Xibalba – Años En Infierno

Het Amerikaanse Xibalba had altijd een erg kenmerkend geluid. De mannen maakten rauwe death metal/hardcore met dikke breakdowns en sludgy doom. Vandaag de dag is Xibalba verder afgedaald in de plek van duisternis die deze Mayaanse hel voorstelt. Op Años En Infierno vinden we de muzikale weergave van ‘jaren in de hel’. De band exploreert zijn meest duistere en zware geluid tot nu toe. Bereid u voor op een soort mix tussen Dead Congregation en hate5six, met de zwaarte van From All Purity van Indian. Bereid u voor om door de band te worden rondgeleid in de duisternis.

La Injusticia trapt gedecideerder en trager dan gewoonlijk de plaat af. Op mid-tempo rollen de basgitaar en gitaar over elkaar heen in een sludge-aanval. Alles wijst erop dat Xibalba zelf een stukje meer duivels is geworden. Alsof men een aantal jaar in de hel heeft doorgebracht en de vermoeidheid, de acceptatie, maar ook de kwaadaardigheid zich steeds meer meester hebben gemaakt van de bandleden. De omgeving van doffe drums en vocalen die opstijgen uit de vurige lavaputten hebben eindelijk hun tol geëist. De schreeuwerige vocale agressie heeft veelal plaatsgemaakt voor zware demonische grunts.

We gaan de gang van de dood door. Corredor De La Muerta. We zijn pas net binnen, maar we krijgen nu een rondleiding waarbij we steeds verder reizen tot de buitenste ringen van de hel. De gitaren en drums bouwen langzaam op tot een melodisch intermezzo, waarna de vocalen de voortrollende breakdown aankondigen. Het is een korte gang, na iets meer dan twee minuten atmosferische doom is daar het donker aan het eind van de tunnel. Santa Muerte rolt wederom op mid-tempo loodzware loops over de toevallige bezoekers. De breaks wisselen de blasts af tot we bekaf bij het rituele Saka aanbelanden. Het is een drank die de mayapriesters dronken terwijl zij de dertien lagen van de onderwereld offers brachten. De religieuze trommels en bezwerende riffs hypnotiseren en blijven maar voortdreunen tot alle bloedoffers zijn gebracht.

Op het titelnummer krijgen we een flashback naar ouder werk met een wat gerichtere hardcore aanpak. Halverwege vloert Xibalba zijn luisteraars met een gemene breakdown. Zelden ben je zo dicht bij de verdoemenis geweest. Het tempo gaat omhoog met En La Oscuridad en vervalt in duisternis. Met een beperkte afwisseling en techniek wordt een dodelijke cocktail voorgeschoteld van breakdowns en zuidelijk aandoende old school death metal.

El Abismo deel I en II zijn de langste nummers van de plaat waarmee we bij de angstaanjagende afgrond terecht komen. Gelijk kijken we in het diepe en schiet het kippenvel omhoog. Dan… het niets. Akoestische doom met gezongen vocalen in de verte, en wederom het kippenvel dat je de verdoemenis insleurt. Wat een verrassende maar dodelijke wending is dit! Als we eindelijk weer opkrabbelen verschijnt de afgrond wederom, maar ditmaal als een zee van kolkende hardcorevlammen en d-beat trommels. Maar ook nu vervaagt dat schouwspel tot de melancholie het overneemt, met het besef dat we in de buitenste cirkel van de hel zijn achtergebleven.

Dit is Xibalba, een voorproefje van de hel. Ritualistisch, dodelijk zwaar en ook nog eens ramhard. Geniet ervan.

Score:

86/100

Label:

Southern Lord Records, 2020

Tracklisting:

 1. La Injusticia
 2. Corredor de la Muerte
 3. Santa Muerte
 4. Saka
 5. Años En Infierno
 6. En la Oscuridad
 7. El Abismo I
 8. EL Abismo II

Line-up:

 • Nate Rebolledo – Vocals
 • Bigg Brian Ortiz – Gitaar, Vocals
 • Jason Brunes – Drums, Vocals
 • Scott Fahey – Gitaar (live)
 • Eric Netto – Basgitaar (live)

Links: