Danish Demolition: de vreemde eend Siamese

Onder de noemer Danish Demolition trekken vier Deense bands met een korte tour door Noord-Europa. 27 september is Patronaat in Haarlem de halte voor het gezelschap. In aanloop naar dat concert spreekt Zware Metalen met de bands. Siamese, dat pop mixt met rock en hardcore, is de tweede band van de avond.

Mirza Radonjica, zanger, wat is de geschiedenis van Siamese tot nu toe?

We bestaan acht jaar en hebben tot nu toe vier albums uitgebracht. We zijn waar we nu zijn dankzij hard werken, niets anders. We zijn nooit gehyped en hebben nooit belangrijke showcases gespeeld of iets dergelijks. Het gaat van één fan, één show en één album tegelijk. Pas met het verschijnen van ons laatste album Shameless worden we ook buiten Denemarken opgemerkt. Die plaat heeft aan aantal deuren geopend en daarom zijn we nu bezig met de tweede tour door Europa in een jaar, naast twee tours door Azië en een tour in ons eigen land.

Hoewel Denemarken een aantal grote namen levert binnen de metal – ik denk aan Volbeat, King Diamond, Mercyful Fate en Myrkur, gaan de gedachten bij het denken aan Scandinavië toch meer uit naar bands uit Zweden, Noorwegen Finland. Hoe kan dat?

We komen er, we komen er. Het heeft denk ik iets te maken met de mentaliteit in Denemarken, maar ik zie genoeg bands nu stappen zetten. Houd je ogen open voor bands zoals Vola, Baest en Møl, waar ik manager van ben. En natuurlijk de vier bands de met Danish Demolition een stapje hoger op de internationale ladder zetten.

Daarover gesproken, hoe is deze tour tot stand gekomen?

Eigenlijk was dat mijn idee. Het grappige is dat ik de manager ben van de drie andere bands. Ik wilde de Denen verenigen en Europa laten zien dat we eraan komen. Ik verwacht dan ook dat Denemarken dichter opschuift naar onze Scandinavische broeders in de komende jaren.

Waarom beperkt deze tour zich naast Denemakren tot Engeland, Nederland en Duitsland? 

Heel simpel: daar was de vraag. Maar we zullen ons in de toekomst ook in andere landen laten zien.

Wat is het voordeel van toeren met drie andere Deense bands?

We zijn allemaal vrienden, kennen elkaar al zo’n tien jaar. Wat er ook gebeurt, we steunen elkaar en dat is erg cool. Bovendien verkopen we gezamenlijk meer kaartjes. Er is dan ook geen headlinder op deze tour.

Er zit behoorlijk wat verschil in de muziekstijl van de bands. Is dat een voordeel of een nadeel?

Ik denk dat het twee kanten op kan gaan. Het idee achter Danish Demolition is om te laten zien wat Denemarken te bieden heeft. Maar alle bands zijn geweldig om live te zien, dus het is je geld zeker waard.

Vergeleken met de andere bands is Siamese een beetje de vreemde eend in de bijt. Jullie neigen meer naar rock dan naar metal. Voelen jullie je wel op je plek in de metal scene?

Ik denk dat we de guilty pleasure van de metal scene zijn. We zijn er duidelijk een onderdeel van maar we doen wat we zelf willen. Als mensen ons eenmaal live zien, zullen mensen hun mening echter wel bijstellen. Wat we doen is logisch voor ons en ik hoop dat het ook logisch is voor anderen.

Jullie derde album, Siamese, kwam tot stand met behulp van crowdfunding. Hoe ging dat in zijn werk? 

Gewoon door het te doen. Maar het is niet iets dat ik zou willen herhalen of anderen zou willen adviseren. Het voelt verkeerd. Je verkoopt iets aan mensen die helemaal niet weten of ze het leuk vinden. Het voelt als bedelen en daarvoor ben ik niet de muziek ingegaan.

Wat zijn je grote voorbeelden en inspiratiebronnen? 

Ik kijk erg op naar een band als Dance Gavin Dance (een Amerikaanse rockband -G.). Het aantal releases dat ze hebben verzorgd is waanzinnig (acht albums, een EP en twee live-albums in elf jaar -G.). Verder bewonder ik bands zoals Incubus omdat die ook maar gaan en gaan. En ik heb veel bewondering voor iemand als Lars Ulrich. Je kan van ‘m zeggen wat je wil, maar hij kan goed omgaan met zijn beroemdheid.

Wat volgt er na Danish Demolition voor Siamese? Wat is de vervolgstap naar world domination?

We zijn bijna klaar met ons nieuwe album, dat begin 2019 uitkomt. We hebben net nog een EP uitgebracht met een nieuwe nummer, dat aangeeft wat je van het album kunt verwachten. In de lente van 2019 gaan we toeren met een hele coole Australische band en hopelijk kunnen we daarna wat festivals doen. Hopelijk zien we je dan!

Lees ook: Danish Demolition: de jongens van Aphyxion.
Lees ook: Danish Demolition: Helhorse en het dienen van de Meester.
Lees ook: Danish Demolition: de zwarte humor van Defecto.

Danish Demolition, 27 september, Patronaat – Haarlem.

Links: