Kjeld praat over Ôfstân en spelen in het buitenland

Het laatste wapenfeit van Kjeld (Ôfstân) kwam in het midden van de pandemie uit, kreeg een goede recensie op Zware Metalen maar uiteraard viel er weinig te promoten. Daarom werd besloten de band eens aan een interview te onderwerpen. Gitarist Tsjuster kijkt terug en blikt vooruit. In het inleidende praatje vertelt hij overigens dat hij tegenwoordig een collega is van Paul Hildebrand, oprichter van uw favoriete website.

Hey, hoe gaat het? Praten we trouwens Nederlands of Fries met elkaar?

Mij maakt het niet uit, kies jij maar.

Ik kan allebei maar met het oog op het uitwerken is Nederlands makkelijker.

Oké, het gaat verder goed, wacht ff hoor…. het is warm en de ramen staan open. Er rijdt een of andere kutbrommer voorbij. Ik verplaats me even…. ja, prima. We hebben gisteren weer gerepeteerd met Kjeld en dat gaf goede energie. Binnenkort spelen we in Londen op UK Deathfest (inmiddels geweest -red.). Daar hebben we goed voor gerepeteerd. We hebben ook al veel nieuw materiaal en hopen begin volgend jaar de studio in te gaan.

Jullie album Ôfstân kwam dus uit midden in de coronapandemie. 

Ja, begin 2021. Toen was het al een jaar aan de gang. Hij had eerder moeten uitkomen.

Waarom kozen jullie ervoor om hem toch uit te brengen en niet te wachten totdat de maatregelen werden opgeheven?

Dat is een goede vraag. Het materiaal lag al langer klaar. Het oudste materiaal stamt uit 2016 ofzo en we wilden gewoon door. Zoals ik net zei hebben we nu genoeg materiaal voor een volgend album. We wilden niet dat de twee albums elkaar snel op zouden volgen. Dat leek ons niet zo handig. En ja, het is best moeilijk een album te promoten als je niets mag vanwege die hele coronashit maar we wilden toch dit album de wereld in brengen.

Hebben jullie wel iets kunnen doen? Een livestream of interviews?

Via YouTube hebben we het album aangeboden. En hij staat natuurlijk op Spotify, iTunes en dat soort dingen. In oktober hebben we een optreden kunnen doen in Drachten. We hadden nog twee optredens staan maar omdat er bij een bandlid corona was geconstateerd moesten we die cancelen. Een daarvan, in Utrecht, staat gepland voor september 2022 (en is inmiddels geweest). Het andere optreden, in Leeuwarden, kunnen we hopelijk ook nog een keer inhalen. We balen natuurlijk goed van die afgelaste optredens!

Sommige bands hebben de coronaperiode ook gebruikt om aan nieuw materiaal te werken. Vaak gebeurt dat via online kanalen. Deed Kjeld dat ook?

Ja, we sturen over en weer ideeën door waar iedereen thuis aan kan werken. Dat is wel totaal anders dan wanneer je muziek maakt als je allemaal in dezelfde ruimte bent. Volgens mij lijdt de muziek daar niet echt onder. Vanwege persoonlijke redenen konden en wilden we niet repeteren tijdens corona. We hielden dus vooral contact via de app en mail. Sowieso wordt de muziek van Kjeld vaak individueel geschreven. Ik schrijf de meeste muziek en als we dan in de oefenruimte samen komen, gaan we er allemaal aan werken. De nummers worden dan gefinetuned en gepolijst en dat proces vind ik een van de gaafste kanten van muziek maken. Dat heb ik dus erg gemist. Het gezamenlijke en creatieve proces in een belangrijk onderdeel bij het schrijven. Het moest even digitaal de afgelopen tijd maar in het vervolg komen we liever fysiek samen om muziek te maken. Je voelt de energie er dan vanaf spatten en dat mis je als er afstand is of je digitaal samen moet werken.

Afgelopen maart hebben jullie met Fjoer een nieuwe gitarist aangetrokken. Is hij inmiddels een vast bandlid of is het nog te vroeg om daar iets over te zeggen?

Hij is vast bandlid. Het is vrij snel gegaan. Er was een klik en Fjoer zocht iets nieuws. Het bevalt goed dus het was vrij snel beklonken. We hebben nu weer een steady basis om als band verder te gaan.

Wat is het verschil nu Fjoer erbij is?

Dat is een hele goede vraag. Ik verwacht dat we live net zo sterk zullen staan als hiervoor. Ik schrijf nu de meeste muziek, misschien dat Fjoer dat straks ook gaat doen maar dat weten we op dit moment nog niet. Ik sta daar wel voor open. Ik heb dat ook uitgesproken en hij gaf aan dat hij al wat muzikale ideeën had. Ik heb ze nog niet gehoord. Het zou ook kunnen dat Fjoer het op den duur te druk heeft om überhaupt muziek te schrijven en dat is ook oké. Verder denk ik dat we op dezelfde voet verder zullen gaan. Ik verwacht geen grote veranderingen.

Ôfstân kreeg 95 punten, een erg hoge score. Legt dat druk?

Nee, dat voel ik nooit zo. Ik schrijf de muziek zoals ik die zelf wil horen. Als dat voor andere mensen resoneert dan is dat mooi meegenomen. Als dat niet zo is dan is dat jammer. Ik lig er niet wakker van als Skym en nu Ôfstân goede recensies krijgt. Ik vind het gaaf maar dat betekent niet dat ik daar zenuwachtig om ga worden. Het betekend niet dat we denken dat een volgend album net zoals Ôfstân moet gaan klinken. Als je dat doet dan gaat de creativiteit er af en dat komt de muziek niet ten goede. We moeten ons als band en onze muziek blijven evalueren. Maar ik wil ook geen gekke muziek gaan schrijven om het maar gek te laten klinken. De muziek van Kjeld moet voor mij goed voelen. Als ik een nummer een tijdje op de plank heb liggen en het voelt na verloop van tijd nog steeds goed dan weet ik dat het goed zit.

Kjeld is wel een van de vaandeldragers van de Friese misschien zelfs wel Nederlandse blackmetalbands. Hebben jullie contact met andere bands?

Niet zoveel als ik zou willen. Ik weet dat de band Tsjuster lekker aan de weg timmert. Samen met enkele leden van Baldrs Draumar hebben zij een nieuwe band. Hoe heet dat ook alweer…. Ik om er even niet op maar ze hadden laatst een clip op YouTube gezet. De gitarist en zanger van Tsjuster en Alwin van Baldrs Draumar zitten er in.

Weleens gedacht aan een tour met Tsjuster?

Jazeker! We hebben het weleens gehad over een tour naar het buitenland. Daar is nog niets concreets uitgekomen maar het lijkt me wel gaaf als dat in de toekomst door kan gaan!

Met “buitenland” bedoel je niet de rest van Nederland?

Hahaha, nee. In Nederland spelen we al genoeg. Ik bedoel echt de Nederlandse grens over.

Over optreden gesproken, waar kunnen we Kjeld zien spelen?

Nou, na UK Deathfest en de show in dB’s richten we ons op nieuw materiaal. Daarnaast heeft iedereen in de band een druk schema. Dat maakt het soms lastig plannen. Drummer Fjildslach werkt bijvoorbeeld op een schip en is geregeld twee weken per maand van huis. Dat beperkt ons soms in wat we kunnen doen. Het is dus niet altijd een keuze dat we zo weinig spelen.

Komt het volgende album ook op een ander label uit?

Daar kan ik nu nog niets over zeggen. Heidens Hart Records heeft Ôfstân uitgebracht. We hadden een contract voor een album, ze hebben wel interesse in een release van een volgend album maar ik kan echt nog niet zeggen waar het volgende album uitkomt.

Heidens Hart is wel een label met een zeker verleden, sommige bands willen daarom niet met hen in zee gaan. Hadden jullie daar last van? Ook omdat de teksten van Kjeld in het Fries zijn en mensen zoeken soms spijkers op laag water en leggen dan een link met nationalisme. 

Ik ken het verleden van het label. Heidens Hart heeft daar expliciet afstand van genomen. Voor ons is dat genoeg. Ik weet ook wel dat er mensen zijn die oude koeien uit de sloot willen halen. We hebben er als band ook wel discussie over gehad. Wij zijn geen politieke band en hebben niets van doen met extreem rechts. Het klopt dat we Friese teksten hebben maar er zitten niet alleen maar Friezen in de band. We zitten wel allemaal op dezelfde golflengte qua muziek en dat is belangrijker dan dat iedereen een Friese achtergrond heeft. Zolang de zanger maar Fries kan zingen vind ik het prima. Ik woon zelf buiten Friesland en onze bassist Swerc is ook geen Fries en woont in Drenthe. Daar gaat je nationalisme.

Ik ben door mijn vragen heen. Wil je nog ergens op terugkomen of het laatste woord hebben?

Nee, ik wil je bedanken voor je tijd en de mogelijkheid om Kjeld weer onder de aandacht te brengen! Of toch: volgens mij spelen we ook op Zwaar Tilburg maar ik weet zo even niet wanneer. Blijf ons dus maar goed in de gaten houden!!

Links: