Danish Demolition: de zwarte humor van Defecto

Onder de noemer Danish Demolition trekken vier Deense bands met een korte tour door Noord-Europa. 27 september is Patronaat in Haarlem de halte voor het gezelschap. In aanloop naar dat concert spreekt Zware Metalen met de bands. Defecto, dat progressieve metal maakt, is de afsluiter van de avond.

Hoe is Defecto geboren, drummer Henrik Been? 

Gitarist Frederick Duus Møller en bassist Thomas Bartholin maken al sinds hun jeugd samen muziek, nu dus al bijna twintig jaar. In 2010 kwamen zanger/gitarist Nicklas Sonne en ik erbij en ontstond Defecto. Op 1 januari 2012 brachten in eigen beheer een EP uit en de jaren daarna hebben we gebruikt om te werken aan ons debuut Excluded, dat in 2016 uitkwam. Toen ging het los, een jaar later was het al tijd voor de tweede plaat en honderd concerten later zijn we nu bezig met onze derde release.

Hoewel Denemarken een aantal grote namen levert binnen de metal – ik denk aan Volbeat, King Diamond, Mercyful Fate en Myrkur, gaan de gedachten bij het denken aan Scandinavië toch meer uit naar bands uit Zweden, Noorwegen Finland. Hoe kan dat?

Hmmm, ik denk dat metal nog niet zo populair is in Denemarken vergeleken met de rest van Scandinavië. Ik merk wel dat niet-metalheads meer en meer openstaan voor de kwaliteitsbands in het genre. Platenlabel en bookingskantoor Prime Collective is daar een mooi voorbeeld van. Zoals de naam al aangeeft hebben ze de beste metalacts in Denemarken verzameld en zijn ze het enige echte rock/metallabel in het land begonnen. Hoewel ze nog maar een paar jaar actief zijn, spreken hun prestaties voor zich.

Bijvoorbeeld met deze tour. Hoe is deze tot stand gekomen?

Dat was het idee van Mirza Radonjica, zanger van Siamese en CEO van Prime Collective. Alle bands hebben al door Europe getoerd, voornamelijk als support. Het idee erachter is om te bekijken of wij het als Deense acts ook zelf kunnen maken.

Maar waarom beperkt deze tour zich naast Denemarken tot Engeland, Nederland en Duitsland? 

Ik denk dat we hiervoor hebben gekozen omdat de bands eerder in deze landen en steden hebben gespeeld. Voor ons komt het in ieder geval goed uit, Defecto is er altijd fijn onthaald. Ik ben ervan overtuigd dat we ook iets kunnen betekenen in andere landen, maar je moet ergens beginnen. En het veroveren van je buren klinkt dan als een goed plan, haha!

Wat is het voordeel van toeren met drie andere Deense bands?

Het voordeel is dat we elkaar allemaal kennen. We zijn allemaal al een keer samen dronken geworden, dus we weten voor wie we moeten oppassen, haha. Maar zonder gekkigheid: we zitten allemaal bij hetzelfde label dus we kunnen alles delen: kosten, apparatuur, de bus, de geluidsman en zelfs de muzikanten. Het maakt het veel eenvoudiger én we zorgen ervoor dat elke verdiende euro weer in het label wordt gestopt.

Er zit behoorlijk wat verschil in de muziekstijl van de bands. Is dat een voordeel of een nadeel?

Absoluut een voordeel. Alle bands hebben hun eigen geluid en identiteit. We hebben allemaal iets interessants om te bieden. Voor het publiek is het ook interessant omdat je telkens iets anders wordt aangeboden. Je wordt dus verrast en krijgen iets waarvan ze niet wisten dat ze het leuk vonden.

Jullie zijn opener geweest voor Metallica. Ik neem aan dat dat een hoogtepunt in de carrière van de band was? Nog een woordje gewisseld met Lars Ulrich?

Het was geweldig! Een jeugddroom die uitkwam. Metallica is voor ons bijna een religie en hun voorprogramma zijn was een grote eer. Dat gezegd hebbende: het Metallica-publiek is niet gemakkelijk. Ze komen om Metallica te zien, niet jouw band. Toch hebben ze ons goed behandeld. We hebben er nieuwe fans en veel goede herinneringen aan overgehouden. We hebben de jongens van de band vlak na ons optreden ontmoet en nog een tijdje met ze gesproken: allemaal doodnormale jongens. Nicklas had nog een grappig gesprek in het Deens met Lars omdat hij een paar weken voor het concert zijn knie had gebroken. Lars noemde Nicklas de Deense Dave Grohl, haha.

Jullie klinken als een moderne metalband die wegblijft van de bekende stereotypen. De video’s voor Sovereign en Savage bevatten bijvoorbeeld de nodige humor. Is dat een bewuste keuze of komt dat vanzelf? 

Allebei eigenlijk. We kunnen het niet helpen. We houden allemaal van zwarte humor en als je ooit wel eens bij een optreden van ons bent geweest, zul je hebben gezien dat er maffe dingen gebeuren op het podium. Het hoort bij ons en daarom wilden we het ook een plek geven in onze video’s. Zeker nu alles goed gaat voor band wilden we laten zien dat we ons verder niets verbeelden ofzo. De gedachte achter Defecto is gewoon: ‘als het niet grappig is, is het het niet waard’.

Wie zijn jullie inspiratiebronnen?

We zijn allemaal opgegroeid met dezelfde helden: Metallica. Buiten deze grootmeesters raken we geïnspireerd door alles. Van Devin Townsend tot Justin Timberlake.

Wat is de volgende stap op weg naar world domination voor Defecto als Danish Demolition er weer op zit?

Onze derde album afronden. We gaan binnenkort beginnen met opnemen en dan moet het volgend jaar uitkomen!

Lees ook: Danish Demolition: de jongens van Aphyxion.
Lees ook: Danish Demolition: de vreemde eend Siamese.
Lees ook: Danish Demolition: Helhorse en het dienen van de Meester.

Danish Demolition, 27 september, Patronaat – Haarlem.

Links: