Zifir – Protest Against Humanity

Zifir – Protest Against Humanity
Dunkelkunst Records, 2011

Van Dunkelkunst kregen we eerder dit jaar al Alptraum aangeboden uit Canada. Deze keer is het een Turkse band die zijn tweede album uitspuugt op de mensheid. Letterlijk en figuurlijk, want men heeft het niet meteen voor ons achterlijke ras.

In vergelijking met het bijna Limbonic Art aandoende You Must Come With Us is het nieuwe album compleet anders. Er zit een drummer achter de kit in plaats van een IT’er en ook de algemene sound is een stuk authentieker geworden. Ondanks de ouderwetse aanpak klinkt dit nog steeds verrassend sterk en origineel. Dissonantie zegeviert en baadt in midtempo groezeligheid en demonische sferen. Een realistisch live-gevoel legt je niets in de weg om hier met het hoofd naar beneden in opgenomen te worden. Een doffe bas en een ijzige, Scandinavische lead wijzen je de weg naar misantropie en bloeddorstigheid. Wat een album!

Ik hoorde eerder dit jaar het Nederlandse The Beast of Apocalypse, wel dit komt (met een Turkse jetlag) het meest in de buurt van hetgeen ik in mijn grijze massa zitten heb. Occulte old school black met een geestesverruimende blik op oneindig. Trance en adrenaline hand in hand. Het beste Turkse importproduct sinds pittabars.

Tracklisting:
Zifir

 1. Uncertain
 2. Shame
 3. Promises
 4. A Death
 5. The Poison From My Veins
 6. Worm Shaped
 7. You Merely Breathe
 8. Most Bitter Enemy
 9. Goat’s Throne

Line-up:

 • Onur Önok
 • Onur Sülen
 • Nursuz

Links: