Zeit – Betonkrebs

Tijd heeft een nieuw album. De titel luidt: Betonkanker. Een gezellig begin. Twee jaar terug viel hier een album van deze Duitsers op de deurmat. Het heette Drangsal, en bleek uiteindelijk een slugdy blackmetalplaat te zijn. ‘Welja, een 6,4 daar doen we het niet voor’, redeneerde de band. Op dit album heeft de band dan ook het roer omgegooid. Zeit maakt dit keer sludgy grind. U had het kunnen weten. Een tracklist met 24 liedjes is meestal een voorbode voor kortdurend geweld. Hoe kwam de band daartoe? Men pakte simpelweg een oud liedje (Stillstand) en probeerde deze zo snel mogelijk te spelen. Grind in een notendop.

Laten we nog iets langer naar de wat sarcastisch klinkende titels kijken. CIS Scum Must Die, Democracy is for the Weak, Kosmische Pessimisten, New Work Order zijn zo een paar titels die opvallen. Het wijst op een kritische houding die mij in elk geval gelijk doet denken aan de landgenoten van Japanische Kampfhörspiele. Een album geschreven vanuit een ecologisch apocalyptisch perspectief dus.

Muzikaal is het alsof een sludgy blackmetalband grind probeert te spelen. En dat is best leuk eigenlijk. Het is punky op een sterke song als Stillgestanden en je voelt een hoop crusty black metal à la Carpathian Forest. Zeit blast, en de tremolo-picks domineren in simpele akkoordenprogressies. Toch is het tempo nog altijd vrij beheerst. De basgitaar legt een hele dikke laag neer die als een soort brij de sludge blijft omarmen. Hierdoor klinkt het lekker smerig. Wat dacht je van de vettige aanslagen op Strukturelle Probleme? Het bijbehorende rioolgeluid van de vocalist en de groovende organische drums onderschrijven de smerigheid nog maar eens. De vocalen klinken overigens nog steeds wel heel erg black metal.

Het blijft een beetje vreemd dit Betonkrebs. Zo’n organisch geluid en het lompe vette sludge geluid, in combinatie met een snelheidsoefening. Op Merke Dir lijkt het meer een kwestie van ‘doe maar wat, als het maar snel gaat’. Het probleem is alleen dat de band echte zuiverheid en precisie niet haalt. Zo snel is het bovendien ook weer niet. Ook is het geluid, net als bij de voorganger overigens, ondynamisch. Voor dit genre verwacht ik meer uitschieters, twists en muilperen. Dit lijkt bijna te beheerst en voorzichtig. Het is nu alsof je met een Jeep door de modder rijdt: heel hard draaien met de wielen, maar je komt amper vooruit. Wel een iets vermakelijkere plaat dan de vorige. Dat wel.

Score:

66/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. New Work Order
 2. Überwachungskapital
 3. Stillgestanden
 4. Wer Bewacht Die Wächter
 5. Kosmische Pessimisten
 6. Zwischen Nichts Und Wenig
 7. Strukturelle Probleme
 8. Merke Dir
 9. Schwarzlichtviertel
 10. Terror Management Theory
 11. Cis Scum Must Die
 12. Insomnia
 13. Stumpf
 14. Blass
 15. Democracy Is For The Weak
 16. Die Klöckner Im Néstle-Darm
 17. Das Große Fressen
 18. Triebtäter
 19. Profit Loss Ratio
 20. Technische Ratten
 21. Lungenbrand
 22. Junkfood
 23. Knochenmehl
 24. 420247

Line-up:

 • Fur – Vocalen, gitaar
 • Flakman – Basgitaar
 • Win – Drums

Links: