Technical slamming-, downtempo- en alien deathcore als afsluiting van carnaval in Kruikenstad

Het concept ‘zondag rustdag’ ging volledig voorbij aan de Tilburgse Hall of Fame. Op de eerste dag van maart stond er er doodleuk een vrij lompe deathcore package geprogrammeerd in de spoorzone van Kruikenstad. Zware Metalen stuurde gastschrijver Colin Bos erop af om een kijkje te nemen. Hij nam zijn camera mee en stuurde onderstaande als resultaat.

Een perfecte afsluiting van het carnaval. Zo zou je het evenement van afgelopen 1 maart in Hall of Fame te Tilburg kunnen noemen. Al moet ik zeggen dat de creativiteit van de kostuums wat te wensen overliet: het waren overwegend zwarte gewaden met moeilijk te lezen teksten die ik zag.

Op het programma stond een heerlijk menu van technical slamming-, downtempo- en alien deathcore, bestaande uit Brand of Sacrifice, Traitors, Enterprise Earth en headliner Rings of Saturn. Voor elke liefhebber wat wils dus. Eerstgenoemde bijt het spits af. Deze Canadese formatie bracht in 2019 debuutalbum God Hand uit. Frontman Kyle Anderson en zijn kompanen (inclusief corona-masker) doen hun uiterste best om de al redelijk gevulde zaal te vermaken met lompe knallers als The Branded en Eclipse. Helaas wil het geluid niet helemaal meewerken waardoor het optreden toch wat aan kracht inboet.

Daarna is het de beurt aan de mannen van Traitors om een clinic downtempo deathcore te geven. Tyler Shelton – door velen geroemd vanwege zijn indrukwekkende lows – heeft het erg naar zijn zin op het podium. Velen kwamen vooral naar Tilburg om deze band te zien, en dat is te begrijpen. Die breakdowns… om met de woorden van Hardcore Keem te spreken “Filthy bayyybeeeeeeeeee!”. Dat is ook te zien in de pit: ik heb talloze combinaties van spinning back fists en round-house kicks de revue zien passeren. Uiteraard vanaf een afstandje.

(Onverwacht) hoogtepunt van de avond is voor mij Enterprise Earth. Voormalig Infant Annihilator-frontman Dan Watson leidt zijn (letterlijk) goedgemutste mannen naar een energiek optreden. Een afwisselende set met onder andere Scars Of the Past en The Failsafe Fallacy is het smakelijke resultaat.

Headliner Rings Of Saturn start, toepasselijkerwijs, met het openingsnummer van het laatste album Gidim: Pustulus. De rauwe vocalen van Ian Bearer worden begeleid door het magistrale gitaarwerk, welke culmineren in spacy rifjes. Deze zorgvuldig samengestelde technische uptempo geluidsbrei is niet voor iedereen weggelegd, maar voor de liefhebber is het een set om de vingers bij af te likken.

Al met al een geslaagde metal-avond die de variëteit binnen het (soms verguisde) deathcore genre onderstreept.

Datum en locatie:

1 maart 2020, Hall of Fame, Tilburg

Foto's:

Colin Bos

Link: