Inferno Metal Festival in Oslo: een viering van blackmetalmacht (zondag)

Het Inferno Metal Festival brengt al jaren metalheads uit de hele wereld samen om onze liefde voor metal te vieren. Als een waar walhalla biedt het historische hart van black metal, Oslo, onderdak aan het grootste metalfestival van Noorwegen. Dit maakt het dé plek om te genieten van bands zoals Urgehal, Djevel, OdiumMork en Emperor. Maar niet alleen het hart van de blackmetalfan gaat hier sneller kloppen: de organisatie achter Inferno boekt ook death-, industrial-, doom- en thrashmetalbands en zelfs progressieve acts. Voor elk wat wils!

Lees hier het verslag van woensdag en donderdag!
Lees hier het verslag van vrijdag!
Lees hier het verslag van zaterdag!

Het is vandaag Paaszondag, wat betekent dat de laatste dag van deze heerlijke metalvakantie zich aandient. De zon schijnt dus ik geniet van een mooie wandeling via de beroemde Karl Johans gate naar de boulevard, waar het behoorlijk flaneren blijkt. Aan het einde van de promenade is het Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst gesitueerd. Absoluut een bezoekje waard, al is het maar om de bijzondere architectuur die geïnspireerd is door het zeil van een schip te bewonderen. Na werken van onder andere Damien Hirst en Anselm Kiefer te hebben bezichtigd, is het goed toeven op het terras bij de beeldentuin met een prachtig uitzicht op het fjord en de stad.

Even later is het tijd voor de eerste act van de dag: de Noorse blackmetalband Urgehal. De zaal stroomt snel vol want optredens van deze underground band zijn tegenwoordig zeer schaars. In 2012 overleed Trondr Nefas, die in 1992 naast gitarist Enzefir de oprichter van Urgehal was. Het concert vanmiddag is een ode aan wijlen Nefas. En wat voor een! De vijf boze mannen op het podium proberen ons als het ware mee te sleuren naar een eindeloos diep en donker bos waar al het kwaad resideert. Morten Shax (Endezzma) neemt aanvankelijk de honneurs waar als vocalist, vervolgens Sorath Northgrove (Vulture Lord).

Urgehal speelt satanische black metal en dat wordt subiet duidelijk met de intro van Goatcraft Torment. Lekker smerig en primitief maar ook een tikkeltje groovy, zoals Nattefrost met Carpathian Forest. En wat te denken van die door prachtige pyro begeleide, marcherende trommels bij Dødsmarsj Til Helvete en blikkige drums bij The Eternal Eclipse? Persoonlijke favoriet van dit optreden blijft -vanuit nostalgie- toch Satanic Black Metal in Hell. Met een attitude waar je u tegen zegt, zie je dat de muziek evident geïnspireerd is door vroege Darkthrone. Dit is nou de ‘true Norwegian black metal’ die je het best in het land zelf kunt beleven. Dat voelt toch echt anders. Wat een kostelijke razernij!

Direct aansluitend speelt Afsky in de andere zaal. De podiumpresentatie staat in schril contrast met het Noorse spektakel van zojuist, dus je moet even omschakelen. Daar slaagt niet iedereen in, velen absorberen de muziek van dit Deense eenmansproject gezapig. Afsky start met Stormfulde hav, openingsnummer van het laatste, universeel bejubelde album Om hundrede år, Mede door de enorm krachtige stem van Ole Pedersen Luk raakt het publiek langzamerhand steeds meer overtuigd van zijn atmosferische black metal. Zijn authenticiteit zorgt eveneens voor een gunfactor. Het blastbeatfestijn van Tyende Sang tovert intussen wat meer glimlachen op de gezichten. Tak for alt brengt men definitief in vervoering met slepende sequenties vol melodie. En zo zie je dat er toch vele (zwarte) zieltjes zijn gewonnen!

Tot mijn enorm grote spijt heeft Vredehammer moeten afzeggen voor Inferno. De volgende band die ik daarom pas zie, is Abbath. De onsterfelijke mythe kiest voor Triumph van Immortal om zijn optreden mee te starten. Battalions van I uit 2006 volgt en met The Artifex krijgen we dan eindelijk solowerk te horen. Het publiek reageert razend enthousiast op Dream Cull, een van de slechts twee nummers van het laatste album Dread Reaver die de setlist hebben gehaald.

Het valt me op hoe serieus de band zichzelf neemt vanavond. Bij Abbath verwacht je wat minder ingetogenheid. Het olijke enthousiasme spettert nu niet bepaald van het podium. Pas bij Harvest Pyre is het lachen geblazen wanneer Abbath dankzij zijn vuurspuwkunsten een extra dimensie geeft aan Inferno. Hij is een man van vele talenten! Terwijl het concert rustig voortkabbelt, verlaat een toenemend aantal bezoekers de zaal. Dat heeft vast te maken met de vermoeidheid na vier intense festivaldagen. Wanneer we denken dat het optreden erop zit, komt Abbath terug met zijn hitje Winterbane. Tijd om nog één keer te swingen met onze haren en heupen!

Naarmate de nacht valt en een einde brengt aan deze heerlijke metalvakantie, blijven de echo’s van blackmetalkracht resoneren door Oslo. Het festival heeft niet alleen ongelooflijke muziek gebracht, maar ook de mogelijkheid geboden om metaliconen te ontmoeten en de rijke geschiedenis van de Noorse metalscene te verkennen. Van intieme shows in kleine zalen tot grootschalige spektakels op de hoofdpodia, hebben de bands het publiek bedwelmd met hun intense en ontroerende optredens. Door Oslo’s status als bedevaartsoord voor metalliefhebbers wereldwijd te bevestigen, staat dit festival als een waar eerbetoon aan de geest van black metal.

Het Inferno Metal Festival was een reis die een blijvende impact heeft achtergelaten in de harten van elke metalhead. We hebben de triomfen aanschouwd, de intensiteit gevoeld en ons overgegeven aan de onweerstaanbare aantrekkingskracht van dit duistere en fascinerende genre. Met herinneringen die in onze zielen gegrift staan, nemen we afscheid in de wetenschap dat de erfenis ervan zal voortduren en generaties blackmetalliefhebbers zal inspireren. Tusen takk en hulde aan de kracht van black metal!

Lees hier het verslag van woensdag en donderdag!
Lees hier het verslag van vrijdag!
Lees hier het verslag van zaterdag!

Datum en locatie

9 april 2023, Oslo

Foto's:

Arash Taheri (websiteFacebookInstagram)

Link: