Ivar Bjørnson & Einar Selvik – Hugsjá

We maken een uitstapje vanuit de metalwereld en bevinden ons in Noorwegen, waar de muzikanten Ivar Bjørnson en Einar Selvik opnieuw een samenwerking zijn aangegaan en ons meenemen in de traditionele Noorse folkmuziek. Het album Hugsjá verscheen op 20 april 2018, onder de naam Ivar Bjørnson & Einar Selvik.

Aanvankelijk zullen de namen niet gelijk een belletje doen rinkelen, maar metal-en folkliefhebbers kennen de heren ongetwijfeld van hun andere bands! Einar is vooral bekend als oprichter van Wardruna en Ivar is gitarist en doet achtergrondzang in Enslaved. Het vorige album dat de twee heren onder deze collaboratie hebben uitgebracht, te weten Skuggsjá, kreeg bij Zware Metalen een hele hoge score van 92/100 punten. Lukt het hen opnieuw om zo’n hoge score te behalen?

Man, man man…wat moet ik zeggen? We hebben hier opnieuw met een absoluut meesterwerk te maken! Borduurt het dan voort op de thematiek van het vorige album? Nee, dat niet. Op Hugsjá zijn bijvoorbeeld geen zware distorted gitaren meer aanwezig. Er zijn geen grunts en ook het zwaardere drumwerk is weggelaten. Wat krijg je dan wel? Een magische reis door de geschiedenis van Noorwegen, neergezet in een betoverende atmosfeer. Verplaats je gedachten naar het Noorse landschap, de Noorse goden en ga zitten voor een reis van ruim een uur terug in de tijd.

De opener en tevens titeltrack van het album gooit gelijk al hoge ogen en begint met wat onheilspellende achtergrondgeluiden, als na dertig seconden de eerste instrumenten zich laten horen. Lage keelzang en zware ritmes op de percussie volgen en de reis begint. Einar laat zich zo rond de anderhalve minuut voor het eerst horen en het is gelijk ‘aan’. De samenzang in dit nummer is ronduit geniaal en het grijpt mij van begin tot eind.

Normaal licht ik de hoogtepunten uit van het album of pluk ik bepaalde elementen er tussenuit. Dit is het eerste album waarbij ik daar niet in slaag: het is allemaal even bijzonder! Elk individueel nummer heeft een eigen sfeer en setting die van begin tot eind intrigeert en het is dan ook voor het eerst dat er geen enkel nummer ‘minder goed’ is dan de rest. Het is ingrijpend, intens en de muziek weet zich volledig met de luisteraar te verbinden.

Net als zijn voorganger, is Hugsjá een compleet verhaal dat het verdient om aandachtig te beluisteren van begin tot eind. Het is een muzikale exploratie waar opnieuw elk aspect van de veelzijdige atmosfeer kan worden ervaren en daarin schuilt wederom de kracht. Prachtige composities, uitstekende diversiteit, een zeer goede dynamiek en zeer heldere productie: dit is een meesterwerk die het vorige album niet alleen evenaart, maar zelfs overstijgt. Ondanks dat dit niet te categoriseren valt onder ‘Zware Metalen’, krijgt dit album de hoogste score die ik ooit heb gegeven.

Zware Tip: Ivar Bjørnson en Einar Selvik zullen in januari en februari een mini-toer doen om het album te promoten en geven op 30 januari ook een show in de Grote Zaal van Tivoli. Een absolute aanrader voor de liefhebbers van deze muziek!

Score:

96/100

Label:

By Norse, 2018

Tracklisting:

 1. Hugsjá
 2. WulthuR
 3. Ni døtre av hav
 4. Ni mødre av sol
 5. Fornjot
 6. Nattseglar
 7. Nytt land
 8. Nordvegen
 9. Utsyn
 10. Oska
 11. Um heilage fjell

Line-up:

 • Einar Selvik – zang, Noorse lyre, bukkehorn, fluit, percussie
 • Ivar Bjørnson – gitaar, electronica, zang
 • Silje Solberg – hardanger fiddle, zang
 • Iver Sandøy – drums, percussie, zang
 • Håkon Vinje – zang

Links: