Ostrogoth bouwt een feestje in Zaal Goedleven

Minder dan twee maanden na het smaakvolle optreden van The Perfect Tool in zijn Zaal Goedleven, programmeerde promotor Vincent Welvaert met de Vlaamse oerrockers van Ostrogoth al een tweede stevige rockband. Zware Metalen mocht er opnieuw bij zijn, werd weer bijzonder vriendelijk onthaald en zag en hoorde een bende ervaren rotten aan het werk die er evenveel plezier aan beleefden als het aanwezige publiek.

In tegenstelling tot bij The Perfect Tool hing er nu geen bordje “Uitverkocht” aan de zaal. Jammer want zowel de locatie met professionele omkadering als de band zijn meer dan de moeite waard. Het Ostrogothoptreden kaderde in hun korte Full Moon Ecstacy-tour naar aanleiding van de veertigste verjaardag van debuut Full Moon’s Eyes en de daarop volgende LP Ecstacy & Danger uit 1984.

Is het dan verwonderlijk dat de talrijk aanwezige Ostrogoth t-shirts iets nauwer rond de wat dikkere buik van het minder jonge publiek spanden? Natuurlijk niet. Leuk trouwens om te merken dat hier en daar een rockende oma en opa samen naar hun jeugdhelden kwamen kijken. Drummer en bandleider Mario Pauwels mag dan het enige overblijvende originele lid zijn, dat verandert daar niets aan. En de merchandise-stand, die deed gouden zaakjes. Dat het hardrockpubliek zorg draagt voor elkaar werd weer bewezen toen een oudere, slecht op de been zijnde man vriendelijk en behulpzaam tot aan zijn stoel vooraan in het staande publiek werd teruggeleid na een vuistje met zanger Josey.

Begrijp me niet verkeerd: er was zeker ook voldoende jong volk aanwezig dat de jaren ’80 alleen maar kent uit de geschiedenislessen. Maar met dit soort vlotte, aanstekelijke, traditionele, melodieuze heavy metal haal je duidelijk een ouder publiek in huis dat misschien minder makkelijk nog richting een optreden gaat. In ieder geval waren er ook veel persoonlijke kennissen van de bandleden in de zaal. Dat deed de bandleden zeker deugd: ook Mario zat te glunderen, weggestoken achter zijn drumkit.

De uitgebreide setlist (met 15 nummers was er zeker niet te klagen) was eenvoudig opgesteld: eerst mocht het volledige album Ecstacy & Danger eraan geloven (acht nummers), gevolgd door Too Hot. En dan kwam de Full Moon’s Eyes EP aan bod, die van achter naar voor werd gespeeld (vier nummers). De band en het publiek hadden er nadien nog behoorlijk zin in: God’s Final Touch, een oude demo, kreeg een plaats als eerste bisnummer. Om dan in schoonheid en snelheid te eindigen met een nummer uit 2015: Clouds.

De heren hadden trouwens een verrassing mee in de persoon van Marnix “Bronco” Van De Kauter, de voormalige bassist die samen met drummer en boegbeeld Mario Pauwels tot de leden van het eerste uur behoort. Hij miste zijn entree een beetje door pardoes te struikelen bij zijn poging gezwind op het podium te klauteren. Maar hola, het weerhield hem er daarna zeker niet van zijn nummers af te maken. Een stevig applaus achteraf was zijn deel.

De andere bandleden zijn dus geen originele Ostrogoth-leden en naar leeftijd toe zou het zelfs niet voor allen mogelijk zijn. Maar feit is dat ze onder leiding van Mario een geoliede machine vormen met charismatische en hele degelijke zanger Josey, twee jonge gitaristen die wat show verkopen en de zowat letterlijke rots in de branding, bassist Gerry Verstreken.

Jammer eigenlijk dat hier geen live album- of videoregistratie van gebeurd is. Alles zat goed: geluid, sfeer, enthousiame, zaal … Misschien een tip voor een tweede sessie Conclusie: alweer een geslaagde avond daar in Zaal Goedleven. Ostrogoth kan in september met een gerust hart afzakken naar Zuid-Amerika om daar de boel op stelten te zetten.

Line-up

 • Josey Hindrix – Vocalen
 • Frederic “Fre” Ost – Gitaar
 • Bram Engelen – Gitaar
 • Gerry Verstreken – Bas
 • Mario “Grizzly” Pauwels – Drums
 • Gast: Marnix “Bronco” Van De Kauter – Bas

Ostrogoth - Zaal Goedleven Ostrogoth - Zaal Goedleven

Ostrogoth - Zaal Goedleven Ostrogoth - Zaal Goedleven

Ostrogoth - Zaal Goedleven Ostrogoth - Zaal Goedleven

Ostrogoth - Zaal Goedleven Ostrogoth - Zaal Goedleven

Ostrogoth - Zaal Goedleven Ostrogoth - Zaal Goedleven

Ostrogoth - Zaal Goedleven

Ostrogoth - Zaal Goedleven

Ostrogoth - Zaal Goedleven

Ostrogoth - Zaal Goedleven

Setlist:

 1. Queen Of Desire
 2. Ecstasy And Danger
 3. A Bitch Again
 4. Stormbringer
 5. Scream Out
 6. Lords Of Thunder
 7. The New Generation
 8. Do It Right
 9. Too Hot
 10. Rock Fever *
 11. Paris By Night *
 12. Heroes’ Museum *
 13. Full Moon’s Eyes *
 14. God’s Final Touch *
 15. Clouds

* Met Bronco als tweede bassist

Datum en locatie

22 april 2023, Zaal Goedleven, Oostakker (Gent)

Foto's:

Serge Vermeersch (SVP Pictures for you)

Flickr-account

Links: