Wardruna – Kvitravn

Daar is hij dan, de langverwachte opvolger van de Runaljod-trilogie en Skald. Kvitravn is het vijfde album van het Noorse gezelschap Wardruna dat in de kern wordt gevormd door Einar Selvik en Lindy-Fay Hella. Elf nieuwe tracks, zeer verschillend van lengte en toch ook van karakter, met een totale speelduur van ruim een uur. Tijd om enkele van deze stuk voor stuk zeer fraaie liederen uit te lichten.

Kvitravn (Witte Raaf) doet met zijn intro in eerste instantie een desolaat, ruig en stormachtig landschap voor het geestesoog ontrollen waarin de witte raaf als een soort gids voor de luisteraar uit zweeft. Het is een lied over de traditie waarin dieren de rol van gids vertolken. Na het onheilspellende intro neemt de Noorse Kravik-lier een aanvang, komt de indringende stem van meesterverteller Einar eroverheen en wordt de voor Wardruna zo kenmerkende percussie ingezet. En tja… dan moet je als luisteraar eigenlijk de kleine witte boodschapper wel volgen. Eerst in een rustig, enigszins meditatief tempo. Het geluid zwelt aan en Einars stem wordt vergezeld door meerstemmig (koor)gezang. Heel krachtig. Dit is misschien wel het meest hartstochtelijke nummer op het album. En je mag componist/schrijver en lyrisch subject nooit zonder meer vereenzelvigen, maar gaat dit nummer niet ook een beetje over Einar ‘Kvitravn’ Selvik zelf?

Het volgende lied Skugge (‘Schaduw’) heeft een hypnotiserend ritme. Het nummer is vooral een muzikaal landschap, voor een groot deel ambient-achtig van atmosfeer: ‘Ik vroeg de weg maar de schaduwen gaven geen antwoord…’ Halverwege de track is er een duidelijke breuk in het ritme, het tempo wordt opgevoerd. De zoektocht eindigt fluisterend, introspectief, bij antwoorden die alleen diep van binnen gegeven kunnen worden.

Grá is een van de kortere liederen, maar met een mooie omlijsting van Einars gesproken en gezongen woorden door de stem van Lindy-Fay Hella, en voorzien van een krachtig ritme. Het verhaalt over de eeuwenoude band tussen mens en wolf en appelleert aan het thema dat mensen deel van de natuur uitmaken en niet erboven staan. Fylgjutal situeert zich in een regenachtig landschap. De inzet van blaasinstrumenten geeft dit nummer een heel eigen karakteristiek en melodie. Wat mij betreft een erg waardevolle toevoeging. Ook in Munin en Kvit hjort nemen blazers een prominente plek in. Soms klinkend als onheilsprofeet, maar evengoed met optimistisch geschal.

Hekkensluiter Andvevarljod is veruit het langste nummer op Kvitravn en ook één van de indrukwekkendste. Hymne-achtige zang werkt als de zalf op een schrijnende wond. Een verhalend epos waarin alle (muzikale) elementen nog eens krachtig samenkomen zonder dat het exorbitant wordt. Met prachtige vocale gastbijdragen van onder andere Kirsten Bråten Berg en haar dochter Sigrid en natuurlijk Lindy-Fay Hella.

Voor liefhebbers is Kvitravn het album geworden waar voorlopig op geteerd kan worden en waaraan bovendien nog genoeg geheimen te ontdekken zijn. Voor wie ontvankelijk is voor de unieke stijl die Wardruna eigen is – en die in de tijd evolueert zoals Kvitravn bewijst – heeft dit nieuwe werk de potentie de luisteraar recht in hoofd en hart te raken. Magistraal!

Score:

95/100

Label:

Columbia Records, 2021

Tracklisting:

 1. Synkverv
 2. Kvitravn
 3. Skugge
 4. Grá
 5. Fylgjutal
 6. Munin
 7. Kvit Hjort
 8. Viseveiding
 9. Ni
 10. Vindavlarljod
 11. Andvevarljod

Line-up:

 • Einar Selvik – Vocalen, alle instrumenten, componist
 • Lindy-Fay Hella – Vocalen, fluit

Links: