Rings of Saturn – Gidim

Daar zijn ze weer, de koningen van de gitaarsweeps. Rings of Saturn is een Amerikaanse aliencore band. Dat betekent niet veel anders dan technische deathcore die inderdaad lichtelijk onaards aandoet. De bezongen thematiek gaat veelal over aliens en buitenaardse invasies. Bands die muzikaal hetzelfde trucje doen zijn Cytotoxin, Brain Drill en Necrophagist, om er maar een paar te noemen. Razendsnelle technische riffs en de ene na de andere virtuositeit knalt door het muzikale verhaal van debiel vlotte drums heen. Het is als 8-bit en deathcore die elkaar de hand schudden.

Het is het vijfde album van dit drietal. Het eerste album Embryonic Anomaly verdeelde de wereld gelijk in haters en liefhebbers. De drie mannen waren destijds tussen de 16 en 18 jaar en dit maakte de publiciteit alleen maar groter. Zwaar overdreven technisch gepiel waarover zware breakdowns en lompe vocalen werden gelegd. De vocalen worden inmiddels verzorgt door Ian Bearer. Door zijn bijdrage gaat de muziek nog verder richting deathcore en verder weg van de death metal. Op het laatste album Ulta Ulla was de aanpak wat minder virtuoos en wat meer recht-toe-recht-aan.

Ditmaal gaan we wat meer terug naar de kern. Rings of Saturn klinkt zoals Rings of Saturn hoort te klinken. Het album springt van lompe zooi zoals Genetic Inheritence met wat djenty palm mutes, naar het typische shredgeweld van Pustules. Guitar Hero-melodieën waar je nederig van wordt. Natuurlijk zijn er bands in het genre die nog harder en nog ingewikkelder spelen. Dat betekent niet dat hier geen knappe prestatie wordt geleverd. Het is vooral sterk dat de band zijn eigen geluid blijft volgen. Op Divine Authority zijn dat racende sweeps die worden afgewisseld met solo’s en dragende riffs onder de schreeuwerige vocalen. Het zit strak in het pak terwijl volop wordt geshred en de drums voortratelen als een opgefokte speedverslaafde. Een nummer als The Husk wisselt de typische snelheidsoefeningen af met Panzerchrist-achtige passages. Natuurlijk mag de gitaar weer prominent spacey riedeltjes spelen.

Een plezierig album van deze mannen, met een aantal momenten om van te genieten. In positieve zin is het gitaargeluid een stuk beter in de productie dan op het voorgaande album. Dit album is wat je verwacht van Rings of Saturn, maar daarom is het ook weer niet een wereldschokkende plaat. Fap je graag op (gitaar)techniek dan mag je deze natuurlijk niet missen. Sla in dat geval een paar kilo tissues in. Je gaat ze nodig hebben.

Score:

75/100

Label:

Nuclear Blast, 2019

Tracklisting:

 1. Pustules [feat. Charles Caswell | BERRIED ALIVE]
 2. Divine Authority
 3. Hypodermis Glitch [feat. Dan Watson | ENTERPRISE
 4. EARTH; appearing courtesy of eOne Music]
 5. Bloated And Stiff
 6. Tormented Consciousness [feat. Yo Onityan]
 7. The Husk
 8. Mental Prolapse
 9. Genetic Inheritance
 10. Face Of The Wormhole
 11. Gidim (Instrumental)

Line-Up:

 • Ian Bearer – Vocalen
 • Joel Omans – Gitaren
 • Lord Marco – Sessiedrums

Links: