Samhain zaterdag: ‘As Above, So Below’

De start van de winter, een heerlijke periode van duisternis en koelte. Voor de Kelten ook wel Samhain: het moment waarop de grens tussen de onder- en bovenwereld het dunst is. De perfecte naam voor een metalfestival dat bezoekers uit heel Europa aantrekt met zijn speciale selectie bands uit het extreme metalgenre. Het tweedaagse festival strijkt voor deze editie neer in de Limburgse hoofdstad, waar de Muziekgieterij het podium biedt aan talrijke black-, doom- en industrial metalbands. Zware Metalen was erbij op de zaterdag.

Wegens file in het centrum begint de festivaldag voor mij pas met Wolvennest. Vorig jaar heb ik de zeskoppige Belgische formatie live gezien tijdens Eindhoven Metal Meeting en op de een of andere manier komt de band nu stukken sterker over. Startend met Ritual Lovers en All That Black wordt mijn enthousiasme snel aangewakkerd. Sterke melodieën, sterke zanglijnen. I like darkness, darkness is beautiful, dat gevoel delen we allemaal.

Zangeres Shazzula laat zien dat ze in topvorm is en ik waardeer het dat de band zich niet in één hokje laat stoppen qua genre. De Belgen hebben onlangs een nieuw album uitgebracht, The Dark Path to the Light, dat op lovende kritieken kon rekenen. Het gelijknamige nummer en Accabadora sluiten de setlist af, en het publiek geniet van de duistere sfeer die deze nummers brengen.

Na Wolvennest is het tijd voor Ante-Inferno. Als het voorportaal van de hel zo klinkt, teken ik ervoor. De Britse blackmetalband brengt strakke riffs en precieze drums, zonder al teveel franjes. Het is mooi voor de balans na de wat rustigere klanken van Wolvennest!

Heretoir brengt geweldige post-black metal naar het podium. Helaas heeft de band vanavond te maken met onderbezetting vanwege ziekte. De sympathieke frontman David geeft echter alles wat hij in zich heeft om er een geslaagd optreden van te maken en dat lukt met verve. Waar Golden Dust als een lichte fleecedeken over je heen valt, stopt Twilight of the Machines je als een verzwaarde deken dik in. Het repetitieve karakter van afsluiter The Circle (Omega) zorgt ervoor dat iedereen met knikkende hoofden meedeint. Het is troostrijke muziek die de Duitsers bieden, die je heel diep laat zuchten.

Na Heretoir is het tijd voor Darkspace. Een overgang van warmte naar koelte. Darkspace is duidelijk niet geland op aarde om comfort te bieden, maar om het publiek te hypnotiseren met hun ongemakkelijke en dreigende geluid. De ijzingwekkende uithalen en de blauwe discolampen creëren een duistere sfeer die je niet snel vergeet. Het is alleen wel hoog tijd voor nieuw werk, aangezien het laatste album (Dark Space III I) al bijna tien jaar oud is…!

Afsky, afkomstig uit Denemarken, is de volgende act. Samhain is de laatste stop van zijn tour door Europa samen met Panzerfaust, Worlds Beyond All Reckoning. Het eenmansproject van Ole Pedersen Luk weet net als tijdens Inferno in Oslo dit jaar velen in vervoering te brengen met atmosferische black metal van zeer hoog niveau. Het concert begint met Stormfulde hav, tevens het openingsnummer van hun album Om hundrede år. Een zee van melancholie ondersteund met vele tremolo’s, ik houd ervan. Het is bijzonder hoe iemand zich zowel venijnig als sympathiek kan presenteren. Tyende Sang van Ofte jeg drømmer mig død maakt het blastbeatfestijn compleet. Blij word je er eigenlijk niet van, of juist wel.

En dan, eindelijk, Panzerfaust! Vol verwachting klopt ons hart. Wat heb ik hier weer naar uitgekeken. Vorig jaar heb ik mijn hart verloren aan deze Canadezen in Baroeg, Rotterdam, en twee weken geleden heb ik mijn nekspieren zwaar mishandeld tijdens hun concert bij Soulcrusher. Het voornemen is dus om het vanavond iets rustiger aan te doen, maar deze black metal komt werkelijk zó hard binnen. Sinds de uitgave van Suns of Perdition – Chapter III: The Astral Drain gaat er eigenlijk ook geen dag meer voorbij zonder de muziek van Panzerfaust.

Meteen bij The Day After Trinity giert de serotonine door mijn lijf. Híer wordt een mens nou gelukkig van. Lompe, brute black metal die iedere gedachte die je nog kon hebben vakkundig uit je hersenpan stompt. Ontspanning van de bovenste plank. We blijven nog even bij Chapter I met Stalingrad, Massengrab. De windmolen draait weer op vol vermogen. Door naar Chapter II met The Snare of the Fowler. Mooi, kunnen we een beetje op adem komen. Het laatste uitstapje naar Chapter I volgt namelijk met The Decapitor’s Prayer en ja, ook ik kan het dan niet meer laten om de moshpit even in te duiken. Dan wordt het spannend, welk nummer van Chapter III gaan ze spelen? Wordt het Tabula Rasa of toch The Far Bank At The River Styx? Het wordt de laatste en dat is absoluut geen straf. Wat een mooie riffs, wat een prachtige opbouw en wat een heerlijke eruptie. Bravo, bravo voor Panzerfaust! Huzarenstukje Promethian Fire tekent het slotstuk van een zeer lovenswaardig optreden. Panzerfaust kwam, zag en overwon. Net zoals bij Soulcrusher. Kom alsjeblieft volgend jaar weer terug naar Europa met Chapter IV op zak!

Hoewel ik eigenlijk niet had verwacht hier heel veel zin in te hebben na het magistrale Panzerfaust, bevalt de set van Katatonia behoorlijk goed. Het voelt als een quasi cooling-down, zoals na het sporten. Mijn scepsis maakt subiet plaats voor enthousiasme. Het is tijd om even stil te genieten.

Met Austerity begint het optreden van doorgewinterde musici die op een zodanig niveau spelen dat het respect afdwingt. Het is ook de opening van het nieuwe album dat dit jaar uitkwam, Sky Void of Stars. Daar krijgen we eveneens Opaline (omhoog met de handen!) en Birds van te horen. En dan is het na de klassieker My Twin tijd om te dansen bij Atrium. Het ziet er vast niet fraai uit, zo laat op de avond. Om levend het podium af te komen, spelen ze nog July en zo komt er een einde van een prachtige dag vol prachtige muziek. Een waardige afsluiter!

Dank en complimenten aan de organisatie voor de doordachte line-up en de fijne sfeer. Dank aan de vriendelijke vrijwilligers die dit festival mogelijk hebben gemaakt. Samhain is de perfecte manier gebleken om de winterperiode in te luiden met een sterke dosis duistere en intense metal. Muziek die je zowel verheft als naar beneden trekt. We kijken nu al uit naar de volgende editie!

Datum en locatie

28 oktober 2023, Muziekgieterij

Foto's:

Istvan Bruggen (Facebook, Instagram)