Zifir – Demoniac Ethics

Vierde album voor het Turkse Zifir, een band die ik leerde kennen ten tijde van het album Protest Against Humanity. De plaat zorgde ervoor dat ik zou blijven volgen door de volgende jaren. De band bracht een split uit met het Belgische Cult Of Erinyes en daarna volgde nog een langspeler genaamd Kingdom of Nothingness. De orthodoxe sfeer met veel Mayhem-adoratie bleef zich ontwikkelen, hetgeen terugkomt op deze vierde langspeler genaamd Demoniac Ethics.

Ook op deze nieuwe plaat varieert Zifir tussen trage black en snelle oldschool nummers, om uiteindelijk een vooral midtempo indruk achter te laten. De dreigende sfeer is alomtegenwoordig, met hoofdrollen voor de priemende lead en het spookachtige basspel en de best wel indrukwekkende strot vol horror van voorman Onur Önok. Zifir wist me van in den beginne te pakken met deze ingrediënten. Ik vraag me dan ook luidop af waarom deze band niet meer bekendheid heeft. Want naast de link met het Belgische Cult Of Erinyes zijn er ook andere linken te leggen met bands uit de Lage Landen, zoals met Dodecahedron (composities en vocaal werk), Urfaust (lawaaierige, begeesterende spanningsbogen, koorgezang) en Wiegedood (gitaar). Ook bij zogenaamde ritualistisch geïnspireerde blackmetalbands uit vooral Tsjechië, met hun vele ceremonieën en dreigende atmosfeer, vindt dit Zifir zeker aansluiting. Net als bij Franse bands als Throane trouwens en andere Debemur Morti-releases waar een vorm van postmetalhypnose aan te pas komt.

Omwille van de vele herkenbare invloeden en het stijgende aantal verwijzingen pakt het me allemaal net iets minder dan het oudere werk, maar Zifir blijft wel degelijk een band om eens te beluisteren. Dit is overtuigend demonisch midtempo blackmetalmateriaal met bovengemiddeld veel atmosfeer die relatief overtuigend binnenkomt. Net iets minder nonchalance en langere nummers hadden wel gemogen. Dat dan weer wel.

Score:

78/100

Label:

Duplicate Records, 2020

Tracklisting:

 1. Sûr
 2. Chants for Execution
 3. Still Reigning
 4. Empire of Worms
 5. Gökyüzü Karanlık
 6. An Eerie Moment
 7. Chaos Clouds
 8. Spirit of Goats
 9. A Bleak Portrait
 10. Ephemeral Idols
 11. Insects as Messengers

Line-up:

 • Onur Önok – Keel, gitaar
 • Nursuz – Drums
 • Ilgar – Bas

Links: