Bizarrekult over Oslo’s Inferno Metal Festival en het nieuwe album

In het paasweekend kleurt Oslo zwart. Metalfans over de hele wereld verzamelen zich in de Noorse hoofdstad, het historische hart van black metal, voor Inferno. Het beroemdste metalfestival van Noorwegen. De ontmoetingsplaats om onze liefde voor metal te vieren. Passie kent geen grenzen dus Zware Metalen gaat voor de eerste keer verslag doen van Inferno. In aanloop naar deze blackmetalpelgrimstocht gaat Zware Metalen in gesprek met Roman van Bizarrekult, die naast vele prominenten op de indrukwekkende line-up staat.

Hi Roman, allereerst, hoe gaat het met je?

Het gaat geweldig, dank je! Ik geniet van de combinatie van sneeuw en zonnig weer in Oslo.

Nog gefeliciteerd met de release van Den Tapte Krigen! Zware Metalen was erg onder de indruk van je laatste album en gaf het 88/100 punten. Zo vielen onder andere de verschillende lagen emoties op en de verfijnde balans tussen zwaarte en sereniteit. Hoe vind je de reacties tot nu toe?

Bedankt voor de vriendelijke woorden! Ik ben blij dat de luisteraars de nieuwe nummers en de algemene flow van het album waarderen. Sommigen zeggen dat het niet zo “pittig” is als Vi Overlevde, maar voor mij is het alsof je je stemming van vandaag vergelijkt met die van de week ervoor. Het leven is anders en dynamisch, en er is ruimte voor elke emotie zolang je maar “jezelf” bent.

Hoe vond je het om met Season of Mist samen te werken voor Den Tapte Krigen?

Het is tot nu toe perfect geweest. Veel aandacht in de media, nieuwe deuren openen en kijk eens naar die videoclips! Het is een plezier om te werken met een zeer professionele teamleden die weten wat ze doen. Season of Mist is als een “zegel van excellentie” voor ons album, een legendarisch label waar ik alleen maar van kon dromen.

Je teksten zijn meestal in het Noors, maar er is ook wat Russisch aan toegevoegd. Wat is de reden waarom je voor deze talen hebt gekozen? Heeft het alleen te maken met het feit dat je je in deze talen het beste kunt uitdrukken of zit er een andere reden achter?

Ik vraag me af of ik kan zeggen dat de taal mij kiest en niet ik de taal? Hoewel ik gemakkelijk Engels had kunnen gebruiken, geloof ik dat Noors beter past bij mijn muziek, ook al beperkt deze keuze het begrip van de woorden voor niet-Scandinavische luisteraars. Maar, hoeveel mensen lezen eigenlijk de teksten? Geen idee. Wat het Russisch betreft – ik schreef de tekst voor het nummer Den Tapte Krigen terwijl ik in de regen en de modder liep met een demoversie van het album, denkend aan mijn eigen leven en wat ik hier en nu doe. Het gebruik van zowel Noors als Russisch in dat specifieke nummer houdt verband met een van de verhalen uit de roman Leven van de insecten van Viktor Pelevin, waarin menselijke relaties worden beschreven door middel van het leven van antropomorfe insecten.

Kunst lijkt een essentieel onderdeel te zijn van de presentatie voor Bizarrekult. Bij Vi Overlevde heb je voor elk nummer een kunstwerk in het boekje opgenomen en hetzelfde geldt voor Den Tapte Krigen. Wat is de toegevoegde waarde daarvan voor jullie? Hoe significant speelt kunst een rol voor jou in Bizarrekult?

Al het artwork voor beide albums is gemaakt door Ivan Gladkih uit St. Petersburg op basis van de teksten van het album en enkele hints en aanwijzingen van mijn vrouw Dina. Zij stelde voor dat de kunst zou werken als een uitbreiding van de tekst en de boodschap zou vertalen voor niet-Scandinavische luisteraars en ik vond dat een goed idee. Je kunt zeggen dat voor zowel Vi Overlevde als Den Tapte Krigen de kunst de lijn volgt van stemming, tekst en muziek. We proberen een compleet pakket te leveren, een complete ervaring voor een luisteraar.

Je bent geëmigreerd van Rusland naar Noorwegen. Was het makkelijk voor je om je aan te passen aan de Noorse samenleving? Voelde je je snel op je gemak of moest je enkele obstakels overwinnen? Zo ja, welke?

Toen we aankwamen, was het een hele uitdaging – vanaf nul beginnen in een nieuw land, een veeleisende baan in de biowetenschappelijke sector en een klein kind om voor te zorgen. Niet de makkelijkste combinatie, maar we hebben het overleefd! Noorwegen is een geweldige plek, ik kan geen obstakels bedenken, nee.

Over Inferno, de Vaterland club night op 5 april zal heel bijzonder voor je zijn, want ik begrijp dat je dan meerdere nummers voor het eerst live ten gehore gaat brengen? Van zowel Vi Overlevde als Den Tapte Krigen?

We zullen inderdaad een selectie van oudere en nieuwe nummers spelen en voor sommige daarvan zal het een eerste optreden zijn. Het wordt tevens ons eerste optreden sinds de Europese tour van afgelopen najaar, en we zijn enthousiast om weer in Oslo te spelen.

Treedt je vrouw Dina dan mee op voor de vocalen van bijvoorbeeld Du Lovet Meg?

Dat betwijfel ik, sorry. Om praktische redenen wordt de cleane zang op het podium verzorgd door Fredrik, onze gitarist die is opgeleid als klassieke operazanger.

Hoofdzakelijk is Inferno een blackmetalfestival, maar er is ook een flinke portie death (zoals Cannibal Corpse, Filthdigger, Nile, Unleashed, 1914, Masacre en Ingested) en zelfs prog (Elder) geprogrammeerd. Wat maakt Inferno zo bijzonder voor de blackmetalscene?

Ik denk dat het een combinatie is van historische gebeurtenissen in Oslo die een betekenis hebben voor mensen die van black metal houden (hetzelfde kan gezegd worden van Bergen). En wat het een gaaf festival maakt, is dat het binnen is en je eigenlijk het hele gebeuren kunt bekijken zonder dat je prioriteiten hoeft te stellen. Het Rockefeller hoofdpodium en het John Dee podium zijn in hetzelfde gebouw en er spelen geen artiesten parallel aan elkaar.

Hoe is de sfeer in de stad tijdens Inferno? Aan wat kun je het internationale karakter van het festival merken?

Net als bij andere feestdagen wordt de stad erg rustig en een beetje verlaten. Hier is het ook een combinatie van de paas- en voorjaarsvakantie op scholen. Veel inwoners van Oslo vliegen uit voor een dosis zon in het zuiden (Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland) of rijden naar elders in Noorwegen om te skiën. En de binnenstad wordt overspoeld met internationale toeristen in zwarte kleding en leer. Erg gaaf om verschillende talen te horen en culturen te zien die zich verenigen voor de viering van metal!

Inferno biedt niet alleen een festival, maar ook een conferentie met paneldiscussies en presentaties. Is de conferentie echt meer voor mensen in de industrie bedoeld of is het ook voor “reguliere” muziekliefhebbers interessant om te bezoeken?

Het hangt echt af van het onderwerp denk ik, maar ik denk dat het vooral voor de industrie en muzikanten is.

Dit jaar is er ook speciaal de blackmetalbusexcursie met niemand minder dan Anders Odden. We gaan dan naar de opnieuw opgebouwde Holmenkollenchapel die door Varg Vikernes, Faust en Euronymous in 1992 in brand is gezet, naar Neseblod Records waar de voormalige platenzaak Helvete van Euronymous was, naar de plek waar Euronymous is doodgestoken door Varg Vikernes en naar de blackmetaltentoonstelling in de nationale bibliotheek. Oslo heeft daarnaast nog veel andere zaken te bieden qua cultuur. Zo is er de staafkerk van Gol en meerdere musea die het bezoeken meer dan waard zijn. Is er met het volle programma van Inferno nog wel voldoende gelegenheid om Oslo te verkennen?

Ik denk het wel, ja. De concerten in het hoofdgebouw zijn vanaf 16:30, dus er is genoeg tijd om tussen het ontbijt en het festival nog iets anders te doen. Ik hoop ook op mooi en zonnig weer.

Welke plekken raad je aan voor onze lezers om zeker te bezoeken in Oslo?

Akershus fort, Operahuis en ook het nieuwe Munch museum (op loopafstand van het festival hotel, Clarion Hotel The Hub), Het Vigeland beeldenpark (metro naar Majorstuen en dan een beetje lopen of een tram vanaf het festival hotel gebied), Folkemuseum (bus 30 naar Bygdøy), De Ekeberg beeldenpark op de heuvel (ook een korte tram rit) en natuurlijk zo veel bossen in de buurt. Ik ben een grote fan van het buitenleven in Oslo, het duurt slechts dertig minuten om vanuit het centrum in een echt bos te komen (vanaf mijn huis is het tien minuten lopen naar het bos).

Zou je misschien al wat kunnen vertellen over die blackmetaltentoonstelling in de nationale bibliotheek?

Ik heb nog niet zoveel informatie, het wordt geopend op 30 maart, maar ik denk dat het interessant wordt. Het is samengesteld door Thomas Alkärr, de co-creator van de Helvete documentaire voor NKR (Noorse staatstelevisie).

En als muziekfan, naar welke act kijk je zelf het meest uit? Wat mogen we echt niet missen?

Mijn persoonlijke favorieten zijn Emperor en Arcturus. Beide bands zijn legendarisch en ik luister er al meer dan twintig jaar naar! Ihsahn heb ik twee keer live gezien, maar Emperor nog niet. Dan kijk ik ook uit naar Wolves in the Throne Room en natuurlijk mijn vrienden van Gaerea.

Misschien heb je nog andere (praktische) tips voor Inferno?

Het belangrijkste is waarschijnlijk om in gedachten te houden dat Pasen een nationale feestdag is in Noorwegen, wat betekent dat donderdag, vrijdag en zondag de winkels gesloten zijn en zaterdag de winkels slechts tot 16.00 uur open zijn. Alcohol drinken is duur in Noorwegen en de verkoop van alcohol beperkt in de tijd (bier is in de supermarkten verkrijgbaar tot 20.00 uur op woensdag en tot 16.00 uur op zaterdag). Als je iets anders of een bredere selectie van bieren wilt, moet je naar Vinmonopolet, dat zijn eigen openingstijden heeft. Er zijn natuurlijk wel oosterse of Oost-Europese winkels in het centrum die op deze dagen nog werken, maar daar is geen alcohol te koop. Plan dus een beetje vooruit op de praktische zaken, wat te doen op welke dag, et cetera.

Wat wil je tot slot aan onze lezers in Nederland en België kwijt?

Bedankt voor het steunen van de band gedurende de afgelopen twee jaar! Ik heb met velen van jullie contact gehad en ik zou graag wat shows doen in Nederland en België, zo niet dit jaar dan in 2024.

Hartelijk bedankt voor dit interview en graag tot ziens in Oslo!

Links: