Within Temptation – Resist

Kunnen we het nieuwe album van Within Temptation negeren. Het antwoord is simpelweg: neen! Akkoord, ze hanteren niet meteen de zware metalen waar we zelf zo naar smachten, maar hoe je alles ook draait of keert, Sharon den Adel en co blijven één van onze belangrijkste exportproducten op muziekvlak.

Na hun laatste wapenfeit Hydra dat algemeen ontzettend positief werd onthaald, waren de batterijen van de creatieve kern achter de groep dringend aan opladen toe. Vooral de komst van My Indigo, Sharons soloalbum, zorgde voor een welgekomen adempauze. Het verschafte de bandleden immers de nodige tijd om na te denken over welke vernieuwende muzikale koers ze wilden gaan varen.

De nieuwe plaat Resist is een werkstuk geworden dat enerzijds vertrouwd in de oren klinkt, maar tegelijkertijd toch zorgt voor een duidelijke breuk met het verleden. Daarnaast weet de diepere sound die Within Temptation hanteert, een meer specifiek gevoel en karakter in het album te leggen. Het zorgt voor een stijl waarbij raakvlakken met urban worden afgetast. Hierdoor krijgt het geheel een ietwat meer modernere weerklank. Onder de oppervlakte hoor je ook verschillende technische aspecten naar voren komen die het allemaal interessanter maken om zeker eens naar Resist te luisteren.

De symfonische elementen en klassieke metalriffs die jarenlang de sound van Within Temptation domineerden, hebben echter grotendeels plaats moeten maken voor hedendaagse elektronica-invloeden. Daarnaast valt ook meteen op hoe de nummers omwille van hun zanglijn eerder popgericht overkomen. De teksten zijn zelfs niet langer sprookjesachtig maar bevatten – iets waaraan de groep zich voorheen helemaal niet durfde te wagen – een eerder indringende weergave van de hedendaagse realiteit zoals bijvoorbeeld het prijsgeven van onze privacy.

Resist begint meteen met een knaller van formaat dankzij The Reckoning dat door de bijdrage van Papa Roach-zanger Jacoby Shaddix een stevige boost krijgt, meteen gevolgd door Endless War wat dan weer over ietwat meer hiphopachtige beats beschikt. Raise Your Banner, waarin Sharon den Adel bijval krijgt van Anders Fridén (In Flames), rockt weer lekker hard. Een van mijn persoonlijke favorieten is zeker Supernova vanwege het heerlijke eigenwijze refrein. Daarna volgt In Vain, één van de mindere goden op het album. Na vijf tracks smacht je er eigenlijk wel naar om eens iets anders te horen. Gelukkig doorbreekt Firelight de sleur met zijn verfrissende soul-achtige stijl, al zou dat laatste nummer beter klinken zonder de zanglijn van Jasper Steverlinck. Nadien kunnen enkel nog Mercy Mirror, en het militaristische Trophy Hunter voor bekoring zorgen.

Within Temptation laat een positieve indruk achter en komt na een noodzakelijk reces met een wel erg verfrissend en zeer aangenaam modern album aandraven. Resist is een vernieuwende plaat geworden die nog veel herkenbare elementen bevat, maar ook een aanpak hanteert waarbij er een mooi contrast ontstaat tussen de engelenzang van Sharon den Adel en de donkere invloeden van elektronica en pop. Voeg daar het tekstuele aspect bij dat veelal verwijst naar actuele onderwerpen en je krijgt een langspeler met wel heel veel karakteristiek.

Kortom: Resist bezit weer een heleboel memorabele nummers waarmee Within Temptation de huidige fans tevreden zal weten te stellen, maar ook nieuwkomers zal mogen verwelkomen.

Score:

85/100

Label:

Spinefarm Records, 2019

Trackinglist:

  1. The Reckoning
  2. Endless War
  3. Raise Your Banner
  4. Supernova
  5. Holy Ground
  6. In Vain
  7. Firelight
  8. Mad World
  9. Mercy Mirror
  10. Trophy Hunter

Links: