen-lier, de taglharpa, de sotharpa, de langeleik, de crwth, de goat-hoorn, de lur, de bronze-lur en de moraharpa. Daarnaast namen verschillende traditionele gastzangers deel aan de opnames, met als meest opvallende naam Kirsten Bråten Berg, een van de boegbeelden van traditionele Noorse zang. In de elf nummers van Kvitravn komen onderwerpen als Noordelijke magie, spirit-animals, schaduwen, natuur, animisme, mythes, Noorse spiritualiteit en de relaties tussen sages en muziek voorbij.

De voorverkoop voor het unieke Wardruna-concert is inmiddels begonnen.

Links: